Apple: Το iOS 14 ανανεώνει την αρχική οθόνη και φέρνει αναβάθμιση στα μηνύματα

|
THESTIVAL TEAM

Η Apple πριν από λίγες μέρες, παρουσίασε σήμερα το iOS 14, το οποίο επιτρέπει περισσότερη παραμετροποίηση στην αρχική οθόνη και στην εφαρμογή των μηνυμάτων, ενώ φέρνει μια οικεία δυνατότητα του iPad στο iPhone, μεταξύ άλλων αναβαθμίσεων.

Οργάνωση εφαρμογών

Το App Library σκοπεύει να διευκολύνει την εύρεση εφαρμογών στην αρχική οθόνη σας. Το πάνω μέρος είναι ένα πεδίο αναζήτησης για τις εγκατεστημένες εφαρμογές, οργανωμένες από το Α έως το Ω. Στα αριστερά υπάρχει μια ενότητα προτάσεων, η οποία χρησιμοποιεί τη νοημοσύνη της συσκευής για να εμφανίσει τις εφαρμογές που το iPhone σας πιστεύει ότι θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Στα δεξιά υπάρχει μια λίστα εφαρμογών που κατεβάσατε πρόσφατα για γρήγορη πρόσβαση. Παρακάτω είναι προσαρμοσμένες ομάδες εφαρμογών που μπορείτε να διαμορφώσετε όπως θέλετε.

Για όσους θέλουν να απομακρυνθούν από το γνωστό πλέγμα εφαρμογών της Apple, το iOS 14 θα σας επιτρέψει να σύρετε widget και να τα αφήσετε δίπλα στις εφαρμογές σας και να επιλέξετε πόσο μεγάλο ή μικρό να εμφανίζεται. Μια επιλογή Smart Stack θα εμφανίσει widget βάσει της ώρας της ημέρας. Για παράδειγμα, ειδήσεις το πρωί, ειδοποιήσεις συναντήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας και σχέδια για το βράδυ αργότερα.

Για στιγμές που χρειάζεστε μια εφαρμογή για να ολοκληρώσετε μια συναλλαγή, αλλά δεν την έχετε εγκαταστήσει ακόμη, το App Clips θα προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση. Θα φορτώσει μια μικρότερη έκδοση της εν λόγω εφαρμογής, ώστε να μπορείτε να πληρώσετε γρήγορα. Το App Clips θα χρησιμοποιεί το Apple Pay, οπότε δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό με την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε. Η εφαρμογή δεν θα γεμίσει την αρχική οθόνη σας, αλλά υπάρχει η επιλογή να εγκαταστήσετε την πλήρη εφαρμογή αργότερα, φυσικά.

Μηνύματα

Για όσους δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις ομαδικές συνομιλίες, η εφαρμογή μηνυμάτων στο iOS 14 θα υποστηρίζει ενσωματωμένες απαντήσεις. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε συγκεκριμένα άτομα και να επιλέξετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μόνο εάν κάποιος σας επισημαίνει σε μια συνομιλία.

Apple Messages in iOS 14 (Images: Apple)Apple Messages στο iOS 14 (Images: Apple)

Για να έχετε άμεση πρόσβαση σε μια συζήτηση ή ομαδική συνομιλία, η εφαρμογή θα σας επιτρέψει επίσης να καρφιτσώσετε συνομιλίες στο πάνω μέρος της οθόνης σας και να εκχωρήσετε μια φωτογραφία για κάθε συνομιλία για γρήγορη αναγνώριση. Ο νέος σχεδίασμος, θα διευκολύνει να δείτε ποιος συμμετέχει στη συνομιλία σας. Οι φυσαλίδες συνομιλίας θα επεκτείνονται και συστέλλονται με βάση το ποιος μιλάει, το avatar του ατόμου που έστειλε μηνύματα πιο πρόσφατα, θα είναι το μεγαλύτερο.

Για τους οπαδούς των memoji, η Apple υποσχέθηκε 20 νέα στυλ μαλλιών και καπέλα, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής να φορέσετε τη μάσκα σας. Θα υπάρχουν επίσης νέα αυτοκόλλητα memoji, συμπεριλαμβανομένης της αγκαλιάς και της γροθιάς.

Apple Maps

Μεταξύ των ενημερώσεων που έρχονται στο Apple Maps είναι οι πληροφορίες ποδηλασίας. Η εφαρμογή μπορεί να προσφέρει αναλυτικές οδηγίες ανάλογα με το πού μια συγκεκριμένη πόλη προσφέρει λωρίδες και μονοπάτια ποδηλάτων. Θα αναφέρει λεπτομερώς αν μια διαδρομή ακολουθεί ήσυχους ή θορυβώδεις δρόμους, ποιο είναι το υψόμετρο και αν υπάρχουν σκάλες όπου θα ήταν πιο γρήγορο να κατεβείτε και να περπατήσετε. Οι κάτοχοι του Apple Watch μπορούν να δουν αυτές τις πληροφορίες στα smartwatches τους με το watchOS 7.

Οι χάρτες θα προσθέσουν επίσης τη δρομολόγηση, ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα, η οποία θα συλλέγει τον καιρό και το υψόμετρο για να σας ενημερώσει πότε και πού είναι ιδανικό να κάνετε επαναφόρτιση του αυτοκινήτου σας. Αρχικά, θα είναι συμβατό με οχήματα BMW και Ford, αλλά η Apple λέει ότι αναμένει να προσθέσει υποστήριξη και για άλλα οχήματα.

Μια άλλη φιλική προς το περιβάλλον προσθήκη, θα είναι η συμφόρηση και οι πράσινες ζώνες, ώστε να μπορείτε να δείτε πού θα είναι λιγότερο να προστεθείτε σε ένα πρόβλημα ρύπανσης μιας πόλης.

Το Apple Maps, εν τω μεταξύ, θα κυκλοφορήσει σε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και του Καναδά.

Ψηφιακά κλειδιά αυτοκινήτου

Μιλώντας για τα αυτοκίνητα, η Apple παρουσίασε μια λειτουργία ψηφιακού κλειδιού που θα σας επιτρέψει, να αφήσετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι σας και να ξεκλειδώσετε/ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας με ένα iPhone.

Η επιλογή θα είναι πρώτα διαθέσιμη στη νέα BMW Σειρά 5 που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Αλλά η Apple λέει ότι θα προσθέσει την λειτουργία αυτή και στο iOS 13, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες της BMW να μπορούν να το δοκιμάσουν πριν την έλευση του iOS 14. Μόλις το έχετε, θα πατήσετε απλώς για ξεκλείδωμα χρησιμοποιώντας το NFC και θα τοποθετήσετε το τηλέφωνό σας στο ταμπλό φόρτισης του αυτοκινήτου.

Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε ψηφιακά κλειδιά αυτοκινήτου από απόσταση και να επιλέξετε το επίπεδο πρόσβασης που λαμβάνει ένα πρόγραμμα οδήγησης (για παράδειγμα, με λιγότερες επιλογές για εφήβους οδηγούς). Εάν χάσετε το iPhone σας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα ψηφιακά κλειδιά αυτοκινήτου μέσω του iCloud.

Η Apple δήλωσε ότι θα υποστηρίζει και άλλα αυτοκίνητα το 2021.

Siri

Με το iOS 14, η Siri παίρνει έναν επανασχεδιασμό για να την κάνει πιο λεπτή παρουσία στη συσκευή σας. Αντί η Siri να καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη σας, το εικονίδιο της εικονικής βοηθού, θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης σας, όπως στην Alexa του Amazon.

Εάν δημιουργείτε μια λίστα για τα ψώνια σας στις σημειώσεις, για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε στη Siri για να προσθέσετε πράγματα σε αυτό χωρίς να εγκαταλείψετε τη εφαρμογή των σημειώσεων.

Η Siri, εν τω μεταξύ, θα ενσωματωθεί σε μια νέα εφαρμογή μετάφρασης που πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπη με την εφαρμογή μετάφρασης της Google. Η Apple υπόσχεται γρήγορες μεταφράσεις κειμένου και φωνής για 11 γλώσσες. Απλώς πατήστε το εικονίδιο μικροφώνου για να ξεκινήσετε.

Κάτι που είδαμε στο iPad πριν λίγο καιρό, αλλά με το iOS 14, θα μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε ένα βίντεο και να συνεχίσετε να παρακολουθείτε καθώς μετακινείστε σε άλλες εφαρμογές. Το βίντεο θα συνεχίσει να παίζει σε ένα μικρό παράθυρο πάνω από την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να το μετακινήσετε ελαφρώς για να αποκρύψετε το βίντεο, αλλά να συνεχίσετε να ακούτε τον ήχο.

Η Apple επίσης έδειξε μια πιο συμπαγή ειδοποίηση εισερχόμενων κλήσεων, που θα εμφανίζεται στην κορυφή όπως οποιαδήποτε άλλη ειδοποίηση κλήσεων αντί να καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη. Αυτό θα κυκλοφορήσει επίσης στο iPadOS.

Πότε θα κυκλοφορήσει το iOS 14;

Η Apple λανσάρισε την έκδοση beta για τους προγραμματιστές σήμερα και μια δημόσια έκδοση beta θα είναι διαθέσιμη τον επόμενο μήνα. Αναμείνατε την πλήρη κυκλοφορία το φθινόπωρο.

Πηγή: gr.pcmag.com

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.