ΝΟΗΣΙΣ: 20 χρόνια λειτουργίας με πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες – Η εξωστρέφεια βασικός στόχος του νέου Δ.Σ.

|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας φέτος το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των επιστημών και την διάδοση των τεχνολογικών εξελίξεων.

Από το 2004 που άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά, έχει υποδεχθεί 3,3 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια είναι παιδιά. Έχει φιλοξενήσει 50 περιοδικές εκθέσεις και 820 επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικές ομιλίες, φεστιβάλ, θεματικές δράσεις, καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Το 2023 υποδέχτηκε πάνω από 210.000 επισκέπτες.

Το ΝΟΗΣΙΣ αποτελεί καθημερινά πόλο έλξης για δεκάδες σχολικές ομάδες. Μάλιστα, το 75% των επισκεπτών είναι παιδιά. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Τεχνολογίας, να ανακαλύψουν τα μυστικά του σύμπαντος στο ψηφιακό Πλανητάριο, να παρακολουθήσουν 3D προβολές στη μεγαλύτερη οθόνη που υπάρχει στην Ελλάδα στο Κοσμοθέατρο, να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες στον Προσομοιωτή, από προσελήνωση μέχρι επίσκεψη στο Σινικό Τείχος, αλλά και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών και πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα.

Η Explora για παιδιά προσχολικής ηλικίας έως το Γυμνάσιο

Θέλετε το παιδί σας να κάνει κάτι μοναδικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό αυτό το καλοκαίρι; Το ΝΟΗΣΙΣ φαίνεται να έχει τη λύση με το θερινό πρόγραμμα Explora 2024.

Το πρόγραμμα προσφέρεται για οκτώ περιόδους, με νέο πρόγραμμα για προνήπια – νήπια και πρόγραμμα για μαθήτριες και μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Πρόκειται για πενθήμερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια κατασκευών, ομαδικά παιχνίδια, προβολές και πολλές άλλες εκπαιδευτικές και ταυτόχρονα ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες και θέματα STEAM, εξασκούν ποικίλες δεξιότητες και κοινωνικοποιούνται σε ένα περιβάλλον που

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει!

Δείτε περισσότερα: https://www.noesis.edu.gr/explora-2024/

«Η εξωστρέφεια ξεκίνησε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε»

Από τον Ιανουάριου του 2023, το ΝΟΗΣΙΣ διαθέτει νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει θέσει ως βασικό στόχο την εξωστρέφεια, μέσα από διάφορα προγράμματα που μπορεί να φιλοξενήσει το τεχνολογικό και εκπαιδευτικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν θέλουμε να σταματήσουν οι δραστηριότητες που ήδη τρέχουν. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τον εξοπλισμό για να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες. Είμαστε σε συζητήσεις και με κρατικούς φορείς και με ιδιωτικούς», επισήμανε η πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ Στέλλα Μπεζεργιάννη με τον Γενικό Διευθυντή Ευάγγελο Αφθονίδη

Όπως είπε, επιθυμία της είναι το ΝΟΗΣΙΣ να αποτελεί έναν μοναδικό χώρο για τους επισκέπτες. «Θέλω να δω ένα ρομποτάκι να κυκλοφορεί ανάμεσά μας με ΑΙ. Θέλουμε οι επισκέπτες να καταλάβουν τι σημαίνει η ανάπτυξη στο διάστημα. Να δουν έρευνες σε κλάδους που δεν έχει αναπτυχθεί», σημείωσε και πρόσθεσε πως μεταξύ των στόχων είναι και η δημιουργία ψηφιακού χημικού εργαστηρίου στο ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο στη συνέχεια να είναι ανοιχτό προς τα σχολεία της χώρας μας. «Θέλω να γίνει πιο δυνατό το εκπαιδευτικό κομμάτι και να γίνει ένα κέντρο δια βίου μάθησης. Βρισκόμαστε σε διευθέτηση για αυτή τη δυνατότητα. Το ΝΟΗΣΙΣ Θέλουμε να είναι ανοιχτό και το απόγευμα. Αν μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν την επιστήμη, έχουμε επιτυχία», επισήμανε η κα. Μπεζεργιάννη, σημειώνοντας πως σύντομα το ΝΟΗΣΙΣ θα αποκτήσει δικό του σταθμό ηλεκτρικής φόρτισης.

«Ενεργειακό Πάρκο: Ένα όνειρο που ευελπιστούμε σύντομα να γίνει πραγματικότητα!»

«Το ενεργειακό πάρκο για εμάς θα ήταν πολύ μεγάλη καινοτομία», τόνισε η πρόεδρος του Δ.Σ. Όπως είπε, το νέο «Ενεργειακό Πάρκο» στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων του ΝΟΗΣΙΣ, συνιστά μία ολοκληρωμένη πρόταση αναμόρφωσης και ανάκτησης του χώρου με όρους διεύρυνσης της μουσειολογικής εμπειρίας και ταυτόχρονης δημιουργίας ενός ζωντανού, κοινωνικά οικειοποιημένου, προσβάσιμου, αντιληπτικά αναγνωρίσιμου και οικολογικά ευαισθητοποιημένου υπαίθριου χώρου-πάρκου.

Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πολιτιστικής, εκπαιδευτικής αλλά και περιβαλλοντικής εμπειρίας την οποία θα βιώνει ο επισκέπτης και η οποία θα ενσωματώνει τη νοηματοδότηση του νέου επιστημονικού πάρκου στο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης.

Στα άμεσα σχέδια του νέου Δ.Σ. του ΝΟΗΣΙΣ είναι η αναβάθμιση των εξοπλισμών που διαθέτει. Το 2023 ολοκληρώθηκαν δύο μελέτες, οι οποίες αφορούν αφενός στην αναβάθμιση των προβολικών εξοπλισμών του κτηρίου (Πλανητάριο, Κοσμοθέατρο, Προσομοιωτής) και αφετέρου στη δημιουργία ενός πρότυπου Science Lab. «Προτεραιότητα για το ΝΟΗΣΙΣ αυτή τη στιγμή αποτελεί η αναβάθμιση του Κοσμοθεάτρου και η στεγανοποίηση του κτιρίου.  Για την υλοποίηση των μελετών αναζητούνται χρηματοδοτήσεις», σημείωσε η κα. Μπεζεργιάννη και δήλωσε πως ήδη έχουν κινηθεί διαδικασίες για χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και από ιδιώτες.

Το Μουσείο Τεχνολογίας και οι τρεις θεματικές

Το Μουσείο Τεχνολογίας απαρτίζεται από τρεις θεματικές. Το Εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο αποτελεί την πρώτη μόνιμη έκθεση του Μουσείου που τέθηκε σε λειτουργία. Εκεί παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές.

Το Τεχνοπάρκο, το οποίο είναι ένας χώρος διάδρασης, εμβαδού 450 τ.μ., όπου το κοινό συμμετέχει ενεργά και μαθαίνει διασκεδάζοντας. Περιλαμβάνει περίπου 40 διαδραστικά εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών πεδίων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.  

Το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, με πρωταρχικό στόχο τη γνωριμία του κοινού με την ιστορία, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον σχεδιασμό των οχημάτων. Οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, τετράχρονες αλλά και δίτροχες «κυρίες», από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, μεταφέρουν, νοερά, το κοινό σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της αυτοκίνησης. Συνδυάζοντας την σύγχρονη αντίληψη με την παράδοση, στο εκθετήριο παρουσιάζονται 30 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από τη συλλογή του Μουσείου.

Το ΝΟΗΣΙΣ διαθέτει χώρους φιλοξενίας εκθέσεων και εκδηλώσεων όπως την Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, το Αμφιθέατρο «Νικόλαος Οικονόμου», το Φουαγιέ Αμφιθεάτρου, τη Βιβλιοθήκη, την Εστία Δημιουργικότητας «Μάνος Ιατρίδης», το Κεντρικό Φουαγιέ, το Μουσείο Τεχνολογίας- πατάρι.

«20 εργαλεία που άλλαξαν τον κόσμο» για την επέτειο των 20 χρόνων

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του ΝΟΗΣΙΣ, προγραμματίζεται η δημιουργία έκθεσης με τίτλο “20 εργαλεία που άλλαξαν τον κόσμο”, με σκοπό την παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων με σημαντική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων και της εξέλιξης της τεχνολογίας, από τη λίθινη εποχή έως και την εποχή της πληροφορίας.

Για την υποστήριξη της δημιουργίας της έκθεσης αυτής, το ΝΟΗΣΙΣ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση μέσα από τη διαδικασία της «υιοθεσίας» εκθεμάτων. Οποιαδήποτε εταιρία ενδιαφέρεται, μπορεί να «υιοθετήσει» έκθεμα ή θεματική ενότητα της επιλογής της, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της έκθεσης. Μέσω της «υιοθεσίας» η εταιρία αποκτά άμεση σύνδεση με το έκθεμα ή/ και την θεματική ενότητα, ενισχύοντας το κύρος και τη φήμη της.

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς

Το ΝΟΗΣΙΣ μέχρι το τέλος της χρονιάς έχει προγραμματίσει μία πληθώρα εκδηλώσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Astroparty 2024, ανοικτή εκδήλωση για το κοινό της πόλης
  • STEAMLAND 2024, φεστιβάλ STEAM δραστηριοτήτων
  • Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, ποδηλατικός αγώνας για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας
  • Βραδιά Ερευνητή 2024, σε συνεργασία με το ΑΠΘ
  • Διεθνής Εβδομάδα Διαστήματος, με δωρεάν δράσεις για τα σχολεία
  • Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών με παρουσίαση του προγράμματος της νέας σεζόν Σεπτέμβριος 2023-Ιούνιος 2024 του φορέα
  • AITalks, σειρά ομιλιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την επίδρασή της σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως νομική, πληροφορική, ιατρική κ.ά.

INFO:

ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης, 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνο: 2310 483 000
Ε-mail: info@noesis.edu.gr