Ισραήλ: Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών “αποκάλυψε” ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει ένταλμα σύλληψής του

Μια απρόσμενη… αποκάλυψη έκανε σήμερα ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαζέλ Σμότριτς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εκδίδει εις βάρος του ένταλμα σύλληψης, μετά από «μυστικό» αίτημα του εισαγγελέα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ισραήλ, ο Σμότριτς δεν διευκρίνισε ποιος τον ενημέρωσε για το ένταλμα δεδομένου ότι η διαδικασία είναι εμπιστευτική, ενώ δεν αποκάλυψε τους λόγους που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιδιώκει την έκδοση εντάλματος σύλληψής του.
Το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενο την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας.
Εισαγγελείς μπορούν να υποβάλουν εμπιστευτικό αίτημα σε δικαστές, οι οποίοι καλούνται να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένας ύποπτος έχει διαπράξει εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, προκειμένου να εγκρίνουν το αίτημα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τον ενημέρωσαν πως το Δικαστήριο «υπέβαλε μυστικό αίτημα για διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του».
Τα ιστορικά προηγούμενα
Τον Νοέμβριο του 2024, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και κατά ηγετικού στελέχου της Χαμάς Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στον διετή πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023, μετά την φονική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ.
Ο Σμότριτς χαρακτήρισε τα εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων «κήρυξη πολέμου» από την Παλαιστινιακή Αρχή, απηχώντας προφανώς την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης για αυτό που θεωρεί παλαιστινιακή υποστήριξη για την ανάληψη διεθνούς δικαστικής δράσης σχετικά τον πόλεμο στη Γάζα.
Η Βρετανία και τέσσερις άλλες χώρες επέβαλαν το 2025 κυρώσεις κατά του Σμότριτς και ενός άλλου ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού, τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κατηγορώντας τους ότι επανειλημμένα υποκινούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Ο Σμότριτς έχει καλέσει για μόνιμη κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας και την επανεγκατάσταση εβραϊκών οικισμών στον παλαιστινιακό θύλακα, οικισμών που το Ισραήλ εγκατέλειψε το 2005, όμως ο Νετανιάχου έχει απορρίψει τις θέσεις αυτές.





