Μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έριξαν τις τιμές και ζήτησαν να προμηθευτούν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23%.

Μπορεί πριν από την έναρξη ισχύος του πιλοτικού μέτρου της μείωσης του φόρου οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων να υπολόγιζαν ότι περίπου οι μισοί επαγγελματίες θα ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» για μειώσεις στις τιμές των προϊόντων εστίασης, ωστόσο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την έρευνα του «Εθνους» αλλά και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, μόλις δύο στους δέκα επιχειρηματίες άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, από τους περίπου 70.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων το ειδικό σήμα που πιστοποιεί τη μείωση τιμών έχουν προμηθευτεί μέχρι σήμερα οι 15.000, που αντιστοιχούν στο 21,4% του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης.

Αυτό ήταν, σε γενικές γραμμές, το βασικό συμπέρασμα σχετικής έρευνας του «Εθνους» σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συμπέρασμα που επιβεβαιώνει τα σχετικά ρεπορτάζ των πρώτων ημερών. Σε ενδεικτική περίπτωση μεγάλης αλυσίδας ταχυφαγείων, οι νέες τιμές τιμοκαταλόγου ήταν μειωμένες κατά 8%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Στους νέους τιμοκαταλόγους, ωστόσο, οι παλιές τιμές εμφανίζονταν ελαφρώς «τσιμπημένες» προς τα επάνω, γεγονός που περιέπλεκε τη σύγκριση ανάμεσα στις παλιές και τις νέες τιμές.