Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει σειρά ανοιχτών θεμάτων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να εστιάσει στα ζητήματα της επικαιρότητας, κάνοντας εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει τους τόνους στο συγκεκριμένο θέμα, με συνεχείς αναφορές τις τελευταίες μέρες, με τις οποίες κατηγορεί την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής και αποτυχημένη πολιτική κατευνασμού του Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει εκ νέου σκληρή κριτική σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης (υπόθεση Διαματάρη, μεταναστευτικό). Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί και στη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αλλά και σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρούν τη συμφωνία

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης είναι και αυτό των υποχρεώσεων των βουλευτών απέναντι στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις τόσο του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, περίπου 40 βουλευτές του κόμματος εξακολουθούν να αρνούνται να καταβάλουν το συμφωνηθέν ποσό στα ταμεία του κόμματος.

Βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί – και υπογράψει όσοι ήταν υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές – από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρακρατείται αυτομάτως το 20% υπέρ του κόμματος, ενώ οι ίδιοι πρέπει να καταβάλουν άλλα 20% στα ταμεία της Κουμουνδούρου. Παρά το γεγονός ότι, μετά από σχετικές ενστάσεις, αποφασίστηκε όπως οι βουλευτές της επαρχίας, λόγω αυξημένων εξόδων, καταβάλλουν 700 αντί 1000 ευρώ, σχεδόν τα μισά μέλη της ΚΟ του κόμματος δεν είναι συνεπείς. Αυτό έχει προκαλέσει γκρίνια και δυσαρέσκεια, κυρίως σε όσους βουλευτές καταβάλλουν κανονικά το ποσό, οι οποίοι νιώθουν ότι δημιουργούνται βουλευτές δύο και τριών ταχυτήτων. Εκτός, πάντως από το οικονομικό, ασυνέπεια υπάρχει και στη συμφωνία που έχει γίνει για τις θέσεις των συνεργατών των βουλευτών, η οποία προβλέπει ότι ο κάθε βουλευτής θα παραχωρεί στο κόμμα έναν από τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες και έναν από τους τρεις αποσπασμένους υπαλλήλους του, προκειμένου να στελεχωθούν τμήματα και επιτροπές κοινοβουλευτικού έργου.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει στείλει ειδική επιστολή με την οποία καλεί τα μέλη της ΚΟ να συμμορφωθούν, αυτό δεν έχει ακόμα γίνει και για αυτό, σήμερα, (όταν κλείσουν οι πόρτες) αναμένεται να επανέλθει στο ζήτημα, με αυστηρό τόνο.