Τραγική είναι η κατάσταση στο Θερμαϊκό κόλπο. Από τις 9 του προηγούμενου Σεπτεμβρίου τα απορρυπαντικά σκάφη έπαψαν να βγαίνουν για να καθαρίσουν, ενώ περιστατικά ρύπανσης επιβαρύνουν...

συνεχώς τον κόλπο. Στο τελευταίο περιστατικό ρύπανσης, δεκατρία θαλασσοπούλια πνίγηκαν στο πετρέλαιο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών του σωματείου «Δράση για την άγρια ζωή» να τα σώσουν, ήταν αργά.

Μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί η πηγή από την οποία διέρρευσαν τα πετρελαιοειδή, ούτε καν η σύστασή τους. Ελλείψει ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό καταγεγραμμένο επεισόδιο ρύπανσης στο Θερμαϊκό είναι στις 30 Νοεμβρίου 2011.

Τα απορρυπαντικά σκάφη έπαψαν να καθαρίζουν τον κόλπο λόγω έλλειψης χρημάτων. Δεν έχει προκηρυχτεί ακόμη διαγωνισμός για τη συνέχιση των τακτικών και έκτακτων καθαρισμών του κόλπου από τις ιδιωτικές εταιρίες. Η σύμβαση με το μέχρι πρότινος ανάδοχο έληξε και δεν ανανεώθηκε. «Οι προδιαγραφές για το διαγωνισμό είναι έτοιμες και περιλαμβάνουν και τον καθαρισμό από πετρελαιοειδή. Δυνατότητα επέμβασης σε τέτοια περιστατικά υπάρχει και υπάρχουν και οι εταιρίες με την τεχνογνωσία. Ομως από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έχει λήξει η σύμβαση και δεν υπάρχει καθαρισμός. Εμείς είμαστε έτοιμοι για το διαγωνισμό, εφόσον υπάρξουν οι πιστώσεις» αναφέρει στον Αγγελιοφόρο η προϊσταμένη της διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, Νικολέττα Τσικώτη.

 

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος