Αποτελεί έναν από τους top χειμερινούς προορισμούς. Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, κοντά στα Γιάννενα βρίσκεται το φημισμένο Μέτσοβο, σε μία από τις ομορφότερες πλαγιές της Πίνδου.

Ένας παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, με στενά λιθόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τις χαμηλές σκεπές έχει εξελιχθεί σε ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Μία ορεινή πολιτεία που αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με τα εκπληκτικά της χρώματα σε ένα τοπίο γεμάτο πράσινο, ανάμεσα σε οξιές και έλατα.

agia-paraskevi.jpg

Διάφορα από τα κτίσματα στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία και οι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να σας δώσουν όλες τις πληροφορίες για να τα γνωρίσετε.

Στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου όπου θα βρείτε υφαντά και κεντήματα, εικόνες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, χρυσοκέντητες φορεσιές, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και άλλα εκθέματα.

met.jpg

Αξίζει να επισκεφθείτε την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, που έχει το όνομα του μεγάλου πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ που καταγόταν από το Μέτσοβο. Ένα μουσείο νεοελληνικής τέχνης, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα. Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες αυτής της περιόδου.

pinakothiki-averof-1.jpg

Στις όχθες του ποταμού Άραχθου περιηγηθείτε στο νερόμυλο του Γκίνα, έναν από τους γνωστότερους νερόμυλους της περιοχής. Ο συγκεκριμένος μύλος χρησιμοποιούσε για πολλές δεκαετίες τη δύναμη των άφθονων νερών του ποταμού μετατρέποντάς την σε μηχανική ενέργεια για το άλεσμα των δημητριακών της ευρύτερης περιοχής και πλέον έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 

neromylos-gkina.jpg

Σημαντικό βιότοπος της περιοχής είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, όπου αν ασχολείστε με το ψάρεμα μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή. Το χειμώνα τα γαλάζια νερά βυθίζονται στη λευκή απεραντοσύνη του χιονισμένου τοπίου και το καλοκαίρι πνίγονται στο πράσινο του πυκνού παρόχθιου δάσους.

Ο Αβερώφειος Κήπος πρέπει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει τη βόλτα σας, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου.

texniti-limni-metsovo-1.jpg

Σίγουρα θα περάσετε από την πλατεία του Μετσόβου, με χιλιάδες επισκέπτες να φωτογραφίζονται δίπλα στο… αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες. Στα γραφικά ταβερνάκια του Μετσόβου θα δοκιμάσετε θεϊκές πίτες και μεζέδες και φυσικά άφθονο τσίπουρο και Μετσοβόνε, το ονομαστό καπνιστό τυρί. 

O Άγιος Νικόλαος Μετσόβου, που ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια και αξιοθέατα της περιοχής.

Προσθέστε και μια επίσκεψη στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε εκλεκτά προϊόντα, όπως και στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ με τα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια και τους χώρους παλαίωσης των κρασιών.

metsovo1.jpg

Προσέγγιση:

Οδικώς: Στο Μέτσοβο μπορείτε να έρθετε οδικώς. Ερχόμενοι από Αθήνα, η οποία απέχει 419 χλμ, έρχεστε μέσω του δρόμου για Τρίκαλα. Η Θεσσαλονίκη απέχει 230 χλμ από το Μέτσοβο και μπορείτε να φτάσετε εκεί μέσω Γρεβενών διασχίζοντας την Εγνατία Οδό. Από πολλές περιοχές της Ελλάδας φεύγουν λεωφορεία των ΚΤΕΛ με προορισμό το Μέτσοβο σε περίπτωση που δεν διαθέτετε δικό σας όχημα.

Ταυτότητα προορισμού:

Χώρα: Ελλάδα

Περιφέρεια: Ήπειρος

Δήμος: Μετσόβου

Υψόμετρο: 1.160 m

Πληθυσμός: 2. 503