“Αδιανόητη η ματαίωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας” λέει το Δ.Σ Νεάπολης- Συκεών

|
THESTIVAL TEAM

Τη θέση του υπέρ της άμεσης επανεκκίνησης αλλά και της επιτάχυνσης των εργασιών για την κατασκευή…

του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Ν.Ευκαρπία επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζονται ιδιαίτερα οι λόγοι που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, οι οποίοι δεν περιορίζονται μόνο στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά κυρίως στο θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς –όπως έχει αποδειχτεί και τεκμηριωθεί επιστημονικά- αυτό κατοχυρώνεται από τις αυστηρές και σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας του ΣΜΑ, ενώ καταγγέλλονται και οι προσπάθειες ματαίωσής του.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία προκλήθηκε μετά τα τελευταία επεισόδια στον χώρο κατασκευής του έργου, παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Σ.ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης και δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης κι ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης που προκάλεσαν πολίτες.

«Η κατασκευή του ΣΜΑ αποτελεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο και δεν υπάρχει η παραμικρή νομική χαραμάδα που να το καθιστά επισφαλές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Γαλαμάτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ενσωμάτωση στο σχέδιο αρκετές από τις παρατηρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, καυτηρίασε τη στάση των αντιδρώντων που προσχηματικά -όπως τόνισε- επικαλούνται την έλλειψη διαβούλευσης, η οποία έχει διεξαχθεί με εξαντλητικούς ρυθμούς και σε βάθος χρόνου.

«Τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι αντιδρώντες στο έργο δεν αντέχουν σε καμιά λογική και εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες. Όσοι βαυκαλίζονται ότι υποστηρίζουν δήθεν τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η στάση τους οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο Θ.Παπαδόπουλος, καταγγέλλοντας ευθέως ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων είναι υποκινούμενες από συγκεκριμένους πολιτικούς και παραταξιακούς χώρους.

Στον ορατό, πλέον, κίνδυνο της ενεργούς εμπλοκής ιδιωτών στο κομμάτι των ΣΜΑ στάθηκε με έμφαση -εκτός των άλλων- ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, όπως επίσης και στη «σκόπιμη παραπληροφόρηση των κατοίκων». «Κάποιοι πυροδοτούν το κλίμα με χονδροειδέστατα ψεύδη και παραμύθια στοχεύοντας στην ακύρωση του έργου. Τι θα πουν όλοι αυτοί όταν χαθεί ένα σπουδαίο δημόσιο έργο και το κενό του καλυφτεί από ιδιώτες επιβαρύνοντας τους δημότες με υψηλό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων; Και πώς μπορεί να καταγγέλλεται ως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ο ΣΜΑ της Ν.Ευκαρπίας και δεν είναι καρκινογόνοι οι 15 ΣΜΑ που συγκεκριμένος πολιτικός χώρος προτείνει σε κάθε δήμο και σε κάθε γειτονιά; Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός αποκαλύφτηκαν και πρέπει επιτέλους να σταματήσουν την επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον συμπεριφορά του», τόνισε.

Υπέρ της κατασκευής του ΣΜΑ τάχθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Δημήτρης Ζιγκερίδης («Δυναμική Ενότητα Πολιτών»), Σωτήρης Σιωμάδης («Έξω από τα Τείχη» και Βασίλης Μιχαηλίδης («Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία Πολιτών», εγκρίνοντας το ψήφισμα που εισηγήθηκε η διοίκηση. Αντίθετα, δικό της ψήφισμα εισηγήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον επικεφαλής της Χαράλαμπο Βέλλη να στηρίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ο οποίος θεωρεί δεδομένη την «καύση των απορριμμάτων από την παρακείμενη τσιμεντοβιομηχανία», κάτι που για μια ακόμη φορά διαψεύστηκε από τους κεντρικούς ομιλητές, ενώ κατά το ΣΜΑ τάχθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Τασόγλου.

Διαβάστε μας στο Google News Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.