Μενέντεζ: “Παραμένω κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία – Να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά”

|
THESTIVAL TEAM

Σταθερός στην άποψή του για την πώληση των αμερικανικών F-16 που ζητάει ο Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, επιμένοντας πως η Τουρκία δεν θα πάρει από τις ΗΠΑ αυτά που ζητάει για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της, μέχρι να “σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της προς την Ελλάδα”.

Μιλώντας στο Politico, o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σύμφωνα με το capital.gr, σημείωσε πως η Τουρκία “πρέπει να σταματήσει τις υπερπτήσεις, πρέπει να επιτρέψει στον Οικουμενικό Πατριάρχη να ασκήσει τα δικαιώματά του ως θρησκευτικός ηγέτης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”.

Επιπλέον, ο Μενέντεζ τάχθηκε υπέρ μιας μικρότερης σύμβασης εκσυγχρονισμού, αξίας 259 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα F-16 που διαθέτει ήδη η Άγκυρα. Αυτή η εκπλήρωση της απαίτησης “είναι μόνο για να δημιουργηθεί διαλειτουργικότητα στην επικοινωνία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος με αξία”, διευκρίνισε ο Μενέντεζ εξηγώντας γιατί έδωσε την έγκρισή του.

Όπως είπε, η απόφασή του να επιτρέψει την αναβάθμιση λογισμικού αεροηλεκτρονικής “δείχνει στην Τουρκία ότι αν αλλάξει στάση, η πόρτα δεν είναι κλειστή γι’ αυτήν”. Ωστόσο, τόνισε παραμένει αντίθετος στην πώληση νέων F-16.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής συνέδεσε την πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία και την αναβάθμιση των υφιστάμενων και με τη στάση της Άγκυρας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε πως αν από τις τουρκικές εκλογές βγει νικητής ο Ερντογάν, τότε θεωρεί πως θα είναι πιο εύκολο να πειστεί ο Τούρκος πρόεδρος και να αλλάξει στάση.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.