Θεσσαλονίκη Μαζί: To Δημοτικό Συμβούλιο oφείλει να εκδώσει ψήφισμα για την Αγία Σοφία

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Την έκπληξη της και την οδύνη της για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, εξέφρασε με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Παράλληλα στην ανακοίνωση της η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου, αναφέρει ότι «πιστεύουμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με έκπληξη  και οδύνη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απόφαση που ανατρέπει εκείνην του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος με ειδικό διάταγμα του 1934 είχε ορίσει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί  ως  μουσείο.

Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα το οποίο, εκτός από σύμβολο της Ορθοδοξίας, συντελεί στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκοσμίου κάλλους και τελεί υπό την προστασία της UNESCO  ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση μιας απόφασης η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO  αλλά και την διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις αρμόζουσες πρωτοβουλίες, ώστε να μην επιτραπεί στην τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο προώθησης και των γαιοπολιτικών της επιδιώξεων, να  υλοποιήσει μια απόφαση η οποία προσβάλλει την Ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πιστεύουμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα.

*Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε μας στο Google News Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.