Η Γέννηση του Σωτήρος Ιησού Χριστού, το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

|
Κωνσταντίνος Ζαγγαννάς

Η γέννηση του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού είναι μια μέρα που δεν πρέπει να περάσει σαν μια απλή γιορτή χωρίς να αισθανθούμε μέσα στην ψυχή μας το βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημα του γεγονότος.

Θα πρέπει να είναι η ημέρα που το Βρέφος της Βηθλεέμ θα βρει μια ζεστή γωνία στην καρδία μας και μόνον τότε, όταν βασιλεύσει ο Βασιλιάς της ειρήνης και της αγάπης στης καρδιές μας, θα αισθανθούμε αυτό το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Θείου Λόγου.

Η Αγία Γραφή περιέχει την ιστορία της Θείας Οικονομίας, την προετοιμασία της Λύτρωσης, την συνεχή σχέση του Θεού με τον άνθρωπο και τον κόσμο, την επαγγελία για έναν καλύτερο κόσμο με έναν Λόγο γιατί προτυπώνει και προαναγγέλλει τον Ιησού Χριστό.

Στον πρόλογο του Ευαγγελίου του Ιωάννη υπογραμμίζεται από τον Ευαγγελιστή ότι η Εκκλησία ”εθεάσατο” τη δόξα του Λόγου του Θεού που έγινε “σάρξ” μέσα στην ιστορία. (Ιω’.1.14).

Η έλευση του Χριστού στον κόσμο πραγματοποιήθηκε για την ανόρθωση και την Σωτηρία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι παρουσιάζονται «ως πρόβατα μη έχοντα ποιημένα». Ματθ. 9,36 και Μαρκ 6,34.

Ο Χριστός είναι ο καλός ποιμήν που αποστέλλεται για τη σωτηρία των χαμένων προβάτων του Ισραήλ. Ματθ. 15,24 και Λουκ. 19,10.

Ακτινοβολεί ως ο Ήλιος η Γέννηση του Σωτήρος Ιησού Χριστού και όπως γράφει στους λόγους του ο Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος “Ο της δικαιοσύνης ανέτειλεν σήμερον Ήλιος… και μήτραν μη ανοίγουσαν”. (Ι. Χρυσόστομος. « εις του Χριστού Γέννησιν» PG. 61,737).

Πλημμύρισε το Φως στη Γη, που έφερε ο μοναδικός Φωτοδότης ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός και θα φωτίζει πάντοτε τη ψυχή τον ανθρώπων, είτε σε όσους τον αγαπούν και τον πιστεύουν είτε σε όσους τον αγνοούν και τον αρνούνται.

Με την Γέννηση και την Ενανθρώπησή Του ήρθε για να ανοίξει τον δρόμο της συγγνώμης και να δείξει την αλήθεια που οδηγεί στη λύτρωση και στην πραγματική σωτηρία. Επίσης όπως γράφει στους λόγους του ο Μέγας Πατέρας, Στύλος της Ορθόδοξου Εκκλησίας Μέγας Αθανάσιος (περί Ενανθρωπήσεως του Λόγου PG25,192Β) “Aυτός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν”.

Η Ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού γκρεμίζει τα τείχη της αμαρτίας και στήνει γέφυρα συγγνώμης και συμφιλίωσης μεταξύ ουρανού και γης, μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να καταστήσει τον άνθρωπο κληρονόμο της Βασιλείας Του. Ο Θεός έγινε άνθρωπος προκειμένου ο άνθρωπος να γίνει κατά χάριν Θεός. Αγαπάει ο Θεός τον άνθρωπο στέλνει τον Υιό Του με αγιοπνευματικό τρόπο και τον σώζει ως απόδειξη ότι η υπόσχεση της Θείας Οικονομίας εκπληρώθηκε.

Στην ουσία με ποικίλες διατυπώσεις επαναλαμβάνεται το βασικό σχήμα «Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάριν Θεός». Αυτό είναι άλλωστε και το θεολογικό μήνυμα των Χριστουγέννων όπως περιέχεται στην Αγία Γραφή στα ποικίλα χωριά των Ευαγγελιστών Ματθαίου και Λουκά που αναφέρονται εκτενέστερα στη Γέννηση του Χριστού, καθώς οι δύο άλλοι Ευαγγελιστές Μάρκος και Ιωάννης γράφουν από εκεί και μετά, όπως επίσης στη σχετική Υμνογραφία.

Ο πραγματικός εορτασμός των Χριστουγέννων με βάση το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι: η νηστεία, η μετάνοια, η εξομολόγηση, η προσευχή, η συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία και στον πνευματικό αναβαπτισμό. Η εξομολόγηση η αλλιώς “βάπτισμα δακρύων” θεωρείται απαραίτητη για να καθαρίσει ο άνθρωπος από τις αμαρτίες του, αφού πρώτα μετανοήσει ειλικρινά γι’ αυτές και καθαρός πλέον να δεχθεί το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού κατά την Θεία Μετάληψη, γινόμενος έτσι “σύσσωμος” και “σύναιμος” Ιησού Χριστού.

Ο Χριστός είναι ο συμπαραστάτης μας σε όλες τις δυσκολίες και τις ασθένειες αρκεί να δεχθούμε την ύπαρξη του, και τότε με άλλο θάρρος θα παλέψουμε και θα διώξουμε την απελπισία, τον φόβο και όλες τις δυσκολίες της ζωής που ερχόμαστε αντιμέτωποι. «Ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» Ιω.15,9.

Χριστός γεννάται δοξάσατε.
Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε.
Χριστός επί γης υψώθητε.
Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη και εν ευφροσύνη αναμνήσατε λαοί ότι δεδόξασται.

«Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη ενανθρώποις ευδοκία» (Λκ.2,14).

Ανέτειλας Χριστέ εκ Παρθένου, νοητέ Ήλιε της Δικαιοσύνης και Αστήρ σε υπέδειξεν, εν Σπηλαίω χωρούμενον τον αχώρητον.
Μάγους οδηγήσας εις προσκύνησίν σου μεθ’ ων σε μεγαλύνομεν, Ζωοδότα δόξα σοι.

*Ο Κωνσταντίνος Ζαγγαννάς είναι θεολόγος, καινοδιαθηκολόγος, συγγραφέας, σύμβουλος ιατρικής δεοντολογίας και βιοηθικής, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, με σπουδές σε εκκλησιαστική ιστορία, νευροψυχολογία και ειδικές ανάγκες, παιδοψυχολογία, σχολική ψυχολογία, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών και διοίκηση ανθρωπίνων πόρων.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.