Θεσσαλονίκη: 45 robots μεταφέρουν τα δέματα στο νέο κέντρο ρομποτικής διαλογής των ΕΛΤΑ (video)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η τεχνητή νοημοσύνη στον ταχυδρομικό τομέα έφτασε και στη Θεσσαλονίκη. Τα ΕΛΤΑ είναι η πρώτη ταχυδρομική εταιρεία που εφαρμόζει αυτή την τεχνολογία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, φέρνοντας τα mini robots στην υπηρεσία τους.

Η πρώτη Μονάδα Ρομποτικής Διαλογής δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο στο Κρυονέρι Αττικής. Έχει δυναμικότητα 6.000 αντικείμενα την ώρα, 120 robot και 192 εξόδους.

Αντίστοιχο ρομποτικό σύστημα, το οποίο θα εξυπηρετεί γρήγορα και αξιόπιστα τις ταχυδρομικές ανάγκες της Β. Ελλάδας, λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στο Κέντρο Ρομποτικής Διαλογής, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Το νέο αυτό κέντρο περιλαμβάνει 45 mini robots, 120 εξόδους, δηλαδή ταχυδρομικούς κωδικούς και 3.000 αντικείμενα την ώρα.

Με δυνατότητα να μεταφέρουν από έναν απλό φάκελο, μέχρι ένα δέμα βάρους 10 κιλών, τα robots του ομίλου ΕΛΤΑ μπορούν να διαχειριστούν σχεδόν το 80% των εισερχομένων αντικειμένων, να τα ζυγίσουν αυτόματα και να τα στείλουν με απόλυτη ακρίβεια στον σάκο του παραλήπτη για άμεση αποστολή, και χωρίς το παραμικρό σφάλμα.

Λειτουργούν με μπαταρία για 4 συνεχόμενες ώρες ενώ επαναφορτίζουν, κατόπιν ειδοποίησης του ειδικού αισθητήρα, για 4 λεπτά πριν επιστρέψουν πάλι στην πίστα.

Το ρομποτικό σύστημα μειώνει δραστικά τους χρόνους σε μία κρίσιμη διαδικασία – που μέχρι πρότινος ήταν χειρωνακτική – και αναμένεται να τριπλασιάσει τη δυνατότητά μας σε δεδομένο χρόνο, διασφαλίζοντας την παράδοση στους παραλήπτες, την επόμενη ημέρα.

«Χάρη στο σύστημα Ρομποτικής Διαλογής στην Αθήνα, οι χρόνοι διαχείρισης των αντικειμένων που παραλαμβάνουμε, έγιναν σχεδόν έξι φορές μικρότεροι. Κάτι που μας επιτρέπει την παράδοσή τους σε μία μέρα, και σύντομα με την περαιτέρω επέκταση της τεχνολογίας αυτής σε διάφορα σημεία ανά τη χώρα, ίσως και στην ίδια μέρα», ανέφερε στα σημερινά εγκαίνια του νέου κέντρου διαλογής της Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος

«Αυτό το κέντρο είναι επικουρικό και συμπληρωματικό της επένδυσης που έχει γίνει στην Αθήνα πριν από ένα χρόνο. Η δυναμικότητά του είναι 3.000 αντικείμενα την ώρα, άρα σε ένα φουλ πρόγραμμα ταξινόμησης μπορεί να ταξινομήσει πάνω από 70 – 80.000 δέματα το 24ωρο», τόνισε από την πλευρά του o Διευθυντής των κέντρων Διαλογής και των διαβιβάσεων σε όλη την Ελλάδα, Αργύρης Ασημακόπουλος.

«Θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο που θα συγκεντρώσει δραστηριότητες από όλη την Βόρεια Ελλάδα. Για να αυξήσουμε τους χρόνους επιδόσεών μας το κέντρο αυτό θα επεξεργάζεται και όλα τα αντικείμενα που πηγαίνουν προς την Αθήνα και προς περιοχές της νότιας Ελλάδας», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών Παραγωγής, Σάββας Δάνδολος.

Η συνολική επένδυση της νέας τεχνολογίας συνολικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1.2 εκατ. ευρώ.

Δείτε βίντεο:

«Έξυπνες θυρίδες» ΕΛΤΑ Pickup

Τα Smart Lockers του Ομίλου ΕΛΤΑ έρχονται να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες last mile, προσφέροντας αυτόματη εξυπηρέτηση 24/7.

Ο Όμιλος ΕΛΤΑ δημιουργεί σταδιακά το μεγαλύτερο δίκτυο Smart Lockers ΕΛΤΑ Pickup σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, στα οποία ο πελάτης θα μπορεί να παραλαμβάνει το αντικείμενο- το πακέτο ή την αλληλογραφία του – 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Οι πελάτες των ΕΛΤΑ θα μπορούν να επιλέγουν την παραλαβή από Smart Locker μέσω ειδικής εφαρμογής και θα ειδοποιούνται μέσω αυτής για τον χρόνο που το πακέτο τους θα φτάνει στο σημείο εξυπηρέτησης, με οδηγίες παραλαβής, το Locker PIN και τον χάρτη τοποθεσίας του Locker. 

Δημιουργείται έτσι, μία φυσική συνέχεια του δικτύου των ΕΛΤΑ που προσφέρει ευέλικτη εξυπηρέτηση και μία ολοκληρωμένη εμπειρία χρήστη.

Ψηφιακός Ταχυδρόμος

Ο ψηφιακός ταχυδρόμος φέρνει στην πόρτα των πελατών ένα σύνολο ψηφιακών ταχυδρομικών υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στην ανάγκη τους για άμεση και ολοκληρωμένη παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών κατ’οίκον.

Οι διανομείς του 2022 θα είναι εξοπλισμένοι με συσκευές PDA και λογισμικό που θα αναπτυχθεί και θα λειτουργείται από τον Όμιλο, με τη βοήθεια των οποίων θα μπορούν να πραγματοποιούν εισπράξεις και πληρωμές, να επιλέγουν τη βέλτιστη διαδρομή και τυχόν αναδρομολόγηση, να αντιπαραβάλλουν οποιαδήποτε παραγγελία, λογαριασμό, ή υπηρεσία, να εκτυπώνουν αποδείξεις και ειδοποιητήρια.

Την ίδια στιγμή, ο πελάτης ωφελείται με real time ενημέρωση για το δέμα του και το στίγμα του ταχυδρόμου ενώ θα μπορεί να πραγματοποιήσει και ανέπαφες πληρωμές με κάρτα.

Ο ψηφιακός ταχυδρόμος θα προσφέρει ποιοτική, ολοκληρωμένη και καλύτερη εμπειρία πελάτη, θα μειώσει τους χρόνους αναμονής στα ταχυδρομικά καταστήματα αλλά και για τους ίδιους τους ταχυδρόμους, θα αποτελέσει ουσιαστική αναβάθμιση της εργασίας τους.

Drones

Με την αξιοποίηση των drones να αποτελεί το μέλλον του τομέα της διανομής σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε αναζήτηση συνεργασιών από το εξωτερικό, για την εξέταση όλων των πιθανών εφαρμογών της χρήσης τους στην χώρα μας, αναμένοντας και τις ενέργειες των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. 

Όπως έχει ήδη καταγραφεί από την ανάλυσή των ΕΛΤΑ, οι χρήσεις των drones μπορούν να αφορούν τόσο τα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια. Στις απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά φαρμάκων, ιατρικών δειγμάτων για άμεσες εξετάσεις (νοσοκομείο προς άλλο νοσοκομείο ή εξεταστικό κέντρο). Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ διαθέτουν ήδη πιστοποίηση μεταφοράς φαρμάκων.

 Μια άλλη εφαρμογή αφορά προϊόντα αξίας για τα οποία απαιτείται η άμεση μεταφορά τους (π.χ. τράπεζα προς τράπεζα ή επιχείρηση προς ιδιώτη).

Στις περιπτώσεις των αστικών κέντρων, οι εφαρμογές είναι οι ίδιες με προβλέψεις για πιο μικρά και ευέλικτα drones που μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα βάρους έως 2 κιλών, σε λιγότερο από 30 λεπτά και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων, ώστε να καλύπτουν ολόκληρες πόλεις.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.