Lockdown στον Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Άδειοι δρόμοι και κλειστά καταστήματα – Έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. (φωτο & video)

|
ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Άδειοι δρόμοι, άδειες πλατείες,  κλειστά καταστήματα και ελάχιστοι κάτοικοι να κυκλοφορούν. Αυτή είναι η εικόνα στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, λίγες ώρες αφού τέθηκε σε ισχύ αυστηρό lockdown στον δήμο, έπειτα από τον εντοπισμό εστίας κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Πρώτη μέρα εφαρμογής των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, με κεντρικά σημεία της περιοχής να έχουν “νεκρώσει”, ενώ λιγοστοί είναι οι πολίτες που κυκλοφορούν. Εξαίρεση αποτελούν όσοι εργάζονται, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να φέρουν μαζί τους ειδική βεβαίωση από τον εργοδότη.

Καταστήματα και υπηρεσίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όπως προβλέπεται στις “κόκκινες” περιοχές, ενώ στα καταστήματα εστίασης που άνοιξαν εξυπηρετούν μόνο με τη μέθοδο take away και delivery.

Επί ποδός η ΕΛΑΣ για την τήρηση των μέτρων

Επί ποδός βρίσκεται από νωρίς το πρωί η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση των νέων μέτρων στο Δήμο και να εντοπίσει τυχόν παραβάσεις. Αστυνομικοί διενεργούν ελέγχους σε πολίτες προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η αστυνόμευση στον δήμο Ευόσμου και εχθές το βράδυ, όπου άντρες της ΕΛΑΣ στην κεντρική πλατεία πραγματοποίησαν ελέγχους σε πεζούς και οχήματα.

Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου: Κουράγιο για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας

Βρέθηκαν 12 κρούσματα νοτιοαφρικανικού στελέχους, δεν ξέρουμε την συμπεριφορά τους και πολλές φορές δεν καλύπτεται από τα εμβόλια για αυτό και θέλουμε να προλάβουμε το οποιοδήποτε κρούσμα στην κίνησή του. Ξέρω ότι ήδη η κοινωνία είναι εξαντλημένη, αλλά ένα ακόμη κουράγιο να ανακόψουμε την πορεία του ιού. Παρά τα 12 κρούσματα δε σημαίνει ότι είναι χειρότερα τα πράγματα στο δήμο, όσον αφορά την πορεία της πανδημίας γιατί έχουμε εβδομαδιαία ενημέρωση. Ο λόγος για τον οποίο η περιοχή βρέθηκε σε βαθύ κόκκινο είναι αυτά τα νοτιαφρικανικα στελέχη” δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός ζητώντας την κατανόηση των πολιτών.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: Άδικο το μέτρο

Θεωρούμε πως είναι ένα πολύ άδικο μέτρο σε αντίστοιχα μοντέλα που υπήρχαν σε όμορους δήμους της δυτικής Αττικής υπήρξε το φαινόμενο μετακίνησης καταναλωτών σε διπλανούς δήμους των επιχειρήσεων. Τo πρόβλημα αντιμετωπίζεται με λάθος τρόπο, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων, απεναντίας διογκώνει τα προβλήματα των επαγγελματιών” τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Ευλλόγου, Κορδελιού – Ευόσμου, Κώστας Βασιλειάδης.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

-Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

–Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

-Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super markets, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

-Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

-Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τον δήμο. Η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

-Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

-Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

-Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

-Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

-Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική, καθώς και η αποστολή SMS πριν από οποιαδήποτε επιτρεπόμενη μετακίνηση.