ΑΡΣΙΣ: Ανοιχτά μικρόφωνα στα προσφυγόπουλα

|
THESTIVAL TEAM

«Μια ώρα χαράς εδώ στη Γη» είναι ο τίτλος μιας από τις εκπομπές του εκπαιδευτικού εργαστηρίου διαδικτυακού ραδιοφώνου (Web Radio Workshop) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Το στούντιο του ραδιοφώνου ανοίγει τα μικρόφωνά του σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, αγόρια και κορίτσια, που φιλοξενούνται στις εξειδικευμένες δομές τις οποίες υποστηρίζει η ΑΡΣΙΣ (ξενώνες και διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης).

Στις εκπομπές που υλοποιούνται με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού της ΑΡΣΙΣ Θοδωρή Χυτήρη, τα προσφυγόπουλα κινητοποιούνται με δημιουργικό τρόπο έχοντας την ευκαιρία να μάθουν να ερευνούν, να συνεργάζονται και να εκφωνούν ραδιοφωνικά κείμενα.

Συγκεκριμένα μαθαίνουν:

• Πώς να ερευνούν, να συγκεντρώνουν υλικό και να συντάσσουν κείμενα.
• Εκφορά λόγου και ραδιοφωνικό ύφος.
• Χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού για επεξεργασία ήχου και,
• Εξασκούνται στην ελληνική γλώσσα.

«Αρχικά συνήθως όπως είναι λογικό, έχουν άγχος μπροστά στα μικρόφωνα, με λίγη εξάσκηση όμως κατά κανόνα χαλαρώνουν. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση των κειμένων, ετοιμάζουν αφιερώματα σε χώρες, σε γιορτές, σε ήθη και έθιμα. Τα παιδιά διασκεδάζουν, μαθαίνουν, ανταλλάσσουν πληροφορίες για τους πολιτισμούς τους και μπαίνουν σε διαδικασία έρευνας, γύρω από την μουσική και το εκάστοτε θέμα που επιλέγουν», τονίζει ο Θοδωρής Χυτήρης, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει κατά διαστήματα είναι η απουσία διερμηνείας.

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές ξεκίνησαν αρχικά με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) όταν λειτουργούσαν σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ οι Ασφαλείς Ζώνες (Safe Zones) για ασυνόδευτους ανήλικους.
Η πρώτη εκπομπή «βγήκε στον (διαδικτυακό) αέρα» τον Μάρτιο του 2021, ενώ, αν και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, η παραγωγή εκπομπών συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε εθελοντική βάση.

Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του ραδιοφώνου ξεχώρισαν οι εκπομπές κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν αφιερώματα, μεταξύ άλλων, στη χώρα της Σομαλίας, στη μουσική του Πακιστάν, στο Ραμαζάνι, στον Σύρο ποιητή Νιζάρ Καμπανί με αφορμή την ημέρα της γυναίκας και στην παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου.
Στα αξιοσημείωτα ευχάριστα που έχουν σημειωθεί είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια ηχογράφησης εκπομπής δύο ανήλικοι που συμμετείχαν στην ραδιοφωνική παραγωγή έμαθαν ότι εγκρίθηκε η αίτησή τους για οικογενειακή επανένωση. Και τότε, δικαίωσε πλήρως το νόημά του ο τίτλος της εκπομπής «Μια ώρα χαράς εδώ στη Γη»!

Στον σύνδεσμο https://mixlr.com/arsisgr μπορείτε να ακούσετε τις εκπομπές και να βρείτε πληροφορίες για την ημέρα και την ώρα μετάδοσής τους. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΑΡΣΙΣ έγινε πρόσφατα δεκτό και στην πλατφόρμα European School Radio. Σύντομα οι εκπομπές των παιδιών θα είναι διαθέσιμες και στον σύνδεσμο http://europeanschoolradio.eu.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.