Με εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων θα υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη το 2023

Με πολλή μουσική στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και με ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων από θαλάσσης αναμένεται η αλλαγή του χρόνου στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, από τις 8.00 το βράδυ, η γιορτινή πλατεία Αριστοτέλους θα γεμίσει με τις μουσικές που θα παίζουν γνωστοί DJs της πόλης. Περίπου στις 11.30 το βράδυ τη σκυτάλη θα πάρουν οι οικοδεσπότες της βραδιάς, η Μαρία Αμανατίδου και ο Ευθύμης Κάλφας από τον Zoo 90.8.
Λίγα λεπτά πριν από την αλλαγή του χρόνου τον λόγο θα λάβει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος από τη σκηνή που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους θα απευθύνει ευχές για την καινούρια χρονιά. Η μουσική θα συνεχιστεί και για περίπου μία ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου.
Πυροτεχνήματα από θαλάσσης
Η αλλαγή της χρονιάς στη Θεσσαλονίκη θα συνοδευτεί από ένα 6λεπτο σόου πυροτεχνημάτων. Αυτό το υπερθέαμα χρωμάτων και σχεδίων, που αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό της Θεσσαλονίκης τα πρώτα λεπτά της νέας χρονιάς, αποτελεί χορηγία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Η ρίψη των πυροτεχνημάτων θα γίνει από θαλάσσης, από το ύψος της πλατείας Αριστοτέλους.
Γιορτές σημαίνει λάμψη και τι πιο λαμπερό από μια φωτεινή βροχή πυροτεχνημάτων, στα πρώτα λεπτά της νέας χρονιάς, να συμβολίζουν την εκτόξευση, την άνοδο, την πρόοδο, την είσοδο σε μία νέα χρονιά με νέες προκλήσεις και ελπίδες. Τα πυροτεχνήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών εκδηλώσεων, σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό θέαμα που γεννά τον θαυμασμό σε μικρούς και μεγάλους. Στη Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες πυροτεχνήματα εορτάστηκε η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στις 7 Δεκεμβρίου 2022, προκαλώντας τον ενθουσιασμό χιλιάδων πολιτών. Ένα αντίστοιχο υπερθέαμα, διάρκειας έξι λεπτών, αναμένεται να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι της πόλης και την παραμονή Πρωτοχρονιάς 2023.


Η ρίψη των πυροτεχνημάτων στη Θεσσαλονίκη γίνεται τα τελευταία χρόνια από θαλάσσης. Το 2021 η ρίψη των πυροτεχνημάτων έγινε στο ύψος του Λευκού Πύργου ενώ φέτος θα πραγματοποιηθεί στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, κάνοντας τα ορατά από κάθε σημείο της Θεσσαλονίκης.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) από το 2017 διοργανώνει βραδιές πυροτεχνημάτων στη Θεσσαλονίκη και φέτος σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι ο χορηγός του φαντασμαγορικού θεάματος φωτεινών χρωμάτων, σχεδίων και ήχων. Η χορηγία του ΕΒΕΘ προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχει ως βασικό στόχο μεταξύ άλλων, την προώθηση και προβολή της πόλης, των επιχειρήσεων της και την παγίωση ενός διεθνούς προφίλ εξωστρέφειας για τη Θεσσαλονίκη.

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η παράδοση;
Πέρασαν πάνω από 2000 χρόνια από τότε που η παράδοση των πυροτεχνημάτων γεννήθηκε στην Κίνα. Εκεί οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μια πρώιμη μορφή πυροτεχνημάτων από μπαμπού ως όπλο απέναντι στα κακά πνεύματα. Σύντομα όμως τα πυροτεχνήματα έγιναν ένα αγαπητό θέαμα σε κάθε εκδήλωση ή θρησκευτική τελετή. Οι δε πυροτεχνουργοί, ήταν δέκτες τιμών και πλουσιοπάροχων δώρων από την αυτοκρατορική αυλή, ως ένδειξη σεβασμού για την τέχνη τους. Τον 10ο αιώνα ξεκινά η μαζική παραγωγή και διάθεση των πυροτεχνημάτων στο εμπόριο, ενώ από τον 14ο αιώνα χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατήσουν τον εχθρό κατά την διάρκεια πολέμων. Την ίδια περίπου εποχή τα πυροτεχνήματα περνούν στη Δύση και παίρνουν νέα μορφή, με τη χρήση χαρτιού και πυρίτιδας. Μάλιστα κατά την Αναγέννηση λειτουργούσαν σχολές που δίδασκαν την εντυπωσιακή αυτή τέχνη σε ριψοκίνδυνους τεχνίτες. Τον 18ο αιώνα, οι -αιώνια καλλιτέχνες- Ιταλοί πρόσθεσαν στα πυροτεχνήματα σκόνες μετάλλων προκειμένου να τους δώσουν χρώμα.
Τα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η πρώτη ρίψη πυροτεχνημάτων στην Ελλάδα έγινε από γαλλικά στρατεύματα στο Ναύπλιο, τον Ιούλιο του 1832, ημέρα επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Το γεγονός αυτό έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη τον κατοίκων της πόλης, μιας και οι Έλληνες δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Η χρήση πυροτεχνημάτων από Έλληνες, ωστόσο, άργησε αρκετά. Ακόμα και όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα, η ρίψη πυροτεχνημάτων κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές γινόταν από τους στόλους ξένων συμμαχικών χωρών, που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής πολιτείας. Λέγεται πως ένας απόγονος της Μπουμπουλίνας, ο Δημήτρης Μπούμπουλης, έφερε τα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα πριν από περίπου 100 χρόνια, για να γιορτάσει το νησί την επέτειο της πυρπόλησης της Τούρκικης ναυαρχίδας. Η εκδήλωση έμεινε στην ιστορία, ονομάστηκε Αρμάτα και είναι ως σήμερα η μεγαλύτερη εκδήλωση με πυροτεχνήματα στην Ελλάδα.





