Στάινμάγερ: Πρέπει να θέσουμε την Ουκρανία σε μια θέση όπου θα έχει κάτι να διαπραγματευτεί

Η Ουκρανία πρέπει να ανακτήσει την ανεξαρτησία της, λέει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αλλά πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Μέχρι τότε, είπε, η χώρα θα υποστηριχθεί, δήλωσε.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τάχθηκε κατά της άσκησης πίεσης στην Ουκρανία για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία. Ο Steinmeier δήλωσε σήμερα στην “καλοκαιρινή συνέντευξη” του ZDF πως “η Ουκρανία πρέπει να ανακτήσει την κυριαρχία της, να ανακτήσει την εδαφική της ακεραιότητα, να ανακτήσει την ανεξαρτησία της”. Το ερώτημα για το πώς θα τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και η αιματοχυσία είναι ανοιχτό. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η απόφαση θα αναζητηθεί στο πεδίο της μάχης.
Η εμπειρία δείχνει, ωστόσο, ότι κάθε πόλεμος τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συμπέρασμα από αυτό, είπε, ήταν: “Πρέπει να θέσουμε την Ουκρανία σε μια θέση όπου θα έχει κάτι να διαπραγματευτεί, κάνοντάς την ισχυρή πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις”. Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε: “Δεν θα πιέσουμε την Ουκρανία. Παραμένει και είναι απόφαση της Ουκρανίας όταν ακολουθεί αυτόν τον δρόμο”. Μέχρι τότε, είπε, η Ουκρανία θα υποστηριχθεί.
Ο Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο ως “τέλος εποχής”. Κανείς δεν περίμενε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποδεχόταν την “πλήρη οικονομική, πολιτική και ηθική καταστροφή της χώρας του” προκειμένου να εκπληρώσει τα αυτοκρατορικά του όνειρα. Εξετάζοντας τις επιπτώσεις για τη Γερμανία, είπε: “Μπορεί επίσης να έχουμε αρκετά δύσκολα χρόνια μπροστά μας”. Ωστόσο, όπως είπε, η Γερμανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλούς άλλους με ισχυρή οικονομία και δικτύωση στον κόσμο.
Ακολουθήστε το Thestival στο 




