Γερμανικό “όχι” στην πρωτοβουλία της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια

|
THESTIVAL TEAM

Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Steffi Lemke (Πράσινοι) απορρίπτει το σχέδιο της Επιτροπής της ΕΕ να χαρακτηρίσει την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις ως βιώσιμη.

“Πιστεύω ότι είναι απολύτως λάθος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες”, δήλωσε η Lemke στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke, σύμφωνα με τον Spiegel.

Μια μορφή ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε “καταστροφικές περιβαλλοντικές καταστροφές” και να αφήσει πίσω της μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων, εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων “δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”.

Αρνητικός για τα σχέδια ήταν και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι). “Δεν βλέπουμε καμία έγκριση των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, δήλωσε.

Η επισήμανση της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμης είναι “λάθος”. Πρόκειται για τεχνολογία υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο ίδιος. Αυτό συσκοτίζει την άποψη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των πυρηνικών αποβλήτων στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, σύμφωνα με τον Χάμπεκ.

Δεν παρέχονται επίσης αυστηρά κριτήρια ασφαλείας. “Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο”, τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αμφίβολο αν “αυτή η πράσινη πλύση” θα βρει καθόλου αποδοχή στη χρηματοπιστωτική αγορά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αξιολογήσει το σχέδιο της Επιτροπής για τις επιπτώσεις του σημειώνεται

Ο Χάμπεκ σημείωσε, επίσης, πως “τουλάχιστον η Επιτροπή της ΕΕ καθιστά πολύ σαφές εδώ ότι το αέριο από ορυκτά καύσιμα είναι μόνο μια μετάβαση και πρέπει να αντικατασταθεί από πράσινο υδρογόνο.”

Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο θα πρέπει να είναι προσανατολισμένοι προς το υδρογόνο τώρα και θα είναι με πράσινο ή υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα από το 2035. “Αυτό είναι φιλόδοξο και απαιτεί μεγάλες ποσότητες υδρογόνου.” Ένα από τα κύρια καθήκοντα είναι να ενθαρρύνουμε τις κατάλληλες επενδύσεις στο υδρογόνο. Τα πρώτα αντίστοιχα έργα βρίσκονται σε τροχιά στη Γερμανία, τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει σχέδια για να χαρακτηρίσει ορισμένα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως “πράσινες” επενδύσεις μετά από μια πολυετή μάχη μεταξύ των κυβερνήσεων σχετικά με το ποιες επενδύσεις είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τον Ιανουάριο κανόνες που θα αποφασίζουν αν τα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας θα συμπεριληφθούν στην “ταξινομία βιώσιμης χρηματοδότησης” της ΕΕ.

Πρόκειται για έναν κατάλογο οικονομικών δραστηριοτήτων και των περιβαλλοντικών κριτηρίων που πρέπει να πληρούν για να χαρακτηριστούν ως πράσινες επενδύσεις.

Περιορίζοντας την “πράσινη ετικέτα” μόνο σε πραγματικά φιλικά προς το κλίμα έργα, η ΕΕ αποσκοπεί στο να καταστήσει τις επενδύσεις αυτές πιο ελκυστικές για ιδιώτες.

Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης κάνει κινήσεις για την εφαρμογή της ταξινόμησης σε ορισμένες χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να αποφασίσουν ποια έργα είναι επιλέξιμα για ορισμένες δημόσιες χρηματοδοτήσεις.

Ένα προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters, θα χαρακτηρίσει τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ως πράσινες, εάν το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή αποδέσμευση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής πριν από το 2045.

Οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα θεωρούνται επίσης πράσινες εάν παράγουν εκπομπές κάτω από 270 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα, αντικαθιστούν μια πιο ρυπογόνα μονάδα ορυκτών καυσίμων και λαμβάνουν άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Οι μονάδες αυτές πρέπει να πληρούν και άλλους όρους, μεταξύ των οποίων ότι είναι τεχνικά εξοπλισμένες για την καύση αερίων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα χαρακτηρίζεται πράσινη με το σκεπτικό ότι είναι μια “μεταβατική” δραστηριότητα – η οποία ορίζεται ως μια δραστηριότητα που δεν είναι πλήρως βιώσιμη, αλλά έχει εκπομπές κάτω από τον μέσο όρο της βιομηχανίας και δεν δεσμεύει ρυπογόνα περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια.

Οι χώρες της ΕΕ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συμβούλων θα εξετάσουν προσεκτικά το σχέδιο πρότασης, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τη δημοσίευσή του αργότερα τον Ιανουάριο. Μόλις δημοσιευθεί, η πρόταση θα μπορούσε να προσβληθεί με βέτο από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.