Θεσσαλονίκη: Η “καρδιά” του τουρισμού χτυπά στις εκθέσεις “Philoxenia”, “Hotelia” & “Real Estate Expo North”

|
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΖΟΛΑ

Πλήθος εκθέσεων και εκδηλώσεων με επικέντρωση στους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, θα συγκεντρώσει για ακόμα μία φορά το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης το προσεχές τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου.

Ένα ακόμα τριήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα γίνει το επίκεντρο του επιχειρείν.

Από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia θα φέρουν σε πρώτο πλάνο την ελληνική τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα διοργανώνεται στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ για δεύτερη φορά η Real Estate Expo North, μετά τις περσινές πολύ καλές της επιδόσεις, ενώ στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Νοεμβρίου το Jobfestival από τη Skyewalker.

Η διοργάνωση των εκθέσεων Philoxenia και Hotelia στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έρχεται να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια σεζόν που εξελίχθηκε σε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιηθήκε σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Δρα Κυριάκος Ποζρικίδης.

301 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες από 17 χώρες στην φετινή Philoxenia

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ανέφερε ότι η Philoxenia, το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό εκθεσιακό brand στη χώρα, συγκέντρωσε φέτος 301 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 17 χώρες, αύξηση περίπου 30% σε σχέση με το 2022, που αναπτύσσονται στα περίπτερα 13 και 15, και έχει Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα, στη Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών είναι 211 και οι έμμεσες 90.

Η Hotelia, που βρίσκεται πάντα στον κόσμο των ξενοδοχείων, της εστίασης και της καφεστίασης, φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση 130 εκθέτες, με άμεση ξένη συμμετοχή από την Τουρκία και έμμεσες από 17 χώρες, με αύξηση κατά 22% σε σχέση με το 2022, οι οποίοι δίνουν το «παρών» στα περίπτερα 8,9 και 10.

Η εγχώρια τουριστική βιομηχανία είναι παρούσα σε όλο το μήκος και το πλάτος της.

Στους εκθέτες των Philoxenia και Hotelia περιλαμβάνονται το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ, που έχει υπό την αιγίδα του τις δύο εκθέσεις), τουριστικοί προορισμοί, ξενοδοχεία, αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δόμησης, τεχνολογίας, επίπλων, κατασκευών, εξοπλισμού και ανακαίνισης, που απευθύνονται στον κλάδο του τουρισμού από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, οι σημαντικότεροι θεσμικοί φορείς ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, HATTA, ΠΟΞ, HAPCO, υπό την αιγίδα των οποίων βρίσκεται η έκθεση κ.α.

Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφεται όπως ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης, στον αριθμό άμεσων συμμετοχών με πιο σημαντικές εμφανίσεις τη SKYEXPRESS για πρώτη φορά, τη SEAJETS, τη GRECOTEL, τη μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ελλάδα, την Easy Hotelier και 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και από δήμους από το σύνολο των τουριστικών περιοχών.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, ισχυρό παρόν δίνουν στην έκθεση αρκετά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού και λέσχες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί ιδιαίτερα η ηπειρωτική Ελλάδα ως χειμερινός προορισμός μέσω ομαδικής συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στο περίπτερο 13 με την παρουσίαση του MAINLAND GREECE.

Στη Philoxenia παρουσιάζεται επίσης το Innovative Design Cluster, το οποίο αποτελεί τον πρώτο, στην Ελλάδα, Συνεργατικό Σχηματισμό καινοτομίας, ο οποίος συγκροτείται από εταιρείες και άλλους φορείς, που δραστηριοποιούνται ή ενσωματώνουν στις δραστηριότητές τους τον δημιουργικό σχεδιασμό.

Ακόμη, στο επίπεδο της καινοτομίας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις τουρισμού, που έχουν δημιουργήσει οι 13 startups του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator – μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα παρουσιαστούν στο περίπτερό του.

Τιμώμενη Χώρα η Βουλγαρία

Η φετινή Philoxenia έχει ως Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία, με αρκετές συνεργασίες Ελλάδας – Βουλγαρίας στον κλάδο του τουρισμού, με πάνω από 1 εκατ. Βούλγαρους τουρίστες, με αύξηση 41,2% σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα το 2023, ενώ 670.000 Έλληνες επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία, από την αρχή του έτους.

Ο τουρισμός είναι ένας ευαίσθητος κλάδος, γι’ αυτό μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις του, σημείωσε η Mariela Modeva, σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού της Βουλγαρίας, υπογραμμίζοντας τις στενές διαχρονικά σχέσεις των δύο χωρών.

Μάλιστα, η κα Modeva τόνισε πως η Βουλγαρία πέρυσι συμμετείχε στη Philoxenia για πρώτη φορά μετά την πανδημία, ενώ είναι πολύ ικανοποιημένη και από τη συμμετοχή της στην τελευταία ΔΕΘ, όπου ήταν Τιμώμενη Χώρα, και συνεχίζει.

Οι εθνικές συμμετοχές είναι της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας, με απευθείας συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και επικεφαλής της αποστολής την Υπουργό Τουρισμού, κα Zaritza Dinkova και με συμμετοχές από τη Βάρνα, Μπάνσκο, Σόφια και Βέλικο Τάρνοβο, της Κύπρου (4 εταιρείες), της Γεωργίας (έξι τουριστικά γραφεία), της Σερβίας, με συμμετοχές από Βελιγράδι, Σοκομπάνια, και Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, της Τουρκίας (συμμετοχή από τον Δήμο και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης) και της Αλβανίας με συμμετοχή της περιοχής Korce.

Συνολικά οι χώρες των εκθετών στη Philoxenia είναι 17: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιράν, Γεωργία, Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των δύο εκθέσεων αποτυπώνονται και στο πλήθος των ξένων εμπορικών επισκεπτών και των επιχειρηματικών συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Στη Philoxenia συμμετέχουν 101 μεμονωμένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες (Hosted Byers) από 34 χώρες, ενώ στη Hotelia συμμετέχουν 13 μεμονωμένοι Hosted Byers από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία. Επιπλέον, μια επιχειρηματική αποστολή 50 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αποστολές από τη Βουλγαρία θα επισκεφτούν τις δύο εκθέσεις.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού των Hosted Byers με τους εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia θα ξεπεράσουν τα 3.000. Επίσης, για τους Hosted Byers θα πραγματοποιηθούν και δύο fam trips σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Δυτική Μακεδονία.

Μανδρίνος για Philoxenia: Εργαλείο που συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας

Εδώ και δεκαετίες η Philoxenia αποτελεί εργαλείο που συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέας Μανδρίνος.

Αναφερόμενος δε στα εκθεσιακά δρώμενα, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο κομμάτι των εκθέσεων και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της πόλης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πόλος έλξης της Philoxenia είναι και το Philoxenia Forum 2023, το οποίο στις 11 Νοεμβρίου (Περίπτερο 14), υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και με Χορηγό την Fraport Greece θα εντρυφήσει στα πλέον επίκαιρα ζητήματα του τουρισμού διεθνώς με θέμα: «Αναζητώντας την ισορροπία: «υπερ-τουρισμός» – κυκλική οικονομία – κλιματική αλλαγή».

Το Forum θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας, κα Zaritsa Dinkova, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου.

Το ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα εξελιχθεί στα stages των περιπτέρων 13 και 14 και μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και πολλές κληρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων και δώρα από τους εκθέτες. Ειδικά με την αφορμή ότι η Βουλγαρία είναι η Τιμώμενη Χώρα, η Zorpidis Travel Services και η ΔΕΘ-Helexpo κληρώνουν για τους επισκέπτες της έκθεσης ένα ταξίδι για δύο άτομα στη Σόφια.

Μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη και Νίκου Γκάτσου, με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη, τη Ζωή Τσινιάρη και τριμελή ορχήστρα, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της Philoxenia και της Hotelia, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στις 7:00μ.μ., στο Open Stage, στο περίπτερο 13.

Το μουσικό αφιέρωμα οργανώνουν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, η ΔΕΘ-Helexpo και ο Δήμος Γορτυνίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και Χορηγούς της εταιρείες EDIL, HENGAZ και TILEMATIKI.

All About Gastronomy και All About Café στο πλαίσιο της Hotelia

Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων έχει και η Hotelia, όπου η μοναδικότητα και οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών τροφίμων, καθώς και η τέχνη της παρασκευής και της παρουσίασης του καφέ φιλοτεχνούν το δημιουργικό προφίλ των ενοτήτων All About Gastronomy και All About Café.

Το All About Gastronomy, που διοργανώνεται με την επιμέλεια της εταιρείας Chef Stories, θα αναδείξει ιδιαίτερες γεύσεις ιδέες και μοναδικούς συνδυασμούς προϊόντων εκθετών και βραβευμένων  παραγωγών. Στο τραπέζι της ειδικής dining area στο περίπτερο 9, στις τρεις ημέρες της έκθεσης, γίνουν masterclasses, όπου θα παρουσιαστούν γευστικά τοπικά προϊόντα, άριστης ποιότητας, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, από διάφορες περιοχές της χώρας με θέμα Local Greek Tastes.

Το All About Café, που θα υλοποιηθεί με την επιμέλεια του Βαλάντη Λαμπριανίδη, WCE Certified Judge & Coffee Business Consultant της εταιρείας Valenio, είναι αφιερωμένο στην τέχνη της δημιουργίας καφέ με workshops και με τον μοναδικό Latte Art ThrowDown Competition με Μέγα Χορηγό το Barista’s Gold της Νουνού και Χορηγό Μηχανολογικού Εξοπλισμού την εταιρεία Eurogat.

Για δεύτερη χρονιά η Real Estate Expo North

Περισσότερες από 1.100 προεγγραφές μετρά φέτος η Real Estate Expo North έναντι 600 πέρυσι, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Τζάρος, εκπροσωπώντας τη διοργανώτρια εταιρεία.

Τόνισε δε πως φέτος η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα hosted buyers, b2b συναντήσεις και φόρουμ για το real estate, ενώ φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, αναδεικνύοντας τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στο real estate.

Μοναδική τουριστική έκθεση στην Ελλάδα η Philoxenia

Στο γεγονός ότι η Philoxenia είναι η μοναδική τουριστική έκθεση στην Ελλάδα στάθηκε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, ενώ για τη Hotelia τόνισε πως είναι φέτος η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Επίσης, σημείωσε τη βούληση του εκθεσιακού φορέα να στηρίξει και την Real Estate Expo North, καθώς πιστεύει πως εισφέρει κάτι διαφορετικό στη Θεσσαλονίκη.

Jobfestival από τη Skywalker στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης»

Ακόμη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» διεξάγεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ εργασίας από τη Skywalker, όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συνεντεύξεις πρόσληψης προσωπικού με τουριστικές και όχι μόνο επιχειρήσεις από όλη τη χώρα.

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του TCB Mάκης Μοναστηρίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Κώστας Τζάρος, όπως και ο ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Κουράκος, η απερχόμενη αντιδήμαρχος Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ- Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής.

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου οι τρεις εκθέσεις θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 20:00, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 20:00 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 18:00.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για Philoxenia-Hotelia εδώ

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για Real Estate Expo North εδώ

Χορηγοί των εκθέσεων Philoxenia-Hotelia είναι οι Εθνική Τράπεζα (Επίσημη Τράπεζα), Aegean (Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών), ΔΕΗ (Επίσημος Πάροχος Ενέργειας), NOVA (Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος), Epsilon Hospitality (Official IT Partner) και Autohellas Hertz (Επίσημος Πάροχος Μετακινήσεων). Υποστηρικτές είναι ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, το Thessaloniki Convention Bureau, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.