Το Facebook επενδύει στην τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας

|
THESTIVAL TEAM

Στο φετινό συνέδριο F8, που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα, ο Mark Zuckerberg αναφέρθηκε στο φιλόδοξο δεκαετές πλάνο της εταιρείας του, το οποίο είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά το 2016. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα του Facebook, η τεχνητή νοημοσύνη, η δυνατότητα σύνδεσης στο Internet από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και οι τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, πρόκειται μέσα στην επόμενη δεκαετία να γίνουν βασικά στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων, ο Zuckerberg αποκάλυψε την πλατφόρμα Camera Effects – δηλαδή ένα σύνολο εργαλείων για τρίτους developers που επιθυμούν να αναπτύξουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες θα λειτουργούν μέσω της ήδη υπάρχουσας λειτουργίας κάμερας του Facebook app. Με λίγα λόγια, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πλατφόρμα στο μέλλον θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για εξειδικευμένες εφαρμογές augmented reality – φανταστείτε για παράδειγμα παιχνίδια όπως το Pokémon Go.

Αν και αυτή η ανακοίνωση φαίνεται αρκετά… αθώα, ας μην γελιόμαστε: Το Facebook σκοπεύει να ανταγωνιστεί έμμεσα τις Google και Apple, δημιουργώντας ένα ακόμα ξεχωριστό οικοσύστημα εφαρμογών, τις οποίες οι χρήστες δεν θα μπορούν να βρουν στα app stores των Android και iOS συσκευών τους.
Επί της ουσίας, το Facebook πρακτικά έτσι κηρύσσει πόλεμο σχεδόν σε όλες τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού κόσμου. Θα περάσουν περίπου δέκα ακόμα χρόνια μέχρι να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, όμως το τέλος των smartphones όπως τα γνωρίζουμε σήμερα και η αντικατάστασή τους από νέες και… φευγάτες συσκευές είναι πιο κοντά από ποτέ.

Το τέλος των φυσικών συσκευών;

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο F8, ο Zuckerberg μίλησε για ένα ζευγάρι γυαλιών – που εκ πρώτης όψεως δεν δείχνουν και ιδιαίτερα… high-tech, τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν ως “εικονική” τηλεόραση μεγάλης διαγωνίου και που θα μπορείτε πρακτικά να μεταφέρετε σε οποιοδήποτε χώρο.

“Δεν χρειαζόμαστε μια πραγματική τηλεόραση. Μπορούμε να αγοράσουμε ένα TV app με $1 και στη συνέχεια να το τοποθετήσουμε εικονικά στον τοίχο και να αρχίσουμε να παρακολουθούμε”, δήλωσε ο Zuckerberg στο USA Today λίγο πριν από την ομιλία του.

“Είναι εντυπωσιακό το πόσα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα δεν χρειάζεται να έχουν τελικά φυσική υπόσταση”

Όμως αυτή η τεχνολογία δεν περιορίζεται στις τηλεοράσεις, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει στο μέλλον και τα smartphones, τα smartwatches και τα περισσότερα wearables – γενικότερα οτιδήποτε σχεδόν διαθέτει οθόνη ή προϋποθέτει την ύπαρξη τέτοιας για να λειτουργήσει.

πηγή: gr.pcmag.com

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.