Θεσσαλονίκη: Μνημείο στους Πυροσβέστες που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (ΦΩΤΟ & VIDEO)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των 56 Πεσόντων Πυροσβεστών που από το 1911 – 2017 έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος πραγματοποιήθηκε σήμερα στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων του Γραφείου Συντονιστή Επιχειρήσεων Α.Π.Σ. στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Αλεξανδρείας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας δεν κατάφερε  παραβρεθεί στην τελετή λόγω των υπηρεσιακών αναγκών ενόψει του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΠΑΟΚ -ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. 

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, οι οποίοι κατέθεσαν και στεφάνι στο μνημείο.

«Αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές στους νεκρούς ήρωες, που έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσία και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση στον βωμό του καθήκοντος, εκπληρώνοντας την ελάχιστη ηθική υποχρέωση που έχουμε αλλά κι τη μέγιστη που θα έχουμε για πάντα απέναντί τους. Αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και την προσφορά της μεγάλης οικογένειας του Πυροσβεστικού Σώματος στην κοινωνία. Τους τιμούμε σήμερα και θα τους θυμόμαστε για πάντα. Αθάνατοι», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αμανατίδης.

«Θα πρέπει να αναλογιστούμε το πως θα περιορίσουμε της απώλειες βελτιώνοντας συνεχώς την εκπαίδευση των πυροσβεστών στις σχολές, παρέχοντας ουσιαστική μετεκπαίδευση του προσωπικού», πρόσθεσε.

Ο κ. Αμανατίδης αναφορικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «οφείλουμε όλοι να επισημάνουμε την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής που για άλλη μια φορά κλήθηκε να σώσει πολίτες που κινδύνευσε η ζωή τους», ενώ παράλληλα συνεχάρη το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς εκ μέρους του κ. Τόσκα για την φετινή αντιπυρική περίοδο. Όπως ανέφερε, φέτος θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εναέρια μέσα, δυο επιπλέον ελικόπτερα μεσαίου τύπου, ενώ εντάσσονται στην πυρόσβεση και τα ελικόπτερα Super Puma. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν διαθέσιμα ελικόπτερα Σινούκ από την αεροπορία στρατού.

«Συνεχίζουμε με τη σειρά μας την προσπάθεια που άφησαν πριν από λίγα χρόνια συνάδελφοι μας για να τιμήσουν όσους θυσίασαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στεκόμαστε με περισσή ευλάβεια και συγκίνηση σε τούτο εδώ το χώρο έχοντας ως χρέος μας να θυμηθούμε τις πράξεις αυτοθυσίας των συναδέλφων μας καθώς είναι καθήκον μας να τιμούνται αυτές αναλόγως και η μνήμη τους να μείνει ανεξίτηλη ως φάρος και για τις επόμενες γενιές», τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Να σημειωθεί πως αυτό είναι το μοναδικό μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης  τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής  της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Σημειώνεται ότι Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών έχει καθιερωθεί η 12η Νοεμβρίου.




Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.