Σε απευθείας ανάθεση του έργου της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με τα σκουπίδια να έχουν ξεχειλίσει από τους κάδους, μετά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας. 

Με τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, ο δήμος προχωρά σε απευθείας ανάθεση για εργασία 192.000,00 ευρώ, για τρεις ημέρες αποκομιδής (400 τόνοι ημερησίως). Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα γίνει γνωστό σήμερα στις 10:30 π.μ..

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπαίνει ιδιώτης και καθαρίζει η πόλη» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Thestival ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, υπεύθυνος για θέματα καθαριότητας, Θωμάς Ψαρράς.

Η κίνηση αυτή της διοίκησης έχει εξοργίσει τους συμβασιούχους, οι οποίοι απαντούν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις, μη επιτρέποντας σε κανένα απορριμματοφόρο να εξέλθει από το υπό κατάληψη αμαξοστάσιο. «Θα επιχειρήσουμε να εμποδίσουμε την διεξαγωγή του διαγωνισμού για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας» ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδου.

Οι συμβασιούχοι του δήμου διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και παρά το γεγονός ότι σήμερα πρόκειται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα που τους αφορά, η ΠΟΕ ΟΤΑ διεμήνυσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό  Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Σε ό,τι αφορά τους τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν με συμβάσεις στην καθαριότητα, είπε πως θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού.