Προορισμός της εβδομάδας: Λεωνίδιο- Τα πολύχρωμα αερόστατα, τα αρχοντικά και το Φεστιβάλ Μελιτζάνας

|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η Κυριακή του Πάσχα είναι προ των πυλών και το «Χριστός Ανέστη» αναμένεται να ακουστεί σε όλα τα γιορτινά τραπέζια ανά την Ελλάδα.

Ορισμένοι επέλεξαν να ταξιδέψουν για να γιορτάσουν την Ανάσταση ενώ άλλοι προτίμησαν να περάσουν τις πασχαλινές ημέρες παραδοσιακά με τους συγγενείς αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το Thestival είναι εδώ, πιστό στο εβδομαδιαίο ραντεβού του, για να σας προτείνει τον προορισμό της εβδομάδας και γιατί όχι, αυτός να αποτελέσει την επιλογή σας για το επόμενο ταξίδι που θέλετε να κάνετε.

Φύγαμε για Λεωνίδιο!

LEONIDIO.png

Το Λεωνίδιο είναι μια κωμόπολη του νομού Αρκαδίας στην Πελοπόννησο και αποτελεί πρωτεύουσα του δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό που είναι χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, κάτω από το όρος Πάρνωνας.

Το ιδιαίτερο όνομά του το πήρε από το εκκλησάκι του Aγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Aνδρονίκου Παλαιολόγου το 1293. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της κωμόπολης αυτής είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον οικισμό.

TSAKONIKA.jpg

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Η περίοδος του Πάσχα είναι μια πολύ καλή επιλογή για να επισκεφτείτε το όμορφο Λεωνίδιο.

Το Μεγάλο Σάββατο όλες οι ενορίες συναντώνται στο κέντρο του Λεωνιδίου όπου συναγωνίζονται για τον καλύτερο επιτάφιο, ενώ την ώρα της Ανάστασης, η μικρή και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Από τη μια τα βαρελότα και τα κανούλια και από την άλλη, περίπου 600 πολύχρωμα αερόστατα πετούν για να μοιράσουν φως στον Αρκαδικό ουρανό, δίνοντας μια άλλη αίσθηση στη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Άγιον Πάσχα.

AEROSTATA.jpg

Μια μέρα νωρίτερα, τη Μεγάλη Παρασκευή, κάτοικοι του Λεωνιδίου απλώνουν σε όλους τους δρόμους που κατευθύνονται από τις τέσσερις ενορίες προς την πλατεία Ηρώων περίπου 5000 νεραντζάκια τα οποία τα έχουν καθαρίσει στο εσωτερικό τους και έχουν τοποθετήσει μέσα ένα κεράκι έτσι ώστε να μοιάζουν με φαναράκια.

FANARAKIA.jpg

Η νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής αλλάζει όψη και μαγεύει όλους του επισκέπτες που περπατούν στα γραφικά σοκάκια του Λεωνιδίου με το άρωμα των καμένων νεραντζιών να είναι έντονο.

Παναγία Έλωνα

PANAGIAELONA.jpg
Οποιαδήποτε εποχή και αν επισκεφτείς το Λεωνίδιο είναι τόσα πολλά αυτά που πρόκειται να δεις και να ζήσεις που είναι δύσκολο να μη φύγεις ενθουσιασμένος από την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.

Ο Καλλίνικος και ο Δοσίθεος έχτισαν τη Μονή της Παναγίας Έλωνας 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, Μονή για την οποία οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ υπερήφανοι.

Ακριβώς επάνω στον παλιό ναό, το 1809 κτίστηκε ο σημερινός ναός που γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου, ημέρα Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου οι επισκέπτες αξίζει να παραβρεθούν εκείνη την ημέρα και να μείνουν για μια βραδιά στα κελιά της.

Το παραδοσιακό λουκουμάκι είναι το πρώτο πράγμα που θα γευτούν, ενώ μόνοι τους θα φτιάξουν τον καφέ τους, πίνοντάς τον μπροστά από μια καταπληκτική θέα και απολαμβάνοντας την ηρεμία του τόπου.

Τα αρχοντικά στο Λεωνίδιο

Ο πύργος του Τσικαλιώτη, του Χατζηρούδη, το Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη, Τσούχλου και του Χιώτη αποτελούν τα πιο όμορφα, ιδιαίτερα και εντυπωσιακά αρχοντικά για τα οποία το Λεωνίδιο είναι ξακουστό στην Αρκαδία και σε όλη την Ελλάδα.

ARXONTIKO.jpg

Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να «ταξιδέψουν» στις εποχές εκείνες που η παράδοση συνδυαζόταν άριστα με την κομψότητα και τη γραφικότητα της εποχής, ευχόμενοι να μπορούσαν να ζήσουν στην πραγματικότητα σε εκείνα τα χρόνια που μοιάζουν τόσο μακρινά μα και παράλληλα τόσο τωρινά.

Παραλίες

Μπορεί το Λεωνίδιο να μην διαθέτει πολλές παραλίες, ωστόσο είναι αρκετές για μια μικρή ανάπαυλα και απόλαυση της θάλασσας.

Το λιμανάκι της Πλάκας είναι το επίνειο της πόλης. Γραφικό με αρκετές ψαροταβέρνες, βοτσαλωτή παραλία, λίγα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και αρκετά café bars, κερδίζει αμέσως όλους τους επισκέπτες, προσφέροντας ένα ήσυχο, γραφικό και όμορφο περιβάλλον.

PLAKA.jpg

Η παραλία στα Πούλιθρα αποτελεί και αυτή ένα ήσυχο μέρος όπου θα βρει κανείς βότσαλα αλλά και ελιές.

Η πιο μακρινή παραλία στο Λεωνίδιο βρίσκεται στην τοποθεσία Φωκιανός. Αυτή είναι γνωστή για την ηρεμία της, το χοντρό της βότσαλο και τον χωματόδρομο που διαθέτει που δυσκολεύει λίγο την πρόσβαση, κάτι που λησμονείται αμέσως μόλις αντικρίσεις αυτήν την παραλία.

Φεστιβάλ Μελιτζάνας και «Μελιτζάζ»

Η τσακώνικη μελιτζάνα του Λεωνιδίου αποτελεί ένα από τα πιο χαριστικά προϊόντα της περιοχής το οποίο πρέπει να δοκιμάσει ο κάθε επισκέπτης.

Είναι η πιο γλυκιά από άλλες ποικιλίες και έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Οι ντόπιοι τρέφουν μια ιδιαίτερη αγάπη για την τσακώνικη μελιτζάνα και δε διστάζουν μάλιστα να της αφιερώσουν όχι ένα αλλά δύο φεστιβάλ.

MELITZANA.jpg

Κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, το «Φεστιβάλ Μελιτζάνας» είναι εκείνο που κλέβει την παράσταση στην περιοχή και χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο σπεύδουν στην Πλάκα για να συμμετέχουν σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή στην Αρκαδία.

Το πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, καθώς και το διαγωνισμό της μελιτζάνας, δηλαδή τη βράβευση του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας από ειδικούς chefs από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το δεύτερο φεστιβάλ με το οποίο τιμούν την τσακώνικη μελιτζάνα λέγεται «Μελιτζάζ» και διεξάγεται λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου. Η ακριβής του γραφή είναι: Μελιτζάzz.

Όσον αφορά στη σημασία του ιδιαίτερου αυτού ονόματος, υπάρχουν τέσσερις εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι προέρχεται από τη λέξη jazz που είναι είδος μουσικής που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι πρόκειται για την πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι.

Μια τρίτη εκδοχή λέει ότι πρόκειται για το ethno-jazz φεστιβάλ της Τσακωνιάς, με οικοδεσπότη το Λεωνίδιο και φιλοξενούμενους τους πολιτισμούς του κόσμου, με τις μουσικές, τους χορούς, τις γεύσεις και τις χαρές τους.

INFO:

Δήμος: Νότιας Κυνουρίας
Πρωτεύουσα: Λεωνίδιο
Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας
Πληθυσμός: 3.826 (απογραφή 2011)
Υψόμετρο: 40 m

Προσέγγιση:

Με αυτοκίνητο, απέχει 93 χλμ. από την Τρίπολη και 210 χλμ. από την Αθήνα.
Με λεωφορείο των ΚΤΕΛ, υπάρχει τακτική οδική συγκοινωνία για Αθήνα, Άργος και Τρίπολη.
Από τη Θεσσαλονίκη, το Λεωνίδιο Αρκαδίας απέχει περίπου 700 χλμ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.