“Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας” στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου

|
THESTIVAL TEAM

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας και τα επαινετικά σχόλια που ακόμη εισπράττουν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» του Φρήντριχ Ντύρενματ που ανέβασε η Θεατρική ομάδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε Διασκευή – Σκηνοθεσία Ρίτσας Γεωργιάδου, οι θεατρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ακόμη τέσσερεις παραστάσεις τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου (1-2 & 8-9) στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57) στις 20.30.

Η Θεατρική παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού- Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία στην οποία ενώ κυριαρχούν η ερωτική εκδίκηση, η παντοδυναμία του χρήματος, η διαφθορά των συνειδήσεων, η κατάπτωση των ηθών, των αρχών, των αξιών, η ανθρώπινη απληστία, η παρακμή των πόλεων και η χρεοκοπία των ανθρώπων ενώ δεν εκλείπει το χιούμορ!

Λίγα λόγια για το έργο

Στο μυθοπλαστικό πυρήνα του έργου κυριαρχούν ο οικονομικός και ηθικός μαρασμός των κατοίκων μιας πόλης που βιώνει την απόλυτη παρακμή της. Η ελπίδα έρχεται με την επίσκεψη μιας πάμπλουτης και εκκεντρικής κυρίας, η οποία υπόσχεται να βοηθήσει την πόλη, θέτοντας, ωστόσο, έναν ακραίο όρο, με σκοπό να επιβάλλει – από θέση ισχύος – τη δική της παράδοξη δικαιοσύνη. Αναπάντεχα, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στο απόλυτο ηθικό δίλημμα: επιβίωση ή καταστροφή, ζωή ή θάνατος… Το ψυχολογικό υπόβαθρο και η στάση ζωής των πολιτών ξεδιπλώνονται σταδιακά και σταθερά, οδηγώντας στην κορύφωση και τη λύση μιας σπουδαίας θεατρικής τραγικής κωμωδίας.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η ατομική, αλλά και η συλλογική ευθύνη – ως πολίτες – αποτελεί το επίκεντρο της κοινωνίας διαχρονικά. Η αποποίηση της ευθύνης, το κρυφτό με τη συνείδησή μας, η ευκολία της απενεχοποίησης μας και η υποταγή – στη γενναιοδωρία κάποιων – με οποιοδήποτε αντάλλαγμα γιγαντώνονται ανεξέλεγκτα. Ιδιαίτερα, όταν διενεργούνται και με συλλογική υπόσταση. Ίσως, η “Επίσκεψη” μας δώσει μια μικρή ευκαιρία να αναλογιστούμε, να εκτιμήσουμε, να προσδιορίσουμε και να αναγνωρίσουμε – θαρραλέα όμως – το μερίδιο της ατομικής μα κυρίως της συλλογική μας ευθύνης απέναντι στη σημερινή καχεξία της κοινωνίας, της οποίας αποτελούμε μέλη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ρίτσα Γεωργιάδου

Σκηνικά: Σπύρος Κόκκινος – Νίκος Καραγιάννης

Κοστούμια: Χριστίνα Μανώλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βασιλού

Χορογραφίες: Ραχήλ Θεοφάνους

Στίχοι στο τέλος της Α΄ Πράξης: Άρης Μπιτσώρης

Στίχοι του τραγουδιού Στου Γκύλλεν τις βουνοκορφές Σωτήρης Νικολαΐδης

Μουσική στο τέλος της Α΄ Πράξης: Νίκος Πανδής

Φώτα: Νίκος Χριστοφορίδης

Ήχος – Οπτικοακουστικά Μέσα: Απόστολος Κύρου

Μουσική επιμέλεια: Ρίτσα Γεωργιάδου

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.