Εκδήλωση με θέμα «Γραμματισμός στα ΜΜΕ: Η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών στην ψηφιακή εποχή» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8/11/2019, στις 14:00, στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, Θεσσαλονίκη, 3ος όροφος).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της 3ης Ελληνικής Εβδομάδας για την Παιδεία στα ΜΜΕ και διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Δίκτυο JAJ Journalists about Journalism, το Media Literacy Institute, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης (Goethe-Institut Thessaloniki), το Δίκτυο Digital Communication Network Hub, το Ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung Greece and Cyprus και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί η συνεργασία του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας με τον “Economist” για την εφαρμογή ενός ποιοτικού προγράμματος στον Ειδησεογραφικό Γραμματισμό σε 10 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος.

Για να συμμετέχετε δηλώστε τα στοιχεία σας στον ακόλουθο σύνδεσμο https://forms.gle/ZF5Eu24CHmfNgToy9

Το πρόγραμμα των εργασιών:

14:00 – 14:15 Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, «Γραμματισμός στα ΜΜΕ:Εντοπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις στην εποχή της μετα-αλήθειας».

14:15 – 14:30 Νίκος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, «Γραμματισμός στα ΜΜΕ: ένα πλαίσιο συνεργασίας δημοσιογράφων και εκπαιδευτικών».

14:30 – 14:45 Γιάννης Κοτσιφός, Δημοσιογράφος, Διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ, «Γραμματισμός και Πολυφωνία στα ΜΜΕ».

14:45 – 15:00 Έφη Ανδρεάδου, Παιδαγωγός – Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, «Γραμματισμός στα ΜΜΕ: παιδαγωγικές διαστάσεις και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις».

15:00 – 15:15 Franak Viacorka, Digital Communication Network, «Γραμματισμός στα ΜΜΕ και παραπληροφόρηση».

15:30 – 15:45 Σοφία Θεοδοσιάδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, «Η αξία του γραμματισμού στα ΜΜΕ στην εκπαίδευση ».

15:15 – 15:30 Κωστής Δημολιός, Νηπιαγωγός, ΠΜΣ Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, «Βήματα προς τον μιντιακό εγραμματισμό: τα ψηφιακά μέσα στο νηπιαγωγείο».

15:45 – 16:00 Emily Evans, The Economist Educational Foundation, “The Global Conversation Project”.