Από μία σπίθα κουζίνας, που τηγάνιζε ψάρια ή μελιτζάνες, σε ένα παλιό σπίτι, στην αρχή της οδού Ολυμπιάδος, κοντά στο Βαρδάρι και στα σύνορα με την Άνω Πόλη, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να ξεκίνησε στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου, 5 Αυγούστου του 1917 (σύμφωνα με το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη χώρα) η μέγιστη και πλέον καταστροφική από τις πυρκαγιές που έπληξαν την πόλη (είχε προηγηθεί η πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου του 1890).

Φέτος, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 100 χρόνια μετά, η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης γίνεται το υλικό μνήμης, η ιδέα και η πολυθεαματική αναβίωσή της. Το πολυθέαμα "Έγινε η σπίθα πυρκαγιά", θα πραγματοποιηθεί από τις 18:00-22:00.

Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη. Στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, πλάι στο τείχος της πόλης, θα στηθεί μια δραματοποιημένη αφήγηση από ηθοποιούς, πλαισιωμένη από μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής από την μουσική παράδοση των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, στην οδό Εδέσσης, που γλύτωσε από τη μήνη της πυρκαγιάς, από τις 8.00 μέχρι τις 21.00, στο Μπενσουσάν Χαν και το Κύρτση Χαν (κτίρια που διασώθηκαν από τη φωτιά) θα εξελιχθεί σειρά προβολών (υπαίθριο θερινό σινεμά), όπου θα προβληθούν εικόνες της πόλης στην πυρά, καθώς και σειρά εικαστικών παρεμβάσεων με θέμα το αίσθημα του εγκλωβισμού που ένοιωθαν οι κάτοικοι της πόλης τότε (φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ δημιουργούν με έμπνευση τη μεγάλη Φωτιά, παρουσιάζεται φωτογραφική έκθεση με τα ευρήματα της περιόδου της Πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και η 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης οργανώνουν εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους εμπνευσμένα από την Πυρκαγιά, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διοργανώνει μουσικό happening, η Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ θα προβάλει σειρά ταινιών μικρού μήκους των φοιτητών της που γυρίστηκαν εμπνευσμένες από την Πυρκαγιά κ.ά.).

Το πολυθέαμα-κορύφωση του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στην πεζοδρομημένη, λόγω της ημέρας, παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στις 21.00. Το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 63- στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά έπειτα από 32 ώρες που έκαιγε την πόλη) θα μεταμορφωθεί σε γιγάντια βίντεο-οθόνη (από τους Mark & The koksinel - ομάδα visual artists), ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν την πορεία της Πυρκαγιάς καθώς και το όραμα του Εμπράρ, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.