Π. Μπαζιώτης: Σύσταση για εμβολιασμό για την ιλαρά – Αρκετά μεταδοτική η ιογενής λοίμωξη

|
THESTIVAL TEAM

Για το θέμα της ιλαράς και τις διαστάσεις που έχει πάρει στην Ευρώπη και κατά πόσο είναι πραγματικά επικίνδυνη μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNEWS, στην εκπομπή Update και στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη, ο Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Μπαζιώτης.

Ο κ. Μπαζιώτης ανέφερε ό,τι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε μια αύξηση κατά 18% των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως και των θανάτων κατά 43%. Αριθμητικά έχουμε πάνω από 30.000 κρούσματα παγκοσμίως και 3.200 περίπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που η πλειονότητα βρίσκεται στη Ρουμανία με 1.700 περίπου κρούσματα. Στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής ανακοινωμένα 5 κρούσματα, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το 2017 είχαμε μια μεγάλη επιδημία στη χώρα μας με 3.200 κρούσματα. Τώρα αυτά τα περισσότερα εντοπίζονται σε κλειστές κοινωνίες, όπως είναι οι κοινότητες Ρομά και τώρα βέβαια και στους πρόσφυγες. Άρα λοιπόν εκεί θα πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος».

Επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας επεσήμανε όσον αφορά τον εμβολιασμό ό,τι «Οι κακές ας το πούμε κριτικές που είχε δεχτεί το εμβόλιο ΜΜR στο παρελθόν, είχε οδηγήσει σε άρνηση των γονιών να εμβολιάζουν τα παιδιά τους και έτσι το ποσοστό του εμβολιασμού από σχεδόν το 100% που κόντευε να εξαλειφθεί η ιλαρά παγκοσμίως έπεσε στο 89,8%» και συνέχισε ό,τι «τώρα υπάρχει και άλλο εμβόλιο, το οποίο έχει προστεθεί στη γκάμα των επιλογών για έναν γονιό. Θα πρέπει όσοι δεν εμβολιάστηκαν να εμβολιαστούν γιατί η ιλαρά είναι το ίδιο επικίνδυνη και άνω των 20 ετών και όχι μόνο στα παιδιά. Δηλαδή κινδυνεύουν από βαριές πνευμονίες, οπότε θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και μικροί και μεγάλοι που δεν είναι εμβολιασμένοι, ιδιαίτερα αυτοί που είναι στις υπηρεσίες υγείας, τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι καθηγητές, δηλαδή αυτοί που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές στις οποίες ενδημεί η ιλαρά, όσοι έχουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον σε καταστολή».

Παράλληλα ο κ. Μπαζιώτης για την μεταδοτικότητα της ιλαράς τόνισε ό,τι «Βεβαίως ένας που έχει ιλαρά μπορεί να κολλήσει 15 άτομα γύρω του και η επώαση είναι αργή και είναι μια με τρεις εβδομάδες. Τα συμπτώματα είναι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και βέβαια το εξάνθημα το οποίο θα βγει μετά από δύο εβδομάδες περίπου το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα. Αλλά είπαμε ό,τι στους ανεμβολίαστους θα τους οδηγήσει πιθανότατα σε βαριές πνευμονίες. Ο ένας στους τρεις θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο πεθαίνει, δηλαδή είναι αρκετά βαριά νόσηση».

Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Μπαζιώτης έκανε συστάσεις και είπε ό,τι «όσοι δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, έστω και με τη δεύτερη δόση, να την συμπληρώσουν για να καλυφθεί σχεδόν 99% το άτομο από πιθανή νόσηση».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.