Ευλογιά των πιθήκων: Τα 69 έφτασαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

|
THESTIVAL TEAM

Στα 69 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (15/9) βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ όλα τα κρούσματα από την έναρξη της καταγραφής είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη. Από αυτά τα 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (29%).

Δείτε τη χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) στο γράφημα που ακολουθεί.

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 23.837 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.