Γραφεία ερευνών: Υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων και ατομικής ηθικής

|
ΤΑΣΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ

Η συλλογή πληροφοριών τις τελευταίες δύο κυρίως δεκαετίες έχει γίνει απώτερος σκοπός  τόσο των κρατών όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η προαγωγή της ασφάλειας στηρίζεται στη συλλογή δεδομένων που αφορούν προσωπικές πληροφορίες των ατόμων, αλλά και γενικότερου περιεχομένου, όπως επι παραδείγματι καταγραφή στοιχείων που αφορούν τον καιρό. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, συμπορεύεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει τη βάση της στη συλλογή πληροφοριών.

Η τεχνητή νοημοσύνη που εισάγεται τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό βίο, παρά το γεγονός πως οι εφαρμογές της έχουν δημιουργηθεί για την διευκόλυνση του ανθρώπινου βίου, ωστόσο συλλέγει μεγάλης κλίμακας στοιχεία τα οποία αν περιέλθουν σε χέρια ανήθικων, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας ή στην λειτουργικότητα του ατόμου και στον ψυχισμό του, αν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα άτομα.

Παρά τα τεχνολογικά μέσα που προσφέρει απλόχερα στον άνθρωπο η νέα τεχνολογία για να επιτύχει τους σκοπούς του και να καλυτερεύσει την καθημερινότητά του, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ανηθικότητα μπορεί  πραγματωθεί μέσω των ίδιων τεχνολογικών μέσων σε βάρος αυτή τη φορά για τον άνθρωπο.

Ο Άρειος Πάγος, όσον αφορά στην προστασία της ηθικής και των δικαιωμάτων των υποκειμένων κατά της επιβλαβούς διαχείρισης των δεδομένων προχώρησε σε μια σπουδαία απόφαση. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων  αποτελεί ζήτημα που έχει τεθεί επανειλημμένα στο προσκήνιο.  Η παρακολούθηση κινητού σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, αλλά είναι απαραίτητη για να συλλέξουν στοιχεία οι αρχές.

Η ιδιωτική έρευνα έχει βοηθήσει σημαντικά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών έναντι της κακόβουλης διαχείρισης προσωπικών δεδομένων. Μια πρόσφατη υπόθεση που οι συνεργάτες μας ήρθαν αντιμέτωποι αφορούσε στην δημοσιοποίηση βίντεο ερωτικού περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεση και των δυο μερών. Το εν λόγω βίντεο με σκηνές ερωτικού περιεχομένου ζευγαριού αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον σύντροφο της κοπέλας, χωρίς η τελευταία να δώσει τη συγκατάθεσή της γι’ αυτό. Το βίντεο αναρτήθηκε με σκοπό τη δημόσια προβολή, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των θεατών και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των συμμετεχόντων.

Η κοπέλα άμεσα απευθύνθηκε στα γραφεία Παπαδόπουλος ντετέκτιβ στην Αθήνα με σκοπό την διενέργεια έρευνας για την συλλογή περαιτέρω στοιχείων κατά του έως τότε συντρόφου της. Οι συνεργάτες μας, αφενός διενήργησαν νομικό έλεγχο των δικαιωμάτων της πελάτισσας μας και αφετέρου, πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα σχετικά με της συνθήκες τέλεσης του αδικήματος και σχετικά με το τωρινό ποιόν του πρώην συντρόφου. Η έρευνα απέδωσε χρήσιμα στοιχεία για την εντολέα μας, τα οποία κατατέθηκαν στο δικαστήριο όπου προσέφυγε η κοπέλα. Ο κατηγορούμενος πια, μετά και την ταυτοποίηση της κοπέλας λόγω και του ευδιάκριτου του σώματός της, καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή βασισμένη στο άρθρο 38. Η αρωγή των  ιδιωτικών ερευνητών φάνηκε σημαντική σε ότι αφορά την διασταύρωση των πληροφοριών που αφορούσαν την ταυτοποίηση του προσώπου της κοπέλας, αλλά και την πραγματοποίηση έρευνας για τους σκοπούς και τον τρόπο διαβίωσης του κατηγορουμένου, ώστε να αποδειχθεί πιο γρήγορα το αξιόποινο της πράξης του.

Για επιπλέον πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα γραφεία της Παπαδόπουλος ντετέκτιβ για να σας συνδράμει ανάλογα με την περίπτωση που σας απασχολεί.