Γιατί τόσα ξενοδοχεία δεν έχουν 13ο όροφο; Η απάντηση κρύβει μια παγκόσμια δεισιδαιμονία

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι σε πολλά ξενοδοχεία και ουρανοξύστες το ασανσέρ πηγαίνει από τον 12ο κατευθείαν στον 14ο όροφο; Δεν πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος ούτε για κάποιο αρχιτεκτονικό παράδοξο. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται κτίρια σε όλο τον κόσμο.
Από πού ξεκίνησε η κακή φήμη του 13;
Η προκατάληψη απέναντι στον αριθμό 13 χάνεται στα βάθη της ιστορίας και συνδέεται με διαφορετικούς μύθους και θρησκευτικές παραδόσεις. Η πιο γνωστή εκδοχή προέρχεται από τον Μυστικό Δείπνο, όπου ο Ιούδας, ο μαθητής που πρόδωσε τον Ιησού, θεωρείται ο 13ος συνδαιτυμόνας. Παράλληλα, στη σκανδιναβική μυθολογία αναφέρεται ότι ο θεός Λόκι εμφανίστηκε ως απρόσκλητος 13ος καλεσμένος σε ένα συμπόσιο των θεών, γεγονός που οδήγησε στον θάνατο του αγαπημένου θεού Μπάλντερ. Με το πέρασμα των αιώνων αυτές οι ιστορίες τροφοδότησαν τη δεισιδαιμονία γύρω από τον αριθμό, η οποία πέρασε στη λαϊκή παράδοση και τελικά επηρέασε ακόμη και την αρχιτεκτονική.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός 13 θεωρείται από πολλούς γρουσούζικος και αρκετοί επισκέπτες εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα στην ιδέα ότι θα διανυκτερεύσουν σε έναν «13ο όροφο». Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι κατασκευαστές ανελκυστήρων και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων επιλέγουν απλώς να τον… εξαφανίσουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η McLuck, περίπου το 85% των ανελκυστήρων που εγκαθιστά η Otis Elevator στις ΗΠΑ δεν διαθέτει κουμπί για τον 13ο όροφο, ενώ έρευνα της StreetEasy έδειξε ότι μόλις το 9% των πολυόροφων κατοικιών της Νέας Υόρκης διατηρεί κανονικά την αρίθμηση «13».
Η φοβία για τον αριθμό 13, γνωστή ως triskaidekaphobia, εξακολουθεί να επηρεάζει την αγορά ακινήτων. Οι κατασκευαστές γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν ένα μικρό ποσοστό αγοραστών ή επισκεπτών αποφεύγει τον συγκεκριμένο αριθμό, είναι πιο εύκολο και οικονομικό να αλλάξουν την αρίθμηση ενός ορόφου παρά να ρισκάρουν χαμηλότερες πωλήσεις ή κρατήσεις.
Έτσι, σε αρκετά κτίρια ο 13ος όροφος μετονομάζεται σε 12Α, ενώ αλλού η αρίθμηση πηδά απευθείας από το 12 στο 14.
Στην Ασία δεν εξαφανίζεται το 13 αλλά… το 4
Αν όμως ταξιδέψετε στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα ή το Χονγκ Κονγκ, θα παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό. Εκεί ο αριθμός που αποφεύγεται δεν είναι το 13 αλλά το 4.
Ο λόγος είναι γλωσσικός. Στα κινεζικά η προφορά του αριθμού τέσσερα μοιάζει πολύ με τη λέξη «θάνατος», γεγονός που έχει δημιουργήσει τη λεγόμενη tetraphobia. Σε πολλές ασιατικές χώρες λείπει όχι μόνο ο 4ος όροφος αλλά και αριθμοί όπως 14, 24 ή 44, ενώ σε νοσοκομεία της Ιαπωνίας αποφεύγονται ακόμη και οι αριθμοί 9 και 43, επειδή συνδέονται ηχητικά με τις έννοιες της «οδύνης» και της «θνησιγένειας».
Σε ορισμένους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή: μετά τον 39ο όροφο, η αρίθμηση μπορεί να συνεχίζεται απευθείας στον 50ό, παραλείποντας όλους τους αριθμούς που περιέχουν το 4 αλλά και το 13.
Οι τυχεροί και οι άτυχοι αριθμοί αλλάζουν από χώρα σε χώρα
Το ενδιαφέρον είναι ότι κάθε πολιτισμός έχει τους δικούς του «τυχερούς» αριθμούς.
Στην Κίνα ο πιο τυχερός αριθμός θεωρείται το 8, επειδή η προφορά του θυμίζει τη λέξη «ευημερία». Στην Ελλάδα, αλλά και στη Νότια Κορέα, ιδιαίτερη σημασία έχει ο 3, που συμβολίζει την ισορροπία και την ολοκλήρωση. Στις περισσότερες δυτικές χώρες κυριαρχεί το 7 ως αριθμός καλής τύχης, ενώ στην Ιταλία, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει αλλού, το 13 θεωρείται ιδιαίτερα τυχερό και συνδέεται με μεγάλα κέρδη.
Τελικά, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι δεισιδαιμονίες δεν παραμένουν μόνο στις λαϊκές παραδόσεις. Εξακολουθούν να επηρεάζουν την αρχιτεκτονική, την αγορά ακινήτων και τον τρόπο που σχεδιάζονται ξενοδοχεία και ουρανοξύστες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πηγή: Instyle.gr





