Έπεσε η “αυλαία” του καρναβαλιού στην Ξάνθη – Πλήθος επισκεπτών από Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία

|
THESTIVAL TEAM

Μέσα σε ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων και με το παραδοσιακό έθιμο του κάψιμου του Τζάρου στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης, που την παρακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Το κάψιμο του Τζάρου» είναι ένα παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Θράκη και επρόκειτο για ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που αποτέλεσε και την κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών άνοιξε με την Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, τη νεαρή Βάγια Χρύσα Ζερβού με καταγωγή από την Ελευθερούπολη Καβάλας, που πάνω από το εντυπωσιακό άρμα της χαιρετούσε τους πολυάριθμους επισκέπτες της μεγάλης αυτής γιορτής.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αυτοκίνητα και δεκάδες τουριστικά λεωφορεία είχαν κατακλύσει το μεγάλο πάρκινγκ στάθμευσης αυτοκίνητων στην ανατολική είσοδο της πόλης όπου στη συνέχεια με λεωφορεία που είχαν διαθέσει οι διοργανωτές μεταφέρονταν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.

Χιλιάδες καρναβαλιστές, που συμμετείχαν σε περισσότερα από τριάντα πληρώματα διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης για περίπου τέσσερις ώρες σκορπίζοντας πολύ κέφι. Ευφάνταστα άρματα, μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού.

Το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε και η βραδινή παρέλαση των πληρωμάτων που παρά την έντονη βροχόπτωση που επικρατούσε το κέφι παρέμεινε αμείωτο μέχρι το τέλος της παρέλασης που ολοκληρώθηκε μ’ ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι.