Θεσσαλονίκη: Σε κτηριακό αδιέξοδο το Μπενσουσάν Χαν δύο χρόνια μετά το λουκέτο

Κλειστό παραμένει εδώ και περίπου δύο χρόνια το Μπενσουσάν Χαν, το παλιό πανδοχείο, στο πολυφωτογραφημένο κτήριο της οδού Εδέσσης 6, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο που χρονολογείται από το 1810, το οποίο, έως και τον Ιούλιο του 2022 φιλοξενούσε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, εικαστικών εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών δρωμένων.
Το παλαιότερο σωζόμενο χάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα σε κτηριακό αδιέξοδο. Οι ιδιοκτήτες του έχουν αποφασίσει να το πουλήσουν, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αγορά του. Το ιστορικό κτήριο έχει υποστεί σημαντικές φθορές με το πέρασμα των χρόνων και εφόσον υπάρξει νέος ιδιοκτήτης, θα πρέπει να προβεί σε βελτιωτικές εργασίες.

Ο Στυλιανός Ντοκούζ ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπενσουσάν Χαν έως και τον Ιούλιο του 2022 όταν και έκλεισε, αφού ο ίδιος είχε ολοκληρώσει τη συνεργασία του και οι ιδιοκτήτες του κτηρίου δεν προχώρησαν στην ανανέωση του συμβολαίου του, καθώς επιθυμούσαν να προχωρήσουν στην πώλησή του. «Λίγο πριν την πανδημία, μου είπαν οι ιδιοκτήτες ότι θέλουν να πουλήσουν το κτήριο και ότι δεν θα μου ανανεώσουν το συμβόλαιο. Μετά ήρθε η πανδημία και αποσύρθηκαν οι προτάσεις για αγορά, οπότε το κράτησα με νύχια και με δόντια έως και τον Ιούλιο του 2022, οπότε και τους το παρέδωσα γιατί δεν είχα ενεργό συμβόλαιο. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι εγκαταλειμμένο, θέλουν να το πουλήσουν αλλά δεν μπορούν. Αν κάποιος θέλει από εδώ και πέρα να το χρησιμοποιήσει πρέπει να μπει στη διαδικασία να το αποκαταστήσει, καθώς έχει υποστεί πολλές φθορές. Χρειάζονται οπωσδήποτε εργασίες. Είναι ανασταλτικός παράγοντας και δυσκολεύονται για την πώληση. Είναι παλιό το κτήριο και θέλει φροντίδα συνέχεια. Οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να το συντηρήσουν», ανέφερε μιλώντας στο thestival.gr ο κ. Ντοκούζ.
«Έφερε το underground culture στην επιφάνεια»
Ο Στυλιανός Ντοκούζ πέρασε το κατώφλι του θρυλικού Μπενσουσάν Χαν το 2012 προκειμένου να παίξει στη θεατρική παράσταση «Ο Φόβος» από το Θέατρο του Άλλοτε. Από την επόμενη χρονιά, κατέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπενσουσάν Χαν, έως και το κλείσιμό του.
«Ένα από τα χαρακτηριστικά του Μπενσουσάν Χαν είναι ότι με έναν τρόπο ανέδειξε ένα κομμάτι της τέχνης και του πολιτισμού που είναι πιο alternative και interactive. Είχε αυτή τη μεγαλοπρέπεια και την άπλα, ενισχύοντας αυτές τις εκδηλώσεις λόγω του περιβάλλοντος του κτηρίου. Έφερε το underground culture στην επιφάνεια και αυτό είναι που λείπει πολύ από την πόλη μας», επισήμανε ο Στυλιανός Ντοκούζ και πρόσθεσε πως πλην των πολιτιστικών δράσεων που φιλοξενούσε το κτήριο, ο ίδιος έκανε ξεναγήσεις σε ενδιαφερόμενους τουρίστες και κατοίκους της πόλης που ήθελαν να μάθουν την ιστορία του κτηρίου αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί, με τις δράσεις που φιλοξένησε το Μπενσουσάν Χαν για τα «Δημήτρια» το 2013, έγινε μία πρώτη γνωριμία με το φιλοθεάμον κοινό της πόλης και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακά στην επιτυχημένη πορεία που ακολούθησε.
«Συνδέθηκα με το κτήριο με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, μπορώ να πω ότι το ερωτεύτηκα. Έγιναν πολλές δράσεις των Δημητριών το 2013 και μας βοήθησαν πολύ στο επικοινωνιακό κομμάτι, σύστησαν στο ευρύ κοινό το Μπενσουσάν Χαν και άρχισα να δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που θέλανε να το χρησιμοποιήσουν, ικανοποιώντας και μία τάση της εποχής που ακόμη δεν έχει κορεστεί, η οποία θέλει κάποιες θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις να γίνονται σε εναλλακτικούς ή διαφορετικούς χώρους που δημιουργούν ένα περιβάλλον που από μόνο του ενισχύει το φιλοξενούμενο event», υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπενσουσάν Χαν.

Υπαίθρια έκθεση στο Μπενσουσάν Χαν με έργα καλλιτεχνών της «Επίμονης Τέχνης»
Η Χρύσα Μπαρζώκα, ιδρύτρια της «Επίμονης Τέχνης» -μίας ομάδας εικαστικών και ζωγράφων που διοργάνωναν εκθέσεις στο κτήριο- μαζί με τον Στυλιανό Ντοκούζ, αποφάσισαν να διοργανώσουν μία υπαίθρια έκθεση μπροστά από το Μπενσουσάν Χαν, προκειμένου να έρθει ξανά στο προσκήνιο το θρυλικό κτήριο και να αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη, έτσι ώστε να μπορέσει και πάλι να ανοίξει τις πύλες του για το καλλιτεχνικό -και όχι μόνο- κοινό της Θεσσαλονίκης.

«Πριν από δύο εβδομάδες μίλησα με τη Χρύσα Μπαρζώκα η οποία με ρώτησε αν θέλω να κάνουμε μία εκδήλωση για να προσελκύσουμε ενδιαφέρον. Ήταν μία αυθόρμητη κίνηση για να αναθερμάνουμε την κατάσταση. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Βοηθήσαμε στο να ακουστεί παραέξω ότι κάποιοι θα μπορούσαν να αγοράσουν το Μπενσουσάν Χαν και να επαναξιοποιηθεί. Στην ουσία κάναμε στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτήριο, μία έκθεση υπαίθρια με τα έργα από καλλιτεχνών της «Επίμονης Τέχνης» για να γνωρίσει ο κόσμος τους καλλιτέχνες, να ξανασυστηθεί με το κτήριο και να επικοινωνηθεί αυτή η στασιμότητα που υπάρχει, μήπως και βρεθεί κάποια λύση», τόνισε ο κ. Ντοκούζ.
Όπως είπε, αναμένονται και άλλες αντίστοιχες δράσεις έξω από το Μπενσουσάν Χαν το επόμενο διάστημα.

Μπενσουσάν Χαν: Από το ιστορικό πανδοχείο στο διαφορετικό πολιτιστικό κέντρο
Το Μπενουσάν Χαν αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο χάνι της Θεσσαλονίκης. Τα θεμέλια και το ισόγειό του χρονολογούνται γύρω στο 1810. Σύντομα ο πρώτος όροφος ολοκληρώθηκε και το κτήριο λειτουργούσε ως πανδοχείο. Το όνομά του το πήρε από τον ιδιοκτήτη του, Σαμουήλ Μπενσουσάν, Εβραίο έμπορο.

Το Μπενσουσάν Χαν κατάφερε να βγει αλώβητο από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917 και κράτησε τη χρήση του ως πανδοχείο μέχρι το 1930. Έναν αιώνα μετά την ανέγερση του πανδοχείου, το κτήριο αλλάζει χέρια και περνά στην ιδιοκτησία ενός μεγαλέμπορου της Θεσσαλονίκης. Το κτήριο άλλαξε πολλές φορές τρόπο χρήσης, ώσπου το 1996 εγκαταλείφθηκε.
Από το 2012 έως και το 2022 όπου και έκλεισε, το Μπενσουσάν Χαν φιλοξένησε αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Σήμερα, αναζητά νέο ιδιοκτήτη έτσι να ώστε ο χώρος να ξαναζωντανέψει και να υποδεχτεί και πάλι καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.