“Μαύρο” από γνωστούς καλλιτέχνες- Αντιδρούν για την έλλειψη στήριξης από την πολιτεία εν μέσω κορωνοϊού

|
THESTIVAL TEAM

Αντιδράσεις στον χώρο των καλλιτεχνών έχει προκαλέσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθούν φεστιβάλ και συναυλίες.

“Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο διάγγελμα του για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος χαρακτηρίζει ως μια “δυσάρεστη έκπληξη για τον χώρο του πολιτισμού” το διάγγελμα του πρωθυπουργού και της καταλογίζει αδιαφορία για τον χώρο του πολιτισμού.

“Η κυβέρνηση, που με τόση ευκολία εκμεταλλεύεται τον πολιτισμό για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προχειρότητα και την αδιαφορία της για τον περίπλοκο αυτόν χώρο και τους ανθρώπους του”, σημειώνει και προσθέτει:

“Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες, που γίνονται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεν είναι μόνο το κύριο αντικείμενο εργασίας ενός ολόκληρου κλάδου που καταδικάζεται έτσι στην αδράνεια και την ανεργία. Αποτελούν και ζωτικά κομμάτια των τοπικών κοινωνιών, βοηθούν στην ψυχαγωγία του κόσμου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Τα περισσότερα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και με έναν καλό σχεδιασμό θα μπορούσαν να αποδειχτούν ταυτόχρονα ασφαλή και ευεργετικά για τις περιοχές στις οποίες διοργανώνονται”.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος τονίζει επίσης: “Η εξαγγελία αυτή αποδεικνύει την άγνοια και την αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο πολιτισμού αντιμετώπισε τον κλάδο μας σε όλη την περίοδο της κρίσης. Για πολλοστή φορά καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να μιλήσει με τους ανθρώπους του χώρου, τα συνδικάτα τους, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός που θα διασφαλίζει την δημόσια υγεία, αλλά δεν θα καταδικάζει έναν ολόκληρο κλάδο σε καταστροφή”.

“Σήμερα, βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο, όπου το 60-70% του κλάδου, δεν λαμβάνει την επιδοματική στήριξη, λόγω λαθών στην τεχνική αντιμετώπισης του ζητήματος από την μια αλλά και λόγω απροθυμίας των συναρμόδιων υπουργείων να δώσουν λύση”, τονίζει από την πλευρά του ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος και προσθέτει: “Στη συνέχεια και στα πλαίσια της αντιμετώπισης ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος χωρίς συναυλίες και εκδηλώσεις γενικά (καλοκαίρι), θεωρούμε πως είναι απολύτως αναγκαία , η ένταξή του κλάδου, στο μηχανισμό χορήγησης ταμείου ανεργίας”.

Σήμερα μάλιστα σωμετεία καλλιτεχνών παραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με κύριο αίτημά τους την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξή τους, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες ώρες επίσης, αρκετοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εκφράζουν την αντίθεσή τους στα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις συναυλίες και τα φεστιβάλ.

Η Νατάσα Μποφίλιου ενημέρωσε την εικόνα προφίλ του λογαριασμού της με μια μαύρη εικόνα και έγραψε χαρακτηριστικά: “Μαύρο, λοιπόν, μέχρι την ημέρα που οι εργαζόμενοι της τέχνης θα αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι. Με ανάγκες και δικαιώματα”.

“Ηθική και οικονομική στήριξη ολόκληρης της καλλιτεχνικής κοινότητας τώρα! Καλά τα Μουσεία και ο πολιτισμός των προγόνων, αλλά ας φροντίσει η Πολιτεία και τον ζωντανό πολιτισμό μας πριν πάει από ασιτία! Μεχρι να ξαναβρεθούμε. Καλημέρα σας” έγραψε στο Facebook ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

ΦΩΤΟ: Intime

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.