Βουλή: Ερώτηση της Ρ. Δούρου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο της Meridiam στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Intime
|
THESTIVAL TEAM

«Ο ρόλος της γαλλικής εταιρίας Meridiam στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου ειδικά και στην πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, γενικότερα», είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή η πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και βουλευτές του κόμματος.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τους οποίους ζητείται αναλυτική ενημέρωση για τους όρους που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΑΔΜΗΕ και της Meridiam, «κάτι που ζητά και το ΑΚΕΛ», όπως επισημαίνεται.

Οι δύο υπουργοί καλούνται ειδικότερα να ενημερώσουν:

  1. Για τους όρους που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΑΔΜΗΕ και της Meridiam, για την είσοδο της γαλλικής εταιρίας ως πλειοψηφικού μετόχου στην κοινοπραξία GSI, όπως ζητά και το ΑΚΕΛ.
  2. Πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν, στο πλαίσιο της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Ελλάδας και με δεδομένη την τουρκική στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», το γεγονός της έντονης παρουσίας (επενδύσεις, συμπράξεις, κά) της Meridiam στην τουρκική αγορά και της ταυτόχρονης συμμετοχής της στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.
  3. Με ποιον τρόπο θεωρούν ότι η είσοδος της Meridiam στην GSI, θα άρει τα εμπόδια που θέτει συστηματικά η Τουρκία στην πόντιση του καλωδίου, διεκδικώντας να έχει λόγο για την αδειοδότηση του έργου, καθυστερώντας έτσι σημαντικά την υλοποίησή του, στο πλαίσιο της επιβολής της παράνομης, αναθεωρητικής ατζέντας της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
  4. Αν έχουν σχεδιάσει, σε συνεννόηση και με την Κυπριακή Δημοκρατία, το ενδεχόμενο αποτροπής και με ποια μέσα, της προοπτικής σύνδεσης του GSI με την εναλλακτική πρόταση της Τουρκίας για πόντιση υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου σύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου των Κατεχομένων με την Τουρκία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε, στις 5 Αυγούστου, «με τυμπανοκρουσίες», την υπογραφή της συμφωνίας για την είσοδο του γαλλικού ομίλου Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου (66% σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με τον ΑΔΜΗΕ να παραμένει στρατηγικός μέτοχος) στην εταιρία ειδικού σκοπού, Great Sea Interconnector (GSI), που έχει αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Πρόκειται για περίπου 1.200 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, HVDC 525 kV, προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή (657 εκατ.) της ΕΕ. Παράλληλα, υπογράφηκε και τριμερής συμφωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ-GSI-Nexans για την επανεκκίνηση των υποθαλάσσιων ερευνών, που είχαν παγώσει μετά τις τουρκικές επιθετικές παρεμβάσεις νοτίως της Κάσου.

«Η εξέλιξη παρουσιάστηκε από κυβερνητικής πλευράς ως αποφασιστική ώθηση στο μεγάλο έργο που καρκινοβατεί, κυρίως λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας και ως “ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας”, “στρατηγικό ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος”, “τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου”, κά. Ωστόσο η παρουσία της γαλλικής εταιρίας, που έχει εμπειρία σε μεγάλες διασυνοριακές διασυνδέσεις, όπως η NeuConnect (Ην. Βασίλειο – Γερμανία), προκαλεί εύλογες ανησυχίες και ερωτήματα καθώς διατηρεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα και τον Τούρκο Πρόεδρο», αναφέρουν οι βουλευτές και επικαλούνται δημοσιογραφικές πληροφορίες, δηλαδή, άρθρο της εφημερίδας «Δημοκρατία» στις 9 Αυγούστου 2026, σύμφωνα με το οποίο «από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 η εταιρία έχει επενδύσει στην Τουρκία σε πολλαπλά μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα, δομικά έργα υποδομής και μικρότερα κατασκευαστικά projects». Επίσης τονίζεται ότι η γαλλική εταιρία «που αναλαμβάνει πλειοψηφικό ρόλο σε ένα έργο που η Τουρκία βλέπει με καχυποψία ή εχθρότητα, διατηρεί παράλληλα βαθιές, κερδοφόρες και μακροχρόνιες σχέσεις με το ίδιο τουρκικό κράτος».

Οι βουλευτές σημειώνουν επίσης ότι «μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την υπογραφή στην Αθήνα (Ιούλιος 2026), η Meridiam εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενη για την ιδιωτικοποίηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των δύο εμβληματικών γεφυρών του Βοσπόρου (15 Ιουλίου Μαρτύρων και Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ), σε κοινοπραξία με την τουρκική κατασκευαστική Makyol. Πρόκειται για στρατηγικά έργα που συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο της Τουρκίας».

Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν εξάλλου, ότι σε ανακοίνωσή του, στις 6/8/26, το ΑΚΕΛ, αφού παρατήρησε εμφατικά, ότι απαιτείται «ολοκληρωμένη ενημέρωση» για την είσοδο της Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στην GSI, υπογράμμισε ότι «η Κύπρος, χωρίς να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο, έχει αναλάβει σημαντικές υποχρεώσεις όπως είναι η καταβολή 125 εκατ. ευρώ μέχρι το 2029. Δικαιούται, συνεπώς, να γνωρίζει τους όρους που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Meridiam και αν αυτοί επηρεάζουν τις δεσμεύσεις της». Στην ίδια ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει τη χρησιμότητα του έργου που αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο παρατηρεί ότι «αυτό πρέπει να γίνει με όρους προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας και, την ίδια ώρα, να μην καθιστούν τη χώρα μας όμηρο σε ένα μόνο προμηθευτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ