Βουλή: Αύριο στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον κινηματογραφικό, οπτικοακουστικό τομέα

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Δεκτό έγινε από την πλειοψηφία της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα: Ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό».

Υπέρ του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, και η «Νίκη», ενώ επιφυλάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι “Σπαρτιάτες” και η Πλεύση Ελευθερίας. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την αύριο Τετάρτη, 24 Απριλίου.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, είπε ότι μετά τη διαβούλευση εντός και εκτός Βουλής, μεταξύ άλλων έγινε δεκτή «η πρόταση των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου να παραμείνει ο τίτλος «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» με την προσθήκη, βεβαίως, των οπτικοακουστικών μέσων και της δημιουργίας».

Επίσης, ως προς τη βασική διάρθρωση του νέου φορέα σε Γενικές Διευθύνσεις [..] η πρόταση των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου να παραμείνουν ως ξεχωριστή η Γενική Διεύθυνση Κινηματογράφου του υφιστάμενου Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου [..] εμπλουτίστηκε ο στρατηγικός στόχος της (άρθρο 16, παρ. 2) προκειμένου να συμπεριλάβει την αποτύπωση των επιλεκτικών προγραμμάτων και τη στήριξη της κινηματογραφικής τέχνης με μεγαλύτερη σαφήνεια»

Ως προς τις μεταβατικές διατάξεις του νέου φορέα έγινε δεκτή η πρόταση του ΣΑΠΟΕ και της ΠΑΚΤ να προστεθεί καινούργια παράγραφος 14, η οποία διασφαλίζει τη συνέχιση των επιλεκτικών προγραμμάτων του πρώην Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και στο νέο φορέα, καθώς και των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ήταν ζητούμενο από όλους τους φορείς.

Τέλος, επί του νέου φορέα έγιναν νομοτεχνικές παρεμβάσεις, ώστε η δομή και λειτουργία του να είναι απολύτως συμβατή με τους νόμους 4972/2022 και 4548/2018 για τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών.

Διαβάστε μας στο Google News Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.