Τσούνης από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα είναι η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι «πιο κοντά από ποτέ» και αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Γιώργος Τσούνης.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσούνης υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι η φιλία, η συνεργασία και η εγγύτητα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ εξήρε τον ρόλο του Επιμελητηρίου για την προαγωγή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το Economist ανακήρυξε την την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς, ενώ σε μεταξύ τους συνάντηση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση την τελευταία δεκαετία από οποιαδήποτε στον κόσμο.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσούνης, η Ελλάδα είναι η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, συνεχίζει να αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από την ευρωζώνη, είχε την μεγαλύτερη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ και βιώσιμο προφίλ χρέους.

Mε αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση για την τεχνολογία και τις γυναίκες, τόνισε ότι «πρέπει να επενδύσουμε σε όλους στην οικονομία μας» και «δεν μπορούμε να αφήσουμε ανθρώπους πίσω».

«Θα συνεχίσουμε με τη ίδια και μεγαλύτερη θέρμη το μεταρρυθμιστικό μας έργο» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο των διπλωματικών αρχών των ΗΠΑ στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στον τομέα των συνεργασιών και των επενδύσεων.

«Καταθέτω, λοιπόν, τις ευχές μου για ένα ειρηνικό, δημιουργικό, πραγματικά αναπτυξιακό, ανθρώπινο, 2024» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε να προσφέρετε αγάπη και γνώση στους συμπολίτες μας, στην πόλη, στη Β. Ελλάδα, στην πατρίδα μας» είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος, από την πλευρά του ανέφερε ότι νοιώθει ευγνωμοσύνη, αναλογιζόμενος τη χρονιά που ολοκληρώθηκε και το έργο που επιτελέστηκε στα δρώμενα της χώρας, για το οποίο δήλωσε υπερήφανος. Τόνισε ότι το επιμελητήριο είναι μια «αμερόληπτη γέφυρα» πολιτικής ηγεσίας και επιχειρηματικότητας και δίαυλος με τις ΗΠΑ και ευχαρίστησε όλα τα κόμματα, αλλά και τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη δράση του επιμελητηρίου, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, κ.ά..

Ο κ. Μπακατσέλος δήλωσε τυχερός, γιατί απέναντι στις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» του περσινού έτους, η ομάδα του επιμελητηρίου ενίσχυσε το αποτύπωμά του και πρόσθεσε: «Τα βήματα που κάναμε είναι απόδειξη και αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Μέσα στο 2023 αγκαλιάσαμε την καινοτομία, καλλιεργήσαμε τη δημιουργικότητα, δημιουργήσαμε συνέργειες και ενισχύσαμε περαιτέρω τη θέση μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο ελληνοαμερικανικών επιμελητηρίων».

Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις μέσα στο 2023, που, όπως είπε, ήταν «μια πολυσήμαντη χρονιά, με καταιγιστικές εξελίξεις», με προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία, με πληθωριστικές πιέσεις και με αβεβαιότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή, αλλά και με πρωτόγνωρες εξελίξεις, όπως η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής με ακραία φυσικά φαινόμενα και στη χώρα μας – και πρόσθεσε :

«Στρέφουμε το βλέμμα μας προς το μέλλον. Παρά την παρατεινόμενη διεθνή συγκυρία, η ισχυρή ανθεκτικότητα προβλέπεται να επιβεβαιωθεί και το νέο έτος με τον οικονομικό κύκλο να διατηρείται σε άνοδο».

Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπακατσέλος, τόνισε ότι «ένα έτος ορόσημο ξεκινάει για το ρόλο της πόλης, ως διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου», καθώς «δρομολογούνται μεγάλα έργα και καταγράφονται μεγάλες επενδύσεις και κυρίως αμερικανικών συμφερόντων» και προέτρεψε σε ακόμη περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία, «αξιοποιώντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

«Να δημιουργήσουμε ένα 2024 αντάξιο των προσδοκιών μας, με νέες ευκαιρίες και συνεργασίες, υγεία και προκοπή» είπε ο κ. Μπακατσέλος.

«Αφήσαμε πίσω μια δύσκολη χρονιά με φυσικές καταστροφές, κοινωνικές προκλήσεις και επιβράδυνση της ευρωζώνης» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκε η αύξηση των αμερικάνικων επενδύσεων, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας το διεθνές αποτύπωμα της Ελλάδας, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η πόλη εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας, γνώσης και τεχνολογίας.

Ο κ. Καφάτος επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ στη χώρα για την εξαιρετική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Σημείωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, το επιμελητήριο θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις για περισσότερες συνέργειες στον επιχειρηματικό τομέα, σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι υποδομές.

«Εμάς πράγματι μας ενδιαφέρουν οι οικονομικές σχέσεις και οι επενδυτικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα, αν κοιτάξει κανείς πέντε χρόνια πίσω» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, με την γεωστρατηγική θέση της και με το ανθρώπινο δυναμικό της, θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. «Το πίστευα, το πιστεύω, το βλέπω να γίνεται» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Τζιτζικώστας στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη, λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο που να σφυρηλατεί τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και να τις ενδυναμώνει». Σημείωσε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο του προξένου των ΗΠΑ, όπως και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ, ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.