Τσίπρας για ΟΣΕ: Δεν έφταιγε η ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού έργου για το δυστύχημα των Τεμπών

|
THESTIVAL TEAM

Συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση “ότι δεν έβαλε μυαλό”, καθώς λίγο καιρό μετά την εθνική τραγωδία διορίστηκε εκτός ΑΣΕΠ κόρη ενός αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ.

Το κράτος κατήντησε κομματικό φέουδο δήλωσε με αφορμή με την τοποθέτηση του σταθμάρχη, την οποία έσπευσε ο “υπουργός των Τεμπών” -όπως χαρακτήρισε τον πρωήν υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή- να την νομιμοποιήσει με νέα απόφαση μετά το ατύχημα “αποδεικνύοντας την ενοχή του”. Αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητά του στις Σέρρες υπογραμμίζοντας πως η παραίτησή του δεν μπορεί να θεωρείται “κολυμπήθρα του Σιλωάμ”.

“Πώς είναι δυνατόν να παραιτείται ο Καραμανλής και μετά από 20 ημέρες να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο. Αναρωτιέμαι, τόσο πολύ μετράει το όνομα σου; Τόσο σημαντικό είναι για αυτή τη χώρα αν είσαι γόνος οικογένειας ή όχι;”, είπε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών.

“Έπρεπε με το πιστόλι στο κρόταφο να ξεπλύνουμε τα άπλυτα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα θέλαμε δημόσια επιτήρηση, αλλά οι περιστάσεις ήταν πιεστικές. Σε μια εποχή που κάνουμε άλματα με την ψηφιοποίηση, με την παρακολούθηση του Predator, το δυστύχημα είναι αποτέλεσμα της παραμέλησης του ΟΣΕ. Δεν έφταιγε η ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού έργου για τα Τέμπη” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για την περίοδο των μνημονίων, ανέφερε πως “τα μνημόνια είχαν και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις”.

“Ζήσαμε το αδιανότητο. Κάνουμε άλματα στην ψηφιοποίηση, ζούμε σε εποχές predator με τις παρακολουθήσεις και δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά” ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για συνολική απαξίωση του ΟΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η τηλεδιοίκηση που κάηκε μετά τις εκλογές του 2019, πότε δεν αντικαταστάθηκε.

“Η μεγάλη ευκαιρία που θα μπορούσε να υπάρξει στον τόπο για να δούμε το θέμα του κράτους, θα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας…”, είπε στη συνέχεια. 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να δεχτώ ότι υπάρχει μια γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας… Αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι”.

“Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι θεσμοί της αξιοκρατίας που όλοι θα πρέπει να τους τηρούμε… Να πάμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όπου η Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο, τα κόμματα θα κυβερνούν με διαφάνεια. Για να αξιολογούνται οι άνθρωποι, αλλά για να γίνει αποδεκτό από τους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια και με καθαρές προθέσεις”.

“Οι πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης. Σε μία σειρά από σχολές, βλέπουμε τμήματα να φυτοζωούν… Θα κλείσουν, θα μαραζώσουν”. 

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σχολίασε: “Έχει ευθύνη και η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Αντί να δώσει 30 εκατ. για τις φοιτητικές εστίες ή για να προσλάβει καθηγητές, τα έδωσε εκεί. Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες… Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΙΕΚ… φούφουτος και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα μου”.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.