Θεσσαλονίκη: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Απόλλων” από την Αλ. Σδούκου – Τα οφέλη για τα ευάλωτα νοικοκυριά (video)

Ως ένα πρόγραμμα βαθιά κοινωνικό που θα ωφελήσει ένα μεγάλο μέρος των ευάλωτων συμπολιτών μας, χαρακτήρισε το “Απόλλων” η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στη σημερινή ημερίδα παρουσίασής του που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Το «Απόλλων» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα και συντελεί ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να έχουν ακόμα πιο έντονο, θετικό και κοινωνικό αποτύπωμα.
Μέσα από την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ και την εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού με ταυτοχρονισμό, το «Απόλλων» συμβάλλει:
-στην ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων και
-στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους.
Σκοπός είναι μέσα από το «Απόλλων» να επωφεληθούν οι 13 Περιφέρειες και οι 332 δήμοι για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιά τους και 127.500 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α.
Σε δηλώσεις της στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος “Απόλλων” η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε: «Βρίσκομαι με πολύ μεγάλη χαρά σήμερα εδώ στην εκδήλωση που γίνεται υπό την αιγίδα της ΠΕΔΚΜ για να συζητήσουμε με τις δημοτικές αρχές το πρόγραμμα “Απόλλων”, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους όλων των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Αφορά στους ευάλωτους συμπολίτες του κάθε δήμου, τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και άρδευσης και στους οργανισμούς Εγγύων Βελτιώσεων. Είναι ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης που υλοποιεί ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έλεγα βαθιά κοινωνικό, διότι πρέπει στα έργα που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα να ωφεληθούν πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας. Είμαστε σήμερα εδώ λοιπόν για να εξηγήσουμε στις δημοτικές αρχές τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό. Ήδη άλλες περιφέρειες έχουν ξεκινήσει με το βήμα 1 που είναι η σύσταση της ενεργειακής κοινότητας που χρειάζεται».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε: «Είναι ένα πρόγραμμα μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία των δήμων. Καταρχήν είμαστε θετικοί με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. Επιπλέον είμαστε σε συνεργασία με την κ. Σδούκου και αναμένουμε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος».
«Καλωσορίζουμε την κ. Σδούκου στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε για να μας εξηγήσει πως λειτουργεί το πρόγραμμα “Απόλλων”. Ένα πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στο να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα να μπορέσει η χώρα μας να πιάσει τις απαιτήσεις που προβλέπονται το 2050. Όσο και να φαίνεται μακριά το 2050, είναι πάρα πολύ κοντά, κι αν σήμερα δεν κάνουμε αυτά που πρέπει δεν θα μπορέσουμε να πιάσουμε αυτά που έχει δεσμευτεί η χώρα. Με το πρόγραμμα “Απόλλων”, όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα ελαφρύνουν λίγο το κόστος το οποίο είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο και μετά από τις αυξήσεις που ήρθαν τα τελευταία 2 χρόνια», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Ελευθέριος Αλεξανδρίδης.
Στην εκδήλωση έδωσε το “παρών” ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδροι των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακολουθήστε το Thestival στο 




