Κ. Φλώρος για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να θέλει συνέχιση των επιχειρήσεων

INTIME
|
THESTIVAL TEAM

Με φόντο την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν την Παρασκευή, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και σύμβουλος K Group, Κωνσταντίνος Φλώρος.
Σχετικά με το αν θα μπορούσε το Ισραήλ να τινάξει αυτή την συμφωνία στον αέρα ο κ. Φλώρος απάντησε πως “είναι γεγονός πως αυτό που έχει επιτευχθεί είναι ένα πλαίσιο, ουσιαστικά συμφώνησαν ότι θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ειρήνη. Άρα, έχουμε μπροστά μας 60 μέρες, δύο μήνες μίας δύσκολης και επίπονης εκεχειρίας, η οποία θα πρέπει να καταλήξει σε μία ειρήνη.

Προφανώς, το Ισραήλ από αυτή την κατάσταση, δεδομένων και των επιχειρήσεων που έχει αναλάβει στον Λίβανο, αλλά και γενικά με την κατάσταση με το Ιράν, δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένο’.

Ακοόμη επεσήμανε πως “¨πιστεύω, λοιπόν ότι το Ισραήλ, επειδή δεν έχει εκλείψει και από πλευράς Ιράν ο πολιτικός στόχος της εξάλειψης -δεν έχουμε ακούσει το Ιράν να λέει “το ακυρώνω”- έχει ήδη προωθηθεί πέραν του ποταμού Λιτάνι, που είναι ένα φυσικό όριο και το οποίο κατέχει εδώ και καιρό, πήγε βορειότερα προς την Βηρυττό, προφανώς κάτι είχανε καταλάβει και μάλλον στη διαδικασία της εκεχειρίας αυτής και των συνομιλιών και θα γυρίσουν στον ποταμό Λιτάνι.

Πιστεύω ότι το Ισραήλ από τον ποταμό Λιτάνι και κάτω δύσκολα θα αποχωρήσει, θα προσπαθήσει να διατηρήσει αυτό το έδαφος σε ένα status, όπως διατηρεί από το 1967 τα υψώματα του Γκολάν, ώστε να είναι σίγουρο ότι η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να βλάψει όπως μπορούσε όταν είχε σύνορα καθαρά ο Λίβανος με το Ισραήλ, κάτι που μένει να αποδειχθεί, άρα το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να θέλει τη συνέχιση των επιχειρήσεων, προκειμένου να απεμπλακεί από όλους τους proxy. Tα βασικά είναι είναι το βαλλιστικό, το πυρηνικό και οι proxy και για το Ισραήλ και για τις ΗΠΑ. Αυτά αν επιλυθούν με την συμφωνία ειρήνης δεν θα έχει κανένα πρόβλημα το Ισραήλ, αλλά μένει να αποδειχθεί”.

Για τις δηλώσεις Τραμπ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ο κ Φλώρος τόνισε πως “προφανώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος, δεν ξέρουνε τι νάρκες υπάρχουν, δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να υπάρχει… Η απειλή η στρατιωτική από πλευράς Ιράν είναι γεγονός ότι έχει μικρύνει πάρα πολύ. Το Ιράν δεν έχει τις δυνατότητες που είχε, διατηρεί περιορισμένη βαλλιστική ικανότητα, αλλά πραγματικά στρατιωτικές δυνατότητες δεν έχει. Αλλά έχει την δυνατότητα της επάκτιας, των επάκτιων επιχειρήσεων προκειμένου να βλάψει τα πλοία που διέρχονται από το Ορμούζ.

Αν αυτό το πράγμα συνεχιστεί θα πρέπει να επιχειρήσουν κι άλλες δυνάμεις εκεί για να βοηθήσουν. Πιστεύω ότι σε αυτές τις 60 μέρες που θα έχουμε στην διάθεσή μας θα δούμε πολλά πράγματα, πιστεύω ότι δεν είμαστε στο τέλος, αλλά στην αρχή του τέλους και πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να ξαναπέσουμε σε κατάσταση πολεμική. Μία ένδειξη θα είναι αν αποσυρθούν δυνάμεις των Αμερικανών από την περιοχή και μακάρι να διαψευσθώ η ειρήνη όταν θα προκύψει και αν προκύψει θα πρέπει να είναι ακέραια και δυνατή γιατί όπως έχει πει και ο Τάκιτος ‘μία άθλια ειρήνη προετοιμάζει τον επόμενο πόλεμο”. Είμαστε σε διαδικασία δύο μηνών, είναι πολύς ο καιρός και να μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας και τις δύο εκλογές, του προέδρου Τραμπ και του Νετανιάχου”.