Flyover: Δωρεάν προσωρινό πάρκινγκ σε ΔΕΘ, λιμάνι και πασαλάκια σε κεντρικούς δρόμους για ανάσα στο κυκλοφοριακό

Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το προσεχές διάστημα προκειμένου να δοθούν ανάσες στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω και της κατασκευής του Flyover, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μετά την ευρεία συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου για το Flyover που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν δωρεάν θέσεις πρόσκαιρης στάθμευσης εντός της ΔΕΘ αλλά και στο λιμάνι, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να αφήνουν εκεί τα οχήματα τους για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο κέντρο μέσω ενός σχεδίου κυκλικής κυκλοφορίας που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ και τη δημιουργία των κατάλληλων δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Κατά πληροφορίες, οι θέσεις αυτές ανέρχονται σε 400 εντός της ΔΕΘ– οι οποίες θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση της φετινής Έκθεσης- και 250 εντός του λιμανιού, με τον κ. Γκιουλέκα να διευκρινίζει πως οι θέσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε πρόσκαιρη στάθμευση και πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθούν και άλλοι τέτοιοι χώροι για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων.
Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα πλαστικά διαχωριστικά πασαλάκια αναμένεται να επιστρέψουν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα τη Μητροπόλεως αλλά και σε αλλά κομβικά σημεία.
Παράλληλα, από το προσεχές φθινόπωρο μέσω της συνεργασίας της Google με το ΙΜΕΤ, οι πολίτες θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να βλέπουν στο κινητό τους την κατάσταση στους δρόμους και να επιλέγουν τις διαδρομές με τη λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέκα, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε επίσης στην αυστηρή τήρηση των χωρών φορτοεκφόρτωσης αλλά και στο ενδεχόμενο να επεκταθεί η νυχτερινή αποκομιδή απορριμμάτων και σε άλλους Δήμους, πέραν του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τέλος ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης χαρακτήρισε άκρως σημαντική την παραχώρηση 4 γερανοφορων οχημάτων και 2 οχημάτων άμεσης επέμβασης από την Εγνατία Οδό ΑΕ για την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων από τον Περιφερειακό.

«Το Flyover είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο χρειάζεται η Θεσσαλονίκη και είναι αποφασισμένο να προχωρήσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα και να παραδοθεί το Μάιο του 2027 Εμείς λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι ως τότε που θα διαρκέσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου να βρούμε τρόπους για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας και παράλληλα χαρακτήρισε «μεγάλη» τη σημερινή μέρα για τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως το μετρό παραδίδεται στις 30 Νοεμβρίου.
Σταϊκούρας: Ισχύει απαρέγκλιτα η ημερομηνία ολοκλήρωσης του Flyover
«Ισχύει απαρέγκλιτα η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, ο Μάιος του 2027». Αυτό διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με το Flyover, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου για το έργο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο ΥΜΑΘ και την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σταϊκούρας στο περιθώριο της συνεδρίασης, η κατασκευή του Flyover πραγματοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και το επόμενο διάστημα οι ρυθμοί αυτοί θα ενταθούν. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, πλέον στα μέτωπα του Flyover εργάζονται 250 εργαζόμενοι και 80 βαρέα οχήματα, εκ των οποίων τα 15 είναι εκσκαφείς. Οι αριθμοί αυτοί είναι αυξημένοι συγκριτικά με τα αντίστοιχα στοιχεία που είχε επικαλεστεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τον περασμένο Ιούλιο, καθώς τότε -σύμφωνα με τα όσα είχε πει-, υπήρχαν 200 εργαζόμενοι και 50 βαρέα οχήματα.
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως ελήφθησαν και σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των δυσμενών συνεπειών λόγω των έργων για την κατασκευή του Flyover. «Οι δυσμενείς συνέπειες ήταν ότι η φέρουσα ικανότητα της εσωτερικής περιφερειακής είχε μειωθεί κατά 40% εξαιτίας υλοποίησης αυτού του έργου, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα του πολίτη περίπου σε ένα ποσοστό χρονικά της τάξεως 45%. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία αυτό έχει μειωθεί αισθητά», τόνισε και πρόσθεσε πως οι πρωτοβουλίες ελήφθησαν συλλογικά από την κυβέρνηση τα συναεμόδια υπουργία την περιφέρεια και τους δήμους και πρωτίστως των δήμο Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υλοποίησε τις δεσμεύσεις για την βελτίωση των μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη τόσο με την παράδοση του μετρό, που όπως ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα δοθεί στους πολίτες στις 30 Νοεμβρίου, όσο και με την ενίσχυση του στόκου και των οδηγών του ΟΑΣΘ ώστε να υπάρχουν πιο συχνά δρομολόγια. «Έχουμε σήμερα που μιλάμε 261 λεωφορεία στους δρόμους Θεσσαλονίκης 18% περισσότερα από ότι την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι και θα έχουμε το Σεπτέμβριο περί τα 300 λεωφορεία στους δρόμους Θεσσαλονίκης 16% σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε.
Ακόμα αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. μέσω της Εγνατίας Οδού λέγοντας πως γίνεται για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Περιφερειακής Οδού.





