Έλενα Ράπτη: Οι Έλληνες έχουμε καθημερινή σχέση με τον Θεό – Η πίστη μας είναι μέρος της ζωής μας

|
THESTIVAL TEAM

Η Έλενα Ράπτη εκλέγεται βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης από το 2004. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση κάποιοι αμφισβήτησαν τη δυναμική της λόγω της εισόδου νέων ονομάτων στο ψηφοδέλτιο. Τα αποτελέσματα της κάλπης έδειξαν ότι οι πολίτες αγαπούν την Έλενα. Αύξησε τη δυναμική της και συγκέντρωσε περισσότερες από 32.000 ψήφους. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί αρκετά με την προσωπική της ζωή. Δεν έχουν ασχοληθεί ισομερώς με το κοινοβουλευτικό της έργο.

Ανήκει στους βουλευτές που καταθέτουν με σταθερή συχνότητα ερωτήσεις ασχέτως αν βρίσκονται στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση. Η Έλενα Ράπτη δεν διστάζει να πει την άποψή της και το έχει πληρώσει. Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη της στο Θεό, την φιλοπατρία της, την προσήλωσή της στα ιδανικά και τις αξίες των Ελλήνων. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο thestival, η κυρία Ράπτη μιλά για τα έργα της Κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την πίστη της στο Θεό, για τον κορωνοϊό και για το δημιούργημα της: την καμπάνια κατά της παιδικής κακοποίησης “Ένα στα Πέντε”.

Ποιο είναι το μυστικό της δημοφιλίας σας και κατά συνέπεια της μακράς θητείας σας στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο μυστικό, ούτε αυτοσκοπός μου ήταν ποτέ η επιδίωξη μιας δημοφιλίας. Εκφράζω την άποψή μου με σκοπό να είναι χρήσιμη και όχι απαραίτητα να αρέσει, δουλεύω ασταμάτητα και είμαι διαρκώς δίπλα στους συμπολίτες μου με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια. Και θεωρώ πως αυτό είναι χρέος κάθε πολιτικού προκειμένου να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Η επιδίωξη της δημοφιλίας είναι συχνά παγίδα που οδηγεί σε εκπτώσεις από τη λογική και σε λαϊκισμό. Και στην Ελλάδα τον ζήσαμε για πολλά χρόνια. Η δική μου διαδρομή συνάντησε χιλιάδες συμπολίτες μου που μοιράζονταν το ίδιο όραμα, είχαν τις ίδιες ευαισθησίες και τις ίδιες κοινωνικές προτεραιότητες.

Πιστεύετε στον Θεό και δεν διστάζετε να το ομολογήσετε με κάθε ευκαιρία που σας δίνετε. Πώς αισθάνεστε που κάποιοι σας λοιδορούν για την πίστη σας;

Το θέμα της πίστης είναι πολύ προσωπικό. Ξέρω πως κάποιες φορές έχω επικριθεί για αυτή τη δημόσια ομολογία. Δεν με ενοχλεί και δεν με αγγίζει. Δεν επιδίωξα τη δημόσια προβολή των πιστεύω μου. Προέκυψαν θέματα εκκλησιαστικά στην επικαιρότητα στα οποία κλήθηκα να πάρω θέση και όπως πάντα το έπραξα με ειλικρίνεια.

Ξέρετε, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως για να συμβαδίζεις με αυτή την εποχή πρέπει να στρογγυλεύεις τα πάντα. Να είσαι λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο. Να αποδέχεσαι νέες αξίες και να πάρεις αποστάσεις από τα παραδοσιακά ιδανικά. Μάλιστα, αυτό κάποιοι το ονομάζουν προοδευτικότητα. Εγώ αντιθέτως το ονομάζω σύγχυση. Έλλειψη προορισμού.

Οι Έλληνες είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην συντριπτική πλειοψηφία. Έχουμε καθημερινή και όχι περιστασιακή σχέση με τον Θεό. Η πίστη μας είναι μέρος της ζωής μας.

Σας τρομάζει ο κορωνοϊός; Τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας; Έχει επηρεαστεί η σχέση σας με τους ψηφοφόρους σας;

Με ανησυχεί. Βλέπω εκατομμύρια κρούσματα, υψηλή μεταδοτικότητα, πολλούς νεκρούς. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη που ζω, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Είναι μια μάχη σε επίπεδο κοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο της καθεμιάς και του καθενός από εμάς. Είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε σε μια διαφορετική καθημερινότητα, με άλλους κανόνες. Μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή. Δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας, μένουμε μακριά από γονείς και παππούδες, είμαστε πιο σχολαστικοί στην ατομική υγιεινή. Και φυσικά στερούμαστε τις εξόδους, τις εκδρομές, τις κοινωνικές συναντήσεις στις περιόδους lockdown.

Θέλω να πω σε όλους πως είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα. Η πανδημία δε θα κρατήσει για πάντα. Η επιστήμη προχωρά. Πρέπει να δείξουμε υπομονή και πειθαρχία για να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και στη συνέχεια πιο οπλισμένοι να αντιμετωπίσουμε και τις απώλειες στην οικονομική ζωή που είναι εξίσου μεγάλες.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των επαφών με τους πολίτες, έχει επηρεαστεί η δυνατότητα φυσικής τους παρουσίας στο πολιτικό μου γραφείο, αλλά γίνεται το ίδιο σημαντική δουλειά και με άλλα μέσα συνάντησης και επικοινωνίας.

Αρκετοί πολίτες αμφισβητούν την αναγκαιότητα επιβολής αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Τι απαντάτε σε αυτούς.

Δεν απαντώ εγώ. Απαντούν οι αριθμοί. Πριν λίγους μήνες στην Λομβαρδία, οι γιατροί στα νοσοκομεία αποφάσιζαν ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν. Θα θέλαμε μια παρόμοια εικόνα στη χώρα μας; Καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Επειδή όμως η άποψη αυτή μεταδίδει τον κορωνοϊό, απλά πρέπει να την εκφράζει φορώντας μάσκα και κρατώντας αποστάσεις.

Τα μέτρα είναι αναγκαία, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας και είναι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος να διαχειριστούμε αυτή την κρίση. Η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα δίχτυ πολιτικών προστασίας της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και επιδεικνύει άριστα αντανακλαστικά σε κάθε μεταβολή της κατάστασης. Ζούμε μια προσωρινή κατάσταση. Θα την ξεπεράσουμε.

Πείτε μας επιγραμματικά ποιες είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις της σημερινής Κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της.

Η κυβέρνηση έχει κάνει συχνά αναφορά στις παρεμβάσεις της για τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινώντας από την απεμπλοκή της κατασκευής του Μετρό που πλέον έχει συγκεκριμένο ορίζοντα παράδοσης, τη νέα περιφερειακή οδό της πόλης (το γνωστό flyover), τη διασύνδεση του Λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό που θα αυξήσει τη δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών, την επέκταση του έργου «6ος Προβλήτας» που θα αναδείξει το λιμάνι της πόλης σε νέο μεταφορικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής, το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο, την ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων, της ηλεκτροκίνησης, των logistics και πολλά ακόμη. Θυμίζω πως ήδη μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου εγκατέστησε το ψηφιακό της κέντρο στην πόλη μας προσφέροντας πολλές υψηλόμισθες θέσεις εργασίας, το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec ήδη υλοποιείται, όπως επίσης και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco και το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας της Deloitte, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Τι βαθμό βάζετε στον Κωνσταντίνο Ζέρβα για το έως τώρα έργο του;

Οι δήμαρχοι δε βαθμολογούνται από τους βουλευτές αλλά από τους δημότες στο τέλος κάθε θητείας. Έχω ωστόσο ξαναπεί δημόσια πως η Θεσσαλονίκη έχει έναν πολύ καλό δήμαρχο!

Σας ανησυχεί η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας; Πιστεύετε πως η Ευρώπη έχει εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξής της στην Ελλάδα έναντι των προκλήσεων του Ερντογάν.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η ανταπόκριση της Τουρκίας στην ελληνική πρόσκληση για την έναρξη ενός διαλόγου. Δεν ξέρω αν οφείλεται σε αληθινή πρόθεση ή αποτελεί κίνηση λόγω της εκλογής Biden. Η παράταση της Navtex και η ρητορική της Τουρκίας με δυσκολεύουν να πιστέψω στις προθέσεις μιας χώρας που διαρκώς αποφεύγει το τραπέζι του διαλόγου και που ακόμη και στη διπλωματία των σεισμών βγάζει το oruc reis στο Αιγαίο. Αισθάνομαι πως οι ισορροπίες θα αλλάξουν με την νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και πως η απομόνωση της Τουρκίας θα ενταθεί.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ γνωρίζουμε πως η ταχύτητά της σε τέτοιου είδους αποφάσεις δεν είναι το δυνατό της σημείο. Αισθάνομαι όμως πως έχει γίνει απόλυτα κατανοητή η στάση της Τουρκίας και πως οι κυρώσεις είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα. Νομίζω πως το επόμενο διάστημα, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στη στάση της απέναντι πλευράς θα δούμε πολύ πιο αποφασιστικά βήματα από την Ευρώπη. Εισπράττω από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων πως η υπομονή τους έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Προσφάτως το δημιούργημά σας, η καμπάνια Ένα στα Πέντε, εντάχθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στα σχολεία. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα της καμπάνιας που προστίθεται στα πολλά που έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Με την απόφαση, η καμπάνια θα έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει την παρουσία και την ισχύ των μηνυμάτων της στα πρότυπα και πειραματικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας και να αποτελέσει μια πιλοτική ενέργεια για την εισαγωγή ενός σχετικού μαθήματος στην ευέλικτη ζώνη του σχολικού προγράμματος σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να στείλω και ένα μήνυμα σε όλους όσοι μοιράζονται μαζί μας την ίδια ευαισθησία για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, να επισκεφτούν την ιστοσελίδα enastapente.gr όπου μπορούν να βρουν υλικό ενημέρωσης και τις δράσεις της καμπάνιας και να διαδώσουν τα μηνύματα μέσα από το κοινωνικά τους δίκτυα. Η καμπάνια προχωρά με αμείωτους ρυθμούς, με νέες συνεργασίες με περιφέρειες και δήμους της χώρας και με εκδηλώσεις online λόγω του κορωνοϊού με τη στήριξη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και θα συνεχιστεί αφού έχει παρατηρηθεί και μια αύξηση των θυμάτων κακοποίησης στις περιόδους lockdown, οπότε είναι χρέος μας να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τους ρυθμούς ενημέρωσης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.