Δημήτρης Κούβελας: Η Ελλάδα γίνεται υπολογίσιμος παίκτης στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία!

|
THESTIVAL TEAM

Στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Κεντρική Μακεδονία όσον αφορά το χώρο του πολιτισμού αναφέρθηκε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό».

Ο κ. Κούβελας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το «αποφασιστικό βήμα με το οποίο και η Ελλάδα θα μπορεί να είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στη διεθνή οπτικοακουστική βιομηχανία και όχι ο «φτωχός συγγενής», συμπληρώνοντας πως «αυτό αξίζουν οι Έλληνες δημιουργοί που μας χαρίζουν έργα κινηματογραφικής ποιότητας επιπέδου Όσκαρ».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ανέφερε ότι «μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το μουσικό πολιτισμό, συζητούμε το νομοθετικό πλαίσιο που περιγράφει για πρώτη φορά μία συνεκτική εθνική πολιτική για τον κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα». Τόνισε τη σημασία της προστασίας και ανάδειξης της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας με τρόπο μελετημένο, παρατηρώντας ότι «όλοι συμφωνούμε πως ο τομέας αυτός χρειάζεται στοχευμένη στήριξη κι επενδύσεις, ώστε η χώρα μας να τύχει της προβολής που μας αξίζει στο διεθνές στερέωμα». Ο Δημήτρης Κούβελας εξήγησε πώς ο νεοσύστατος φορέας «Creative Greece» «εγγυάται ένα μοντέρνο και σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης, προκειμένου να υπηρετείται αποτελεσματικά αφενός ο πολιτιστικός καλλιτεχνικός φορέας και αφετέρου οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές και δημιουργοί του οπτικοακουστικού χώρου». Περιέγραψε επίσης το ξεκάθαρο πλαίσιο με το οποίο διασφαλίζεται για πρώτη φορά η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και η εύλογη αμοιβή των ερμηνευτών.

Ο βουλευτής της Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη σημασία τόνωσης των εγχώριων περιφερειακών φεστιβάλ που αποτελούν θεσμούς για κάθε περιοχή, αλλά και τη εξωστρέφεια των διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, «με την πόλη μας να γίνεται πόλος έλξης για όλη την κινηματογραφική βιομηχανία παγκοσμίως, προσελκύοντας χιλιάδες σινεφίλ».

Σχετικά με τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές και επενδύσεις που θα προσελκύσει η χώρα χάρη στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, ο Δημήτρης Κούβελας αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ιδιαίτερη ανάπτυξη που βιώνει η Κεντρική Μακεδονία στον τομέα αυτό. Όπως εξήγησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια λειτουργεί, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα» και έτσι «η Μακεδονία μας έχει προσελκύσει πληθώρα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, με τα εξωτερικά γυρίσματα στο φυσικό σκηνικό της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας, αλλά και τις μαγικές εικόνες της φύσης της Μακεδονίας, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τα πλάνα των ταινιών, να αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά του τόπου μας.». Ο κ. Κούβελας συμπλήρωσε πως «σαφώς υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον για τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στη Θεσσαλονίκη και μέσω του νέου ρυθμιστικού πλαισίου με τον ενιαίο φορέα που θεσπίζουμε πιστεύω ότι θα ευοδωθεί αυτή η προοπτική».

Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με το βιβλίο, ο Δημήτρης Κούβελας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού τοποθετεί το βιβλίο στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό, αναδιαρθρώνοντας θεσμικά και εκσυγχρονίζοντας τους σκοπούς του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού», καθώς, όπως τόνισε, «επιτέλους, μετά την κατάργηση όλων των οργανισμών για το βιβλίο το 2011, η Ελλάδα αποκτά Φορέα για το βιβλίο, εκπληρώνοντας έτσι και άλλη μία προγραμματική δέσμευση του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Επιπλέον, ο Δημήτρης Κούβελας επιδοκίμασε τη χάραξη πολιτικής στο χώρο των video games και κινουμένων σχεδίων (animation) με τις νομοθετικές διατάξεις του Υπουργείου και κατέθεσε και πρότασή του ώστε, όσα από αυτά απευθύνονται σε ανηλίκους, «να μην προάγουν τη βία, συνδράμοντας στην εθνική καμπάνια ενάντια στην ανήλικη παραβατικότητα.».

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κούβελα σε ζητήματα του καλλιτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, που άμεσα λύνονται με το παρόν νομοσχέδιο. Υπενθύμισε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετώπιζε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε δοθεί άμεση λύση μετεγκατάστασης μετά την επικοινωνία του με την Υπουργό Πολιτισμού. Εξήγησε πώς η δυνατότητα προσωρινής παραχώρησης χώρων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «τώρα θεσμοθετείται ως υποχρέωση, με την πρόβλεψη φιλοξενίας κι άλλων μουσικών φορέων σε καταστάσεις ανάγκης, επ’ ωφελεία όλων των φορέων της τέχνης». Έτσι, «το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γίνεται κυψέλη πολιτισμού!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κούβελας. Επίσης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ανέδειξε την μόνιμη λύση που δόθηκε με τροπολογία από το Υπουργείο Πολιτισμού σε ζητήματα μετακινήσεων των εκτός έδρας εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Ο Δημήτρης Κούβελας συνόψισε το θετικό αποτύπωμα των διατάξεων του νομοσχεδίου λέγοντας ότι «εγγυώνται την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την ανάδειξη του ελληνικού μας πολιτισμού αλλά και τις διεθνείς συνέργειες στο πολλά υποσχόμενο και αναπτυσσόμενο ραγδαία τομέα της οπτικοακουστικής δημιουργίας, αλλά και στον τομέα του βιβλίου».

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση του Άγγλου φιλοσόφου Τόμας Χομπς, «χωρίς τέχνες, χωρίς γράμματα, δεν υπάρχει πολιτισμός, δεν υπάρχει κοινωνία», ζητώντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.