Χριστοδουλίδης σε Δένδια: Η Ευρώπη ασχολείται πλέον ουσιαστικά με την άμυνα

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Σαφές πολιτικό στίγμα για τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ευρωπαϊκή άμυνα έδωσαν στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποδεχόμενος τον Νίκο Δένδια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται πλέον ουσιαστικά με τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, υπενθυμίζοντας ότι η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας ήταν αντικείμενο συζήτησης και την περίοδο που οι δύο άνδρες υπηρετούσαν ως υπουργοί Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι με τον Νίκο Δένδια θα συζητούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, αλλά και τις τουρκικές αντιδράσεις, κάνοντας ειδική αναφορά σε ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας και σε ανακοίνωση του ψευδοκράτους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι στην Κύπρο αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο σπίτι του, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη διαχρονική φιλοξενία και τη δυνατότητα συναντήσεων κάθε φορά που επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι μια μικρή χώρα κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία την προεδρία ενός ενιαίου χώρου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Κύπριο υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα, λέγοντας ότι εκτέλεσε εξαιρετικά τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας.

Ο Ν. Δένδιας στάθηκε στη συζήτηση που έγινε για τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης ευρωπαϊκής ασφάλειας, την επιμέλεια αμυντικών προγραμμάτων και την ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, στόχος είναι η προάσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως χώρου δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε και την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Σε ανάρτηση του στο Χ έγραψε: «Είχα την ευλογία κατά την επίσκεψή μου στη Λευκωσία, όπου συμμετείχα στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο Β’».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στο Κυπριακό και σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ζήτησε από τον Ν. Δένδια να διατηρηθεί η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στη Κύπρο με την στάθμευση μαχητικών αεροσκαφών και τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων.