Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στην εστίαση

|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Να στηριχθούν άμεσα οι επιχειρήσεις της εστίασης που πλήττονται από το lockdown, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους του κλάδου, στα γραφεία διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo, στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Δεν χρειάζεται να έχεις πάρει πτυχία στο…”Κολάμπια” για να δεις ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως είναι η δεύτερη φορά που κλείνουν οι εν λόγω επιχειρήσεις μέσα σε λίγους μήνες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως οι υπόλοιπες χώρες έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες αιτήσεις χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις τους και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για επιδότηση των επιχειρήσεων με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, και ταυτόχρονα την επιδότηση και του μισθού και του ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων της εστίασης, υποστήριξαν πως τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κλάδο τους δεν επαρκούν. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της σύσκεψης, ότι “είμαστε όλοι εν δυνάμει μη βιώσιμοι“.

Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες της κυβέρνησης όσον αφορά στα οικονομικά αλλά θα πρέπει να βρούνε μία σωστότερη λύση και να ξεχάσουν το βιώσιμο ή μη βιώσιμο και να γίνουν πιο οριζόντια τα μέτρα. Είμαστε όλοι εν δυνάμει μη βιώσιμοι“, τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, οπως είπε ο κ. Φιλιππίδης, το εμπόριο δεν βγήκε ποτέ από την οικονομική κρίση και “μπήκε αμέσως σε μία υγειονομική κρίση. Οι συνάδελφοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια δεύτερη καταιγίδα με το δεύτερο lockdown και ανησυχούμε ποιοι θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα μέχρι το τέλος της πανδημίας και ποιοι θα μπορέσουν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους“.

Η απαξίωση που δέχεται ο κλάδος της εστίασης είναι κάτι το ανεπίτρεπτο“, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε ότι η ανάγκη για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι μεγάλη. Σε περίπτωση που δε θα συμβεί αυτό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Φιλοκώστας, θα ακολουθήσουν λουκέτα που θα φτάσουν το 40%.

Οι εκπρόσωποι της εστίασης κατέθεσαν υπόμνημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο οποίο αναγράφονται όλα όσα ζητούν έτσι ώστε να μη κλείσουν επιχειρήσεις αλλά και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Το κυριότερο αίτημά τους, όπως δήλωσε ο Μιχάλης Επιτροπίδης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, είναι η χρηματοδότηση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. “Πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις όπως γίνεται στην Ευρώπη, για να μπορέσουνε να βγάλουνε τον χειμώνα, αλλιώς θα έχουμε πάρα πολλά λουκέτα, και πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας κενές“, είπε.

Τέλος, όσον αφορά στο “αλαλούμ” με το μέτρο της απαγόρευσης των take away, το οποίο πήρε πίσω η κυβέρνηση, ο κ. Επιτροπίδης χαρακτήρισε άδικη την αρχική απόφαση και ευχαρίστησε τόσο τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργο Καββαθά για τις παρεμβάσεις τους.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.