Λογισμικό για την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων στη βάση της περιβαλλοντικής τους επίδοσης

Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων αφορά, παραδοσιακά, έναν κλάδο που έχει βαρύνουσα σημασία, τόσο για την οικονομία σε εθνικό, αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμια κλίμακα, η αυξανόμενη υιοθέτηση αειφορικών μοντέλων που λαμβάνουν υπόψιν τις επιδράσεις, θετικές και αρνητικές, στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, επιτρέπει την ανάδυση καινούργιων δεσμών και συνεργειών ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Απόρροια αυτού του κλίματος είναι και η συνεργασία μεταξύ της EFB (Engineers For Business Α.Ε.), μιας εταιρίας από τη Θεσσαλονίκη που εξειδικεύεται σε ψηφιακές λύσεις για τον έλεγχο και την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του Εργαστηρίου Μηχανικής της Αειφορίας (ΕΜΑ) του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Η συνεργασία οδήγησε στην ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου και πρωτότυπου εργαλείου υπολογισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την αγροτική παραγωγή στη βάση του κύκλου ζωής προϊόντων, στο φυσικό περιβάλλον (επιπτώσεις στη κλιματική αλλαγή), στο ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Το εν λόγω έργο, με την ονομασία “FARMBENV”, διεξάγεται στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ 2021-2027).
Ο επιστημονικός υπεύθυνος από την πλευρά του ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής της Αειφορίας Αν. Καθηγητής Χρίστος Βλαχοκώστας υπογραμμίζει ότι η καινοτομία του λογισμικού έγκειται στην ανάπτυξη και τη χρησιμοποίηση ειδικών αλγορίθμων που είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου κλάδου και η -σε πραγματικό χρόνο- παρακολούθηση και εισαγωγή δεδομένων που επιτρέπουν την άμεση εκτίμηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σε όλα τα στάδια της αγροτικής παραγωγής. Ο συντονιστής εκ μέρους της εταιρίας κ. Χρίστος Κοΐδης τονίζει πως η χρησιμότητα του εργαλείου δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση της διαδικασίας λήψης απόφασης για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής (εντοπισμός προβληματικών σημείων), αλλά και στην υποστήριξη έκδοσης οικολογικής σήμανσης ή στην περιβαλλοντική πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου, www.farmbenv.gr.