Άδωνις Γεωργιάδης για ψηφιακή κάρτα εργασίας: “Στόχος σε ένα έτος να εφαρμόζεται παντού”

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Περαιτέρω νομοθετική πρωτοβουλία για τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αλλά και δημιουργία ψηφιακής κάρτας εξ αποστάσεως, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα, ο κ. Γεωργιάδης, κατά την συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της εργασίας, ανέφερε πως ο στόχος είναι σε ένα έτος να εφαρμόζεται παντού.

Υπογράμμισε δε, πως ο τρόπος εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας ανά κλάδο δεν είναι στο παρόν νομοσχέδιο και πως υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει σε συνεργασία με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εξ αποστάσεως

Για την τηλεργασία επί του παρόντος δεν θα υπάρχει δυνατότητα να «χτυπά» κάποιος κάρτα εξ αποστάσεως, γνωστοποιώντας πχ από το σπίτι ή από όποιο άλλο σημείο εργάζεται τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας.

Η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει σε αμέσως επόμενη φάση, καθώς προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίζει πώς θα ελέγχονται τα δεδομένα των επικοινωνιών μεταξύ του εργοδότη και του τηλεργαζομένου.

Σχετικά με την χρησιμοποίηση καταχρηστικά της υπερωρίας από τον αρχικό εργοδότη για να αποτρέψει την δυνατότητα εργασίας υπαλλήλου σε δεύτερο εργοδότη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί, ο εργαζόμενος και σήμερα δεν είναι υποχρεωμένος και μπορεί να αρνηθεί την υπερωρία και σε κάθε περίπτωση εάν διαπιστωθεί ότι στην εφαρμογή έχουμε τέτοια προβλήματα εδώ θα μας είμαστε να το ξαναδούμε».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.