Σμαράγδα Καρύδη: Ο Θοδωρής Αθερίδης με ώθησε να ασχοληθώ με τη σκηνοθεσία, έμαθα κοντά του να φοβάμαι λιγότερο

|
THESTIVAL TEAM

Η Σμαράγδα Καρύδη έδωσε μία σπάνια συνέντευξη και μίλησε για τους ηθοποιούς γονείς της, την πρώτη της κινηματογραφική δουλειά ως κομπάρσος, το ξεκίνημα της καριέρας της και το πώς ο Θοδωρής Αθερίδης τη βοήθησε να τολμήσει να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία, που τόσο αγαπούσε.

Η γνωστή ηθοποιός ήταν καλεσμένη του Νίκου Μωραΐτη στο vidcast ΄«Ποιος είσαι τελικά;» του skai.gr και μίλησε για όλα. Μάλιστα, η Σμαράγδα Καρύδη υπογράμμισε ότι ο πρώην σύντροφός της, Θοδωρής Αθερίδης, ήταν το πρόσωπο που την ώθησε ώστε να γίνει και σκηνοθέτιδα.

«Επειδή, όπως έχω πει, ήμουν ένα δειλό παιδί που δεν ήθελε να εκτεθεί, (σ.σ. δείλιαζα να γίνω σκηνοθέτιδα). Θυμάμαι τον εαυτό μου να θέλει να γίνει σκηνοθέτης κινηματογράφου στα 16. Και να το λέω μαζί με το ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Αυτό είναι κάτι που το έθαψα τελείως, γιατί δεν τολμούσα», εξομολογήθηκε η Σμαράγδα Καρύδη.

Παράλληλα η γνωστή ηθοποιός περιέγραψε πώς ο πρώην σύντροφός της και επί χρόνια συνεργάτης της, Θοδωρής Αθερίδης, τη βοήθησε να ξεπεράσει τους φόβους της και να τολμήσει να σκηνοθετήσει.

«Όταν εγώ έπαιζα σε παραστάσεις, μέχρι να αρχίσω να σκηνοθετώ, είχα πάντα έννοια και άποψη για το όλων. Δεν με ενδιέφερε ο ρόλος μου. Με ενδιέφερε, την ώρα που που έπαιζα, ήξερα τι γίνεται εκεί, ποιος θα παίξει εκεί, πώς πρέπει να ειπωθεί αυτό, σκεφτόμουν πολύ συνολικά, τέλος πάντων. Και πεταγόμουνα κιόλας», είπε η Σμαράγδα Καρύδη.

«Με τον Θοδωρή (σ.σ. Αθερίδη), που κάναμε τόσες δουλειές μαζί και που ήταν δικά του τα έργα και αυτό ήμουνα μία που έλεγε πολύ την άποψή της. Πολλές φορές μπορεί να γινόμουνα και ενοχλητική. “Γιατί δεν το κάνεις, μωρέ, έτσι;”, έλεγα. Κατάλαβες; Αυτό. Ενοχλητική; Τέλος πάντων. Ο Θοδωρής πάντα μου ‘λεγε και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι της ζωής μου το ότι, με έσπρωξε προς τα εκεί. Μου ‘λεγε “Παιδί μου, πρέπει να το κάνεις. Το καταλαβαίνεις;”. Όχι μόνο για να μην του σπάω τα νεύρα την ώρα που σκηνοθετεί», πρόσθεσε.

«Μου ‘δινε χώρο στην άποψη, γιατί γιατί δεν είναι χαζός. Ξέρει να παίρνει, όπως όλοι οι καλοί σκηνοθέτες πρέπει να πάρουνε από τους ηθοποιούς τους και από τους συνεργάτες τους και να κρατήσουν ό,τι θέλουν. Δηλαδή, πρέπει να τους ακούνε. Αλλά αυτός μου έδωσε το σπρώξιμο, με απενοχοποίησε σε πολλά πράγματα και έμαθα κοντά του να φοβάμαι λιγότερο, γιατί είδα έναν άνθρωπο πραγματικά ατρόμητο», ανέφερε ακόμα για τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη.

«Ενώ έχει κάτι φοβίες, τα αεροπλάνα, τις αρρώστιες και αυτά, στο κομμάτι του να πει ποιος είναι, τι θέλει, τι πιστεύει, της έκθεσης, του τι νιώθει, είναι τόσο πολύ ατρόμητος. Μου ‘ρχεται κάποιες φορές να πω: “Παιδί μου, μη τα λες όλα”. Εγώ ήμουνα ακριβώς το αντίθετο. Οπότε, πήρα λίγο από εκεί, που μου ‘κανε πολύ καλό και “άνοιξα”. Γιατί ήταν πολλές φορές που έλεγε – και ακόμα το κάνει – ιδέες του για έργα. Λέω: “Λες την ιδέα σου; Αν στην πάρει, αν την κάνει άλλος”. “Δεν μπορεί να την κάνει όπως εγώ”, απαντά. Μου ‘κανε τρομερή εντύπωση ότι έβαζε ανθρώπους να βλέπουν την πρόβα μας, όποιος έμπαινε, όποιος ήθελε, έλεγε και τη γνώμη του. Εγώ σε αυτό πάθαινα τρέλα. Έλεγα “Ήρθε αυτός τώρα και θα τον έχω από κάτω να με κοιτάει;”. Κάποια στιγμή λοιπόν, χαλάρωσα, είπα: “Ok, αυτή είμαι και θα το κάνω με τον τρόπο που ξέρω”. Και με έσπρωξε πάρα πολύ», πρόσθεσε η Σμαράγδα Καρύδη.

Επίσης, αναφέρθηκε και στους ηθοποιούς γονείς της, υπογραμμίζοντας: «Οι γονείς μου είναι ηθοποιοί, δεν θυμάμαι κάτι άλλο εκτός από το θέατρο. Ο μπαμπάς μου όταν ξεκίνησε η τηλεόραση στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, μπήκε έκανε πολλές σειρές, τα παιδικά μου χρόνια δηλαδή τα θυμάμαι ο μπαμπάς να λείπει για γύρισμα».

Επίσης, η Σμαράγδα Καρύδη αποκάλυψε τι τι συνδέει με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Τζένη Καρέζη.

«Με έναν τρόπο η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι το μοιραίο πρόσωπο στη ζωή μου, γιατί οι γονείς μου γνωρίστηκαν στην παράσταση “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” στο θέατρο. Οπότε με έναν τρόπο, αν δεν υπήρχε η Αλίκη μπορεί να μην είχαν γνωριστεί και να μην υπήρχα. Εκεί ερωτεύτηκαν, εκεί γνωρίστηκαν και μετά έγινε και η ταινία.

Στην “Ερωτική συμφωνία” είμαι μωρό και με κρατάει η Τζένη Καρέζη στην αγκαλιά της. Στην πραγματικότητα έχω και μια φωτογραφία που με κρατάει η Καρέζη στην αγκαλιά της, αλλά δεν υπάρχει στην ταινία αυτή η αντίστοιχη σκηνή, την κόψανε. Πρώτη μου δουλειά, η μία σκηνή εκ των δύο κόπηκε. Anyway, το ξεπέρασα. Δεν έχω μνήμη από την, από την “Ερωτική συμφωνία” που ήμουν δύο ετών, έχω μια απόδειξη που πληρώθηκα και λέει “Σμαράγδα Καρύδη, επάγγελμα κομπάρσος, δραχμές 200”. Πήρα 200 δραχμές, μου τις είχαν βάλει σε ένα βιβλιάριο του Ταμιευτηρίου. Αυτά ήταν τα πρώτα μου λεφτά, δραχμές 200. Καλά λεφτά μου φαίνονται για τότε, δεν ξέρω κιόλας», δήλωσε η Σμαράγδα Καρύδη.

«Υπήρχαν διάφορες φοβίες, τις οποίες σιγά σιγά άρχισα και εγώ να τις αποκτώ. Με αποτέλεσμα, απ’ τη μία να είμαι πάρα πολύ εξωστρεφής και να θέλω να βάλω να χορέψω, να τραγουδήσω μπροστά σε κόσμο και από την άλλη να μην τολμάω να το κάνω. Φοβίες τύπου επιβίωσης; Όχι, αλλά εμένα μου περάστηκαν ως φοβίες έκθεσης. Δηλαδή, είχα πάρα πολύ μεγάλο φόβο στην έκθεση. Δουλειά δεν γίνεται. Δεν γίνεσαι ηθοποιός με φόβο στην έκθεση. Υποτίθεται ότι θες να εκτεθείς. Όταν παλεύουν αυτά τα δύο μέσα σου, να θες και να μη θες. Και να μην μπορείς μάλλον, να φοβάσαι. Κάπως πρέπει να το λύσεις», εξομολογήθηκε στη συνέχεια η Σμαράγδα Καρύδη.

Για το ξεκίνημα των σπουδών της εξήγησε γιατί δεν έγινε δεκτή στο θέατρο Τέχνης και πώς κατέληξε τελικά στο Εθνικό.

«Ήθελα να δώσω στο θέατρο Τέχνης. Δεν πέρασα. Με κόψανε στις δεύτερες, είχανε δίκιο που με κόψανε. Ήμουνα τραγική. Μου κόπηκαν τα πόδια, τα έκανα όλα χάλια… Και πήγα και μάλιστα χωρίς να με προετοιμάσει κανείς να δώσω, γιατί ήμουνα μία κότα, που φοβόταν, ντροπαλή και δεν ήθελε και κανένας να με δει. Ούτε ο πατέρας μου με είχε δει, ούτε η μάνα μου, ούτε κανένας.

Οπότε, έπεσα κατευθείαν μπροστά στον Κουγιουμτζής να με κοιτάει. Υπήρχε και ένα άσχημο κλίμα, να πούμε τώρα την αλήθεια, πολύ σκοτεινό εκεί, όλα μαύρα… Ήτανε λίγο έτσι, σοβαρά τα πράγματα. Ήταν πολλά κορίτσια όλες με μαύρα. Εγώ είχα βάλει θυμάμαι, κάτι πράσινα All Star και ένα τζιν. Κάπως ήμουνα παράταιρη σ’ αυτό το το πράγμα εκεί, αλλά δεν έφταιγαν τα All Star και το τζιν, η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουνα καλή. Γιατί τα ‘χασα, δεν μπορούσα να συνεχίσω. 

Οπότε, μετά είπα, οι εξετάσεις του Εθνικού ήταν σε ένα μήνα, είχα περιθώριο, δεν γίνεται έτσι, πρέπει να με προγυμνάσει ένας άνθρωπος, όχι μόνο για να μου πει πέντε πράγματα, καταρχάς για να φάω την κρυάδα, το ότι κάποιος με βλέπει και να μην έρθω σε αυτή τη σύγκρουση, ότι ξαφνικά βγήκα από το “μόνη μου” σε κοινό, που είναι πολύ δύσκολο. Και έτσι έγινε. Ο Χαλκιάς με προετοίμασε, ο μπαμπάς του Ορέστη, ο Κώστας Χαλκιάς και πήγα καλά και πέρασα», εξομολογήθηκε για το ξεκίνημα των σπουδών της στην υποκριτική.