Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

|
THESTIVAL TEAM

Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών σε πορείες, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη και το σημείο που βρισκόταν παλιότερα, πυρσούς και συνθήματα για καλύτερους μισθούς και συνθήκες ζωής αλλά και κατά της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την Εργατική Πρωτομαγιά.

“Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”

Μέλη του ΠΑΜΕ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατά της κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ και υπέρ της Παλαιστίνης, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, ανέγραφε το κεντρικό πανό των διαδηλωτών.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Μ. Τετάρτης και κινήθηκε στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή για να καταλήξει στο παλιό μνημείο του Εργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου με Εγνατία, στο κέντρο της πόλης.

Εκεί, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, ανάμεσά τους μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και άλλων εργατικών σωματείων, κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν γαρύφαλλα στη μνήμη εργατών που έχασαν τη ζωή τους.

Όταν η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Βενιζέλου, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία άναψαν πυρσούς και καπνογόνα.

Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Δείτε βίντεο:

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο Πέτρος Σημάδης, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας υποστήριξε: “Απεργούμε στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι και εργαζόμενες πλάι στα αδέλφια μας τους εργάτες όλου του κόσμου, από τον Καναδά μέχρι την Κίνα, από τη Γερμανία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Απεργούμε και είμαστε στο πλάι των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και αλλού που δίνουν μάχη ενάντια στη σφαγή των Παλαιστινίων. Το οκτάωρο, ο σταθερός εργάσιμος χρόνος, οι αυξήσεις στους μισθούς, τα αιτήματα των εργατών του Σικάγο είναι επίκαιρα όσο ποτέ και σήμερα. Συνεχίζουμε τον αγώνα”.

“Η κυβέρνηση μας οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα” – Κινητοποίηση και στο ΕΚΘ

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν για την εργατική Πρωτομαγιά και μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το πρωί της Μ. Τετάρτης.

Εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Τα εργασιακά δικαιώματα υποβαθμίζονται. Χρειαζόμαστε συλλογικές συμβάσεις και καλύτερες αμοιβές, για να μπορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν αγοραστική δύναμη. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε τα δικαιώματα της εργασίας. Ρεπό, που δεν πληρώνονται, νέες αναγγελίες για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση μας οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, αλλά καμία κοινωνική τάξη δεν καλοπερνάει. Χρειάζεται να μη γίνουν μεγάλες αλλαγές. Τα δικαιώματα και οι ανάγκες εργασίας να βρουν μια απάντηση και στις ευρωεκλογές που έρχονται”.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, τόνισε πως η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία. “Η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως αργία και τη μεταφέρει στις 7 Μαΐου. Τα συνδικάτα τιμούν αυτή τη μέρα και τους αγώνες. Τα αιτήματα σήμερα, όπως και τότε, είναι το 8ωρο, οι 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ύπνο. Βλέπουμε ρήγματα για το 8ωρο, για το πενθήμερο και όλα αυτά ενώ ο μισθός είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο κόσμος δεν καλύπτεται από ΣΣΕ, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εργοδότες τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας. Ο αγώνας μετά από τόσα χρόνια δεν σταματά. Συνεχίζεται”.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας υποστήριξε πως με τις κινητοποιήσεις τους ανήμερα της Πρωτομαγιάς, “τιμούμε τους αγώνες των εργαζόμενων, τιμούμε τους νεκρούς που δώσανε τη ζωή τους για να έχουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, διεκδικούμε βελτίωση των μισθών μας και των συνθηκών εργασίας μας”.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και μέλη του ΕΚΘ και εργαζόμενοι από διάφορα σωματεία της Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν γαρύφαλλα στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά από το ΕΚΘ.

Δείτε βίντεο:

“Όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά”

Με κεντρικό σύνθημα «αυξήσεις στους μισθούς, για όλους μας δουλειά, όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά», εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που πρόσκεινται στην Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία για την Πρωτομαγιά.

Με αφετηρία την Καμάρα, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη, δίπλα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.