Θεσσαλονίκη: “Κόστος παραγωγής και ΚΑΠ τα μεγάλα προβλήματα” – Συλλαλητήριο αγροτών έξω από τη ΔΕΘ

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι εδώ και μέρες βρίσκονται στους δρόμους.

Το πρωί της Πέμπτης πάνω από 250 τρακτέρ αγροτών από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς και άλλες περιοχές, μπήκαν στο κέντρο της πόλης και παρατάχθηκαν στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου από σήμερα και μέχρι την Κυριακή πραγματοποιείται η μεγάλη αγροτική έκθεση της Agrotica.

Στόχος τους -όπως λένε- να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αφού όπως τονίζουν το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής τους «γονατίζει» και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

«Βραχνάς» το κόστος παραγωγής

Το κόστος παραγωγής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι τα δύο κύρια προβλήματα του αγροτικού κλάδου“, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σερρών κ. Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Όπως είπε, το κόστος παραγωγής περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα προβλημάτων με τα κυριότερα πλέον το πετρέλαιο και την ενέργεια, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κινηθούμε.

Η νέα ΚΑΠ επίσης έφερε μεγάλες ζημιώσεις των επιδοτήσεων και καλλιέργειες όπως τριφύλλι, βαμβάκι χρειάζονται άμεσα την επιδότηση“, πρόσθεσε.

Έκανε λόγο ακόμη και για τις συνέπειες του αγροτικού ζητήματος στην ελληνική οικονομία καθώς γίνονται ασύδωτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χωρίς ελέγχους. Τo ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών που μπαίνουν από το τελωνείο του Προμαχώνα, χωρίς αντίστοιχους ελέγχους, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο.

“Με τη σημερινή κινητοποίηση κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και αναδεικνύουμε τα μέγιστα προβλήματα που έχει συνολικά ο πρωτογενής τομέας. Πρόκειται για μια συμβολική κατάληψη στην γιορτή της αγροτιάς που είναι η Agrotica . Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για αυτό βλέπετε διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε να συνεχίσει ο αγρότης να παράγει για να υπάρχει συνέχεια στην διατροφική αλυσίδα και την πρωτογενή παραγωγή. Είμαστε εδώ και στέλνουμε πολιτικό μήνυμα εκεί που πρέπει”, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του αγροτικού Πανσερραϊκού συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

Τσακίζει τους μελισσοκόμους το νοθευμένο μέλι που κυκλοφορεί στην αγορά

“Το πρόβλημά μας είναι στη μελισσοκομία ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μα εφαρμόσουν απλά νομοθετικά μέτρα. Θέλουμε ισοζύγιο μελιού μαζί με τη γυροσκοπική ανάλυση. Νοθεύουν τα μέλια, πάνε στα δικαστήρια και αθωώνονται. Δεν γίνεται αυτό. Δεν υπάρχει νομοθεσία, δεν υπάρχει νομοθετημένη μέθοδος ελέγχου. Αυτό είναι το βασικό”, ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χίτογλου.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε στα δάση. Μας αφήνουν μέχρι τις 10 το πρωί, μετά μας λένε ότι απαγορεύεται. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Όταν έχεις 200, 300, 500 μελίσσια δεν γίνεται να δουλέψεις μέχρι τις 10 το πρωί, είναι ανέφικτα αυτά που λέει η κυβέρνηση”.

Ο κ. Χίτογλου περιέγραψε το πώς νοθεύεται το μέλι και ζήτησε να νομοθετηθούν μέτρα προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο αυτό που τους γονατίζει.

Στις 13:00 αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο ενόψει της Agrotica ενώ οι αγρότες διαμηνύουν πως θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στη νότια πύλη της ΔΕΘ μέχρι την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.