Θεσσαλονίκη: Κεριά και συνθήματα έξω από το τουρκικό προξενείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (video)

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Πορεία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέλη της Αρμενικής Κοινότητας της πόλης. Η πορεία έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 109 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η πορεία κατέληξε λίγα μέτρα μακριά από το τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου είχε στηθεί φραγμός από δυνάμεις των ΜΑΤ. Εκεί τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας κρατώντας πανό, πλακέτα και σημαίες, φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκίας και ζήτησαν την πλήρη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μάλιστα εκπρόσωποι των Αρμενίων επιχείρησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα με τις θέσεις τους στο τουρκικό προξενείο, όμως η ΕΛΑΣ δεν τους επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων τα οποία σχημάτισαν το 1915, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η Γενοκτονία κατά των Αρμενίων. Εν συνεχεία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να ψάλλουν τους εθνικούς ύμνους της Αρμενίας αλλά της Ελλάδας.

Η πορεία έγινε με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης καθώς σαν σήμερα, πριν από 109 χρόνια, ξεκίνησε η γενοκτονία του αρμενικού λαού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο αριθμός των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,5 εκατ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.