Θεσσαλονίκη: Γέμισε με κόσμο η ανανεωμένη αγορά Μοδιάνο – Ανοίγει αύριο τις πύλες της (φωτο)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η εντυπωσιακή και ανανεωμένη αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης άνοιξε σήμερα τις πύλες της, προκειμένου να φιλοξενήσει την εκδήλωση απονομής βραβείων ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος».

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στη αναγεννημένη στοά και πήρε μια γεύση από το εσωτερικό της λίγες ώρες πριν η αγορά υποδεχτεί ξανά τους καταναλωτές.

Τα 75 καταστήματα που αναμένεται να λειτουργήσουν βάζουν τις τελευταίες πινελιές προκειμένου να είναι έτοιμα για το αυριανό άνοιγμα. Στο ισόγειο της στοάς θα λειτουργούν καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, ενώ στο εξώστη θα υπάρχουν εστιατόρια και θα φιλοξενούνται πολιτιστικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι η αγορά έκλεισε το 2016 και το 2017 πέρασε στα χέρια του ομίλου Φάις, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο

Ο μηχανικός Eli Modiano, με τον αρχιτέκτονα J. Oliphant ξεκίνησαν να χτίζουν την Αγορά μέσα στην περιοχή της πόλης που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917. Η Αγορά χτίστηκε εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah και εκεί όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard προέβλεπε την ανάπτυξη των παζαριών. Ο τίτλος της Αγοράς στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν “Bazar Central Salonique”.

Το 1925 ο Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ.

Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή.

Η αγορά Μοδιάνο, η πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη, συνδέθηκε στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας. Από την αρχή διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης.

Tο 1983 η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά.

Μέσα στα επόμενα χρόνια η εικόνα της Αγοράς αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της κλείνουν σταδιακά. Αν και η εικόνα της Αγοράς διατηρεί τις αναμνήσεις των παλαιότερων εποχών, απέχει πολύ από την αρχική της αίγλη, με το οριστικό της κλείσιμο να έρχεται το 2016.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.